Ne aflăm în plină pandemie, prima după o lungă perioadă, în care se părea că știința poate ține bolile sub control. O iluzie sau doar un scurt intermezzo în marșul triumfal al omenirii? Ce pot spune este că în următoarea perioadă vom ști dacă este în continuare valabil constructul social de până acum sau avem nevoie de un altul.
În tot acest cadru pe care l-am putea numi apocaliptic se ridică întrebarea: la ce bun o revistă de literatură? sau, extinzând conceptul, la ce mai este bună cultura? Se spune, poate real, poate anecdotic, că lui Winston Churchill, pe atunci premierul guvernului Regatului Unit (în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale) i se aduce o propunere de buget în care Artele primeau zero bani. Răspunsul lui Churchill a fost următorul: „Şi atunci pentru ce luptăm?!”.
Ce vreau să spun este că indiferent de condițiile sociale, politice sau economine în care trăim, cultura este foarte importantă, pentru că ea ne definește ca oameni și ne oferă identitate. Nu degeaba Hermann Wilhelm Göring, teribilul personaj nazist, a spus: „Când aud cuvântul cultură, pun mâna pe armă”. Un popor fără cultură este un popor îngenunchiat.
Acest nou număr din revista Galaxia 42, al patrulea, este unul special, la care au muncit oameni din două țări: România și China. Iată cum, dincolo de miile de kilometri care ne despart, cultura ne unește. Pasiunea comună pentru frumos, pentru literatura science fiction și fantasy se constituie într-o punte ce traversează continentele și diferențele culturale și sociale.
Mulțumim mult dragi oaspeți și prieteni!
Numărul de față cuprinde cinci povestiri scrise de cinci autori chinezi: Liu Cixin, Xia Jia, Bao Shu, Regina Wang, Anna Wu și de șase autori români: Lucian-Dragoș Bogdan, Marius Bucur, Aurelia Chircu, Teodora Matei, Dinu Paladi și Cristian Vicol, la care se adaugă două fragmente de roman, unul de Liu Cixin – din al treilea volum al seriei seria Amintiri din trecutul Terrei, partea a III-a, care va apărea la editura Nemira (și pentru care-i mulțumim domnului Marian Coman) – și unul de Ana-Maria Negrilă – din primul volum al seriei dark-fantasy Stăpânul umbrelor – Trezirea (mulțumim pentru amabilitate doamnei Andreea Sterea). Foliletonul Elysium, de Rodica Bretin, publicat la editura Tritonic, ca parte a seriei Protectorii, a ajuns la capitolul IX.
Traducerile au fost făcute de Miloș Dumbraci și Alexandru Lamba.
Interviurile acestui număr sunt cu Liu Cixin și Ana-Maria Negrilă.
Legat de pandemie, din punct de vedere științific, geneticianul Florin Stanciu ne oferă mai multe sfaturi de protecție: Cum ne ferim de SARS-CoV-2 și ce e de făcut în Starea de Urgență? Alexandru Maniu trece în revistă câteva momente istorice Omenirea față cu pandemia – Oglindă spre ceața trecutului.
Fiind un număr special, Darius Hupov a pregătit un Panoramic SFF chinezesc iar Miloș Dumbraci a făcut un pic de cercetare: Despre ce scriu chinezii? 10 cărți SFF chinezești și temele lor. În rubrica de recenzii cărți, Miloș Dumbraci scrie despre „Problema celor trei corpuri” – Liu Cixin (Amintiri din trecutul Terrei, volumul 1), Alexandru Lamba despre Trei proze de Ken Liu și Lucian-Dragoș Bogdan despre Ted Chiang – „Povestea vieții tale”. La care se adaugă studiul lui Alexandru Lamba: Omul focului, Însemnări din vremea molimei și pandemia actuală.
Recenziile sunt completate de cronicile de film „Crazy alien” sau ce știe (de fapt!) să facă un extraterestru de Darius Hupov, Pământul rătăcitor (Liu lang di qiu) de Daniel Timariu și The Shining: coliziunea a două universuri și depășirea granițelor stereotipice de Bianca Ghelbere (care, cu această ocazie, debutează în revista noastră).
Revine printre noi scriitorul Ciprian-Ionuț Baciu cu articolul Atelier critic #1 primul dintr-o serie de recenzii de proză scurtă. Alte articole fiind: Beat Saber – joc VR, sport și dans într-un melanj perfect de Alexandru Lamba și Jurnal de carantină sau ce m-am jucat ca să treacă timpul. O scurtă trecere în revistă de Marius Gordan Jr. din zona jocurilor, Galaxia Imaginarului Nr. 65: despre clubul „Galaxia 42”, o discutie cu membrii acestuia de Darius Hupov, respectiv noutăți editoriale Titluri noi sau disponibile pentru precomandă de Ana Popescu și Reviste SFF #3 de Daniel Timariu.
Mulțumiri speciale pentru Regina Wang si Darius Hupov, ambii fiind principalii artizani ai acestui număr special. Miloș Dumbraci și Alexandru Lamba, traducătorii povestirilor și interviului cu Liu Cixin, Cristian Vicol și Liu Junwei (SharksDen) pentru concepția copertei și ilustrația ei.
Pentru viitor, vă facem cunoscute câteva planuri ale noastre. Avem în lucru un forum, unde sperăm să putem discuta despre cărți, filme, muzică, artă SFF. Suntem pe ultima sută de metri cu un Raft de cărți SFF, o selecție de autori români, redactori și colaboratori ai revistei Galaxia 42. De asemenea, proiectăm o rubrică audio-video, un podcast al revistei, unde veți putea asculta și viziona, citind, autori de SFF.
Lectură plăcută!
9 comentarii
Fara suparare numai de chinezi nu aveam noi chef acuma.
Discuția ca acest număr să fie despre SF-ul chinezesc datează dinainte să apară primul număr al „Galaxiei 42”. Adică din toamna anului trecut. Tot de atunci, s-au purtat discuții cu autorii din China. Nu e ceva făcut de azi pe mâine. Ar fi fost o dovadă de totală lipsă de profesionalism ca redacția să schimbe totul de azi pe mâine. În plus, autorii de SF din China n-au nicio vină pentru pandemie.
Puteau, totuși, să fie mai vizionari, dar ei preferă chestiile mai grandioase… doar gândindu-mă la THE WANDERING EARTH 😉
Am o întrebare. Am citit că în limba chineză, precum în maghiară, numele este înaintea prenumelui. Deci corect ar fi Cixin Liu și nu Liu Cixin. Nu înțeleg de ce Nemira a publicat cu numele greșit, pentru că este greșit, și voi ați preluat la fel!? M-am uitat pe volumele în engleză și acolo apare corect: Ciuxin Liu. Nu vreau să spun că e lipsăd e respect, poate totuși îmi explică cineva de ce ați procedat așa? Nu voi, că voi ați preluat, de ce editurile fac asta?
Oliviu, Liu este numele de familie. Cixin este prenumele. Așa se scrie în chineză: Liu Cixin (nume prenume).
Vezi și: https://en.wikipedia.org/wiki/Liu_Cixin
Ce eveniment este revista asta pentru fanii SF&F. La cât mai multe numere.
Mulțumim foarte mult! 🙂
Am citit mesajul lui Ionut de mai sus si m-am gandit sa scriu si eu ceva, pentru ca mesajul e unul pozitiv, mai rar ceva pozitiv bun in zilele astea cand e bine sa fii negativ. Am sa incept prin a spune ca povestirile chinezilor sunt interesante. Liu ixin scrius bine la fel si Regina Wang. Mi-au placut si ceilalti, poate mai putin, dar nu din cauza ca scriu rau sau nu ci din cauza ca nu sunt povestiri sf-sf. Mai mult un fantasy, cu ceva urme de science.
Apreciez mult mult efortul vostru! Ma declar fan al Galaxiei 42 (de unde acest nume, ce semnifica el?) Pana acum sunteti mai buni decat multe alte publicatii sf. Poate Nautilusul era la fel de bogat si interesant iar Argosul la fel de bun in povestiri.
Eu va tin pumnii si va urez cat mai multe numere. Apreciez traducerile si povestirile autorilor romani in egala masura.
Mulțumim foarte mult pentru comentariu! 🙂 Ne încântă de fiecare dată când aflăm că ne ridicăm (fie și timid) la nivelul exigențelor cititorilor noștri. Cât despre 42… iată răspunsul! https://simple.wikipedia.org/wiki/42_(answer)