Anul 2021 a trecut foarte repede. Al doilea an de pandemie din… câți vor fi, oare? trei, patru, nimeni nu poate prezice, nici măcar aproxima, deși tuturor ne place literatura de anticipație, așa cum era numit genul science fiction nu cu mult timp în urmă. Este al doilea an de existență al revistei Galaxia 42, anul în care am reușit să ne mărim echipa și să devenim relevanți în ochii cititorilor, crescând de la o medie lunară de cinci mii de vizitatori lunari la peste 10 mii. Vă mulțumim pentru interes și fidelitate.
În acest an am publicat 41 de povestiri din genurile science fiction, fantasy și horror, 21 de traduceri, în majoritate realizate de echipa de studenți condusă de doamna profesoară Eliza Filimon, fragmente de roman, nuvele în foileton, multe recenzii de carte și romane grafice, cronici de film, eseuri, opinii și diverse alte articole. Un total de 330 de articole.
Grafica coperților, dacă îmi permiteți să numesc așa posterele ce însoțesc fiecare număr al revistei, a fost realizată de Cristian Vicol. A folosit, în majoritate, ilustrații proprii, sau primite cu generozitate de la Adrian Chifu și Ana Omi, cărora le mulțumim mult. Le-am grupat într-un album foto pentru a fi admirate.
Începând chiar cu prima apariție, cea din decembrie 2019, am dorit să vă oferim, cel puțin de două ori pe an, numere speciale. Astfel, a devenit o tradiție ca ediția din decembrie să fie una dedicată genurilor fantasy și horror, așa cum este și acest număr, iar la începutul verii să avem una dedicată literaturii din alte țări. Anul trecut am avut numărul 4 / martie 2020 dedicat Chinei, iar anul acesta am avut numărul 17 / mai 2021, dedicat Serbiei. Ambele au fost foarte bine primite, ceea ce ne încurajează să continuăm proiectul. Nu vă vom dezvălui cine va fi invitata anului 2022, rămâne să vă surprindem.
2021 a fost și anul în care revista a acordat pentru prima dată Premiile Galaxia 42, pentru genurile science fiction și fantasy. Lista scurtă se poate parcurge aici. Câștigătorii au fost: pentru Cea mai bună povestire SF Lacrima Dei – Miloș Dumbraci, iar pentru cea mai bună povestire fantasy Să te gândești la Claudia – Cezarina Anghilac. Încă o dată felicitări câștigătorilor! Și în 2022 vom acorda aceste premii povestirilor publicate pe parcursul anului 2021, inclusiv celor din acest număr special.
Anul 2021 nu este nici sfârșitul, dar nici începutul, vom continua să apărem online și, sperăm noi, să oferim cel puțin câte un volum tipărit cu cele mai bune povestiri din anul precedent. 2021 a fost un an bun în care s-au scris multe povestiri frumoase și suntem siguri că în noul an vom publica povestiri și mai bune. Avem atât autori consacrați, cât și mulți tineri în care credem. La mulți ani!