Odată cu invadarea Ucrainei de către Federația Rusă cu toții am fost puși în fața unei alegeri. Suntem de o parte sau de alta. Și asta pentru că într-un conflict de o violență greu de înțeles în lumea contemporană europeană, nu mai există căi de mijloc, sau altfel spus, expresia „adevărul e la mijloc” și-a atins limita. În aceeași situație s-au trezit și scriitori de science-fiction din Federația Rusă. Cum să procedeze? Să-și declare fidelitatea pentru un regim dictatorial și, așadar, pentru invazia unui stat suveran, să se retragă în „turnul de fildeș” așteptând să treacă urgia, sau să protesteze contra invaziei? Desigur, scriitorii ruși au apelat la toate aceste variante, fiecare după cum îi este firea și interesul.
Însă cu adevărat problema s-a pus la nivel de organizație, nu neapărat la nivel individual, unde avem unele opinii foarte clare. Vezi în acest sens interviul dat de Dmitri Gluhovski în ziarul Libertatea, sub titlul: Acum știm. Mesaj pentru generația care nu a cunoscut „atmosfera de oroare universală” din URSS.
Acum vedem cu ochii noștri cum oamenii sunt dezumanizați înainte de a fi distruși: prin batjocură, prin defăimare, prin denaturarea cuvintelor și a scopurilor lor, prin negarea capacității lor de a simți și gândi, ca oameni. Știm cum se ascund prădătorii: lupul poartă blana oii pe care tocmai a ucis-o.
Iar prima organizație care a reacționat a fost The European Science Fiction Society (ESFS), care, la presiunea delegațiilor Ucrainei, Poloniei, României, și a altor delegații, în special baltice, a eliminat de la premiere și participare asociațiile Rusiei și Belarusiei (vezi: ESFS AGM Decision – 2022), rămânând totuși deschisă ușa pentru fani.
In light of these unprecedented events, which are due to government decisions & actions, at the ESFS general meeting in Dudelange a motion was passed to allow the ESFS delegates to remove the delegate voting, award nomination rights and convention bids of countries. These rights were then removed from Russia and Belarus until the opening of the next general meeting of the ESFS in June 2023. This includes any votes of the ESFS until that general meeting, and the rights to nominate any people or works for the 2022 and 2023 ESFS Awards. This took effect immediately. Furthermore the Board and the Delegates stated that Russian and Belarusian fans remain part of the European science fiction community and ESFS members.
Am ținut să încep editorialul lunii cu aceste scurte informații. De ce? Pentru că ele marchează istoria contemporană a comunității science-fiction, la rândul ei parte a mișcărilor culturale europene și mondiale, niciodată ferită de convulsiile politico-militare ale vremilor.
***
Revenind la revistă, în acest număr puteți citi o povestire captivantă Molima generozității, semnată de David Brin și tradusă de Horia Nicola Ursu, precum și trei povestiri scrise de autori români: August nemuritor, de Gabriela Gabrinov; Cântul împăratului fără de moarte, de Radu Filip și Fantasio blues, de Florin Giurcă. Ne bucurăm de asemenea să vă oferim un fragment din cel mai nou roman de George Cornilă, Rezervația (Polirom, 2022).
Celelalte articole ale noastre cuprind eseuri de Alexandru Maniu și Lucian-Vasile Szabo, un panoramic algerian, în limbile română și engleză, realizat de Darius Hupov, un articol despre cubul Rubik semnat de Ivan Douze, rubrica Privind spre viitor, de Lucian-Dragoș Bogdan, un nou articol de Laura Sorin: Făuritoarea de lumi: Patricia A. McKillip și noutățile editoriale.
Recenziile de luna asta sunt semnate de George T. Șipoș (Makoto Shinkai și ușile închise), Alexandru Lamba (Frumusețea răului din „Câinii diavolului”), Marian Truță (354-355: Cursă în vid), Silviu Genescu (Când filmul bate cartea, se numește Limitless), Daniel Timariu (Filme și seriale SFF #17), Eduard Pandele (CDBD! – Jurnal de lecturi BD #11) și Ciprian-Ionuț Baciu (Atelier critic #23).
Interviul lunii este semnat de Cezarina Anghilac, care o are ca invitată de discuții pe Roxana Ruscior: Las poveștile să vină când vor ele, nu le grăbesc.
Roxana Ruscior este prozatoare, autoare a romanelor Un nou Pământ (Editura Up 2021) și Armata Domnului (Editura Tracus Arte ). A publicat proză scurtă în mai multe reviste online și scrie articole pentru iLike-IT.ro
Multe mulțumiri Teodorei Matei pentru corecturi, lui Cristi Vicol pentru ilustrație & copertă și doamnei Elisa Filimon și echipei de traducători de la Universitatea de Vest.
Echipa redacțională vă urează: lectură plăcută!