Iată că revista noastră a ajuns la numărul treisprezece. Am început aventura numită Galaxia42 în urmă cu un an, numărul unu fiind cel al lunii decembrie 2019, iar dacă acum, în decembrie 2020, îl scoatem pe al treisprezecelea, asta înseamă că lună de lună am reușit să închegăm câte un sumar.
Și pentru acest lucru am dori acum să le mulțumim tuturor colaboratorilor noștri, celor care au creat conținut de calitate, dar mai ales dumneavoastră, cititorilor noștri, care, prin interesul pe care ni l-ați acordat, ne-ați motivat să continuăm acest demers. Revista a crescut încet de-a lungul acestui an, ajungând, de la număr la număr, la tot mai mulți cititori, iar asta ne bucură foarte mult. Am publicat proză românească de calitate, dar și străină; am inclus în paginile noastre virtuale recenzii de carte, filme și jocuri, am stat de vorbă cu autori români sau străini. Din acest punct de vedere, putem spune că ne-am atins obiectivul asumat la început de drum.
Însă a fost și un an de învățare pentru noi. Sperăm că am reușit să creștem calitativ de la un număr la altul. Am identificat în această perioadă și care sunt lunile în care afluxul de cititori e mai redus, deci la anul cel mai probabil ne vom programa și vacanțe. Și am observat că numerele speciale sunt destul de apreciate.
Iată de ce revenim cu un număr special Fantasy și în acest sfârșit de an, la fel cum am făcut în primul nostru număr, la finele lui 2019. Pentru că această lună e magică, iar noi ne propunem să contribuim la magie. Avem povestiri românești și străine care baleiază întreg spectrul fantastic, de la Heroic fantasy la realism magic, de la povești de inspirație mitologică la fantastic urban, de la legende străvechi la sălbăticia vrăjită a locurilor în care civilizația încă nu a pătruns. Avem și cronici de carte, filme și jocuri care, sperăm, vă vor da mai multe idei despre locurile în care puteți căuta magia. Și avem speranța că vom contribui și noi, puțin, la farmecul acestei perioade.
Așadar, vă mulțumim că ne sunteți alături!
Alexandru Lamba
Oricâte cuvinte aș folosi, mi-ar fi greu să-mi exprim potrivit recunoștința tuturor celor care au contribuit la apariția și menținerea online a revistei Galaxia 42. Mulțumiri lui Alexandru Lamba, Cristi Vicol și Miloș Dumbraci, cei alături de care am plănuit numerele primului an, colaboratorilor permanenți: Teodora Matei, Florin Stanciu, Darius Hupov, Alexandru Maniu, Marius Gordan Jr., Rodica Bretin, Marian Truță, Ciprian Ionuț Baciu și Lucian Dragoș Bogdan, fără ajutorul cărora revista nu ar arăta nici pe departe așa de bine, și echipei Clubului Sindicatul 9: Daria Hupov, Simona Hupov, Cătălina Fometici și ceilalți pomeniți deja anterior. Alături de toți aceștia, nenumărați autori au trimis proze, poezii, recenzii, cronici, eseuri arătându-și în acest fel încrederea în noi.
Tuturor acestora le mulțumim, așa cum vă mulțumim și vouă, dragi cititori.
Daniel Timariu
3 comentarii
Cutremurul din august, mi-aduc aminte…
Seismologii avertizau, chiar emiseseră alerte de erupții iminente.
And what was to happen happened!
Pe de o parte, ascensiunea unui nazigram, în structura redacției Gazeta FM, care a impus o cenzură cantitativă, în detrimentul celei calitative promovată de redactorul șef. Sistematic, toate pârghiile de exprimare democratică asupra calității lucrărilor publicate în revistă au fost suprimate: votul cititorilor, votul sponsorului, iar votul redacției a devenit discreționar. În aceste condiții editorul și-a declinat răspunderea și s-a retras din a mai sponsoriza revista.
Pe de altă parte, în cazul Helion s-a creat o confuzie între formă și fond. „Tinerii” entuziaști nu au realizat că arta e pe bani, iar Helion nu este doar o revistă, ci o instituție. O instituție cu reguli, reguli ce trebuie a fi respectate pentru ca ea să funcționeze. Și aici, ca și în cazul Gazeta SF, lipsa exercițiului democratic, o hegemonie prost înțeleasă, au condus la o shismă aproape dramatică.
Interesant este că cele două evenimente s-au potențat reciproc, de-aici și ideea de vulcan comun.
Dar, așa cum se știe: orice șut în cur e un pas înainte! Sau, cum briliant zicea Engels: acumulările cantitative conduc întotdeauna la o schimbare calitativă!
Această sușire de modificare, inerentă, se numește Galaxia 42, o revistă agreabilă, ambițioasă, bine editată, dar încă închistată în traumele trecute.
Recomand o nouă deschidere democratică.
E bine să revenim la standardele vechi, verificate și progresiste, în care fiecare își poate evalua competența, talentul, popularitatea, harul, prin sistemele de vot online, singura garanție a lucrului bine făcut.
LA MULȚI ANI, GALAXIA 42!
Mereu aproape și atent, al vostru Mihail Toma.
La cat mai multe aparitii! La Multi Ani!
O revista de care îmi place mult de tot. Vă salut din Anglia!