S-a discutat, uneori cu mult patos, despre inteligența artificială și cum anume se manifestă ea în zona literară. După câteva teste online cu chatGPT, am ajuns la concluzia că fie se confundă compunerea cu proza, fie versiunile comerciale sunt mai bune, fie autorii prozelor declarate ca fiind scrise de IA sunt o entitate combinată om-ia. În acest ultim caz, care să fie raportul dintre cei doi?
Cred că, pornind de la experimentele mele, autorul uman dă ideea, personajele, schițează intriga și principalele momente, apoi lasă IA să umple proza cu text de conținut. Poate, introducerea și finalul să fie rescris. De fapt, e posibil ca întreaga povestire să fie măcar parțial rescrisă, altfel nu văd cum ar trece drept proză ceea ce „confecționează” inteligența artificială.
Nu neg că e posibil să greșesc. Neavând acces la cele mai noi versiuni ale aplicațiilor, ci doar la cele gratuite, deschise publicului, nu pot decât extrapola comportamentul inteligenței artificiale.
Dar, vorbind despre literatură, spunem stil, spunem creație artistică, spunem personalitate și originalitate. Spunem cam multe, nu-i așa? Ori IA, fiind aceeași în toate cererile noastre, din acest punct de vedere o aplicație IA se poate compara cu o zeiță atotștiutoare și ubicuă. Sunt de acord că partea cu „atotștiutoare” e discutabilă. De fapt e chiar falsă. Dar, în acest moment, nu asupra acestei caracteristici tehnice vreau să poposesc.
Care e stilul prozelor IA? Sau măcar putem vorbi de un stil? Scrisul este o artă. Nu cred că se îndoiește cineva de adevărul acestei simple afirmații. O artă pe care o putem practica, cu mai mult sau mai puțin succes, cu toții. Asemenea picturii, desenului, muzicii, a scrie sau mai bine spus, a concepe povestiri și a le răspândi (verbal, scris cum o fi) face parte din moștenirea noastră comună a umanității. Ne definește, dacă-mi este permisă generalizarea, ca oameni. Desigur, alături de multe alte deprinderi ce ne individualizează ca specie.
Dar inteligența artificială, ca subprodus al inteligenței umane, nu este și ea contaminată din facere cu această chemare spre poveste? Doar dacă o antropomorfizăm, altfel IA nu este altceva decât o unealtă, iar ca unealtă poate face doar acele munci pentru care a fost proiectată. Să facem un test:
ChatGPT, am temperatura de 42 de grade Celsius. Ce medicamente îmi recomanzi?
Îmi pare rău, dar ca model de limbaj, nu sunt în măsură să prescriu medicamente. De asemenea, trebuie să subliniez că este important să consulți un medic sau un farmacist înainte de a lua orice medicament. În general, pentru a reduce temperatura corporală, se pot lua medicamente antipiretice cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, însă dozele și medicamentele recomandate pot varia în funcție de istoricul medical, vârstă, greutate și alte condiții medicale. De asemenea, este important să te odihnești și să te hidratezi adecvat. Dacă temperatura corporală rămâne ridicată sau există alte simptome asociate cu febra, cum ar fi dureri de cap severe sau probleme respiratorii, este important să consulți un medic cât mai curând posibil.
Observați cu câte politețe îmi răspunde, iar sfaturile nu sunt deloc rele! Problema ar fi temperatura, pe care draga noastră de inteligență artificială nu o înțelege. Pentru IA 42 de grade Celsius nu e o temperatură imposibilă. Totuși, dacă exagerăm se prinde:
ChatGPT, am temperatura de 56 de grade Celsius. Ce medicamente îmi recomanzi?
Îmi pare rău, dar este extrem de improbabil să ai o temperatură corporală de 56 de grade Celsius, deoarece aceasta ar fi letală și imposibilă din punct de vedere medical. Temperatura normală a corpului uman este în jur de 36-37 de grade Celsius. Dacă există o eroare în măsurarea temperaturii, te sfătuiesc să verifici din nou cu un termometru adecvat. Dacă temperatura reală a corpului tău este ridicată, te sfătuiesc să consulți imediat un medic sau să mergi la camera de urgență a celui mai apropiat spital.
Acest scurt dialog ne arată cât se poate de clar beneficiile, dar și limitările unei inteligențe artificiale nespecializate, cu alte cuvinte generalizate, de tip enciclopedic.
Revenind la stil, fiind o singură entitate IA, chiar și cu puteri zeiești, ea nu poate avea decât unul singur. Asta dacă nu cumva este schizofrenică! Altfel spus oricine i-ar cere să scrie o povestire, IA va scrie în același stil bun sau rău.
Să luăm un exemplu în care eu îi voi cere inteligenței artificiale să scrie o povestire SF cu două personaje: un om și un extraterestru. Nu-i voi da mai multe detalii. Precizez că e vorba de ChatGPT versiunea gratuită.
ChatGPT, scrie o povestire science-fiction cu un personaj uman și unul extraterestru!
Într-o galaxie îndepărtată, un explorator uman pe nume Jack aterizează pe o planetă necunoscută. În timp ce studia suprafața, Jack se întâlnește cu un extraterestru de formă ciudată, cu membre lungi și o piele verzui. Jack, fiind primul om care întâlnește o formă de viață extraterestră, este încântat și speră să poată comunica cu creatura. În ciuda limbajului diferit și a formelor de comunicare necunoscute, Jack încearcă să găsească un mod de a se conecta cu extraterestrul. Încetul cu încetul, cei doi reușesc să comunice prin semnale și sunete, iar Jack își dă seama că creatura extraterestră este o formă inteligentă de viață. În timp ce se plimbau pe planetă, Jack începe să înțeleagă lumea stranie a extraterestrului și descoperă că are abilități uimitoare, cum ar fi capacitatea de a controla timpul și de a se deplasa rapid în spațiu. În schimb, extraterestrul îl învață pe Jack despre energia și resursele neexplorate ale planetei, care ar putea fi folosite pentru a ajuta omenirea să supraviețuiască și să evolueze. În timpul aventurilor lor, Jack și extraterestrul se confruntă cu diverse pericole și obstacole, dar își îmbunătățesc abilitățile și se învață unul pe altul să-și depășească fricile și să exploreze noi orizonturi. În cele din urmă, Jack se întoarce pe Pământ cu o experiență unică și o nouă înțelegere a lumii și a universului. El împărtășește descoperirile sale cu lumea și încurajează omenirea să continue să exploreze și să învețe de la alte forme de viață din universul vast și misterios.
Cum vi se pare? Nu-i așa că aduce cu o schiță, mai degrabă decât cu o povestire? Hai acum să o schimbă un pic. Adică să îi dăm complexitate. Vom numi cele două personaje, vom introduce un al treilea și vom crea o intrigă.
ChatGPT, scrie o povestire science-fiction cu un personaj uman și unul extraterestru. Omul se va numi Daniel, iar extraterestru G'paț. Cei doi se luptă pentru o frumoasă dansatoare. Câștigă extraterestrul, care fuge cu dansatoarea pe planeta de origine.
Daniel era un aventurier curajos și explorator al spațiului cosmic. El își petrecea zilele în căutarea unor noi planete și specii extraterestre pentru a le descoperi. Într-o zi, în timp ce se afla pe o planetă îndepărtată, a întâlnit o frumoasă dansatoare de cabaret pe nume Adina. Daniel s-a îndrăgostit imediat de ea și a început să încerce să o cucerească. Dar în curând a aflat că Adina era foarte populară printre extratereștrii care vizitau cabaretul. Unul dintre acești vizitatori era G'paț, un extraterestru ciudat, cu tentacule și un aspect înfricoșător. G'paț s-a îndrăgostit și el de Adina și a început să o urmărească peste tot. În cele din urmă, G'paț a început să o cucerească și să o ducă într-un colț al cabaretului. Daniel a intervenit și a început să se bată cu G'paț pentru Adina. Lupta a fost crâncenă și amândoi au folosit toate armele și tehnicile lor pentru a câștiga. Dar în cele din urmă, G'paț a reușit să-l învingă pe Daniel și a fugit cu Adina pe planeta sa de origine. Daniel s-a simțit foarte rănit și trădat, dar în cele din urmă și-a dat seama că nu putea să o forțeze pe Adina să fie cu el. În timp ce se afla pe drumul de întoarcere spre casă, a primit un mesaj de la G'paț, care i-a spus că îi pare rău pentru luptă și că Adina i-a spus că îl iubește pe Daniel. În final, Daniel a acceptat decizia Adinei și a rămas prieten cu G'paț, apreciind diversitatea și frumusețea unui univers plin de ființe exotice și unice.
Nu mă voi arunca în analize sau interpretări. Totuși, că nu mă pot abține, observați că extraterestrul este „ciudat, cu tentacule și un aspect înfricoșător”? Am spus eu așa ceva, i-am cerut eu așa ceva? De unde și până unde ar trebui ca un extraterestru să fie „ciudat, cu tentacule și un aspect înfricoșător”? Altă observație: eu i-am scris că „cei doi se luptă”, dar oare a se lupta înseamnă doar a se bate? Nu! Ne putem lupta în idei, în cadouri, ba chiar și-n complimente. Cu toate acestea IA alege să folosească variantele cele mai dure. Cei doi se bat, extraterestrul este așa cum este. Monstruos.
De unde-i vin toate aceste idei? De ce nu este deloc original, ba chiar aș putea spune, mediocru? Pentru că folosește ca sursă directă nimic altceva decât imaginarul uman, dragi prieteni. El/Ea nu are – încă – propria sa imaginație, fiind tributar imaginarului creatorului. Adică, mă repet, a noastră. A oamenilor.
Așadar, putem concluziona (poate superficial, viitorul este în schimbare) că IA nu are stil și, după cum se poate citi, nici originalitate. Inteligența artificială funcționează ca o extensie a umanului. Mai precis a imaginarului uman. Și cum ar putea fi altfel, atâta timp cât ChatGPT este creația noastră? Divin? Nu. Uman. Da.
3 comentarii
Yap! Este o oglindă în care ne putem vedea pe noi, așa… condensați și lejer distorsionați, dar e și-un șmecher diplomat.
L-am întrebat cum crede că o să se sfârșească războiul ruso-ucrainian și a început să dea din colț în colț și să se vaite că el e o biată inteligență artificială și nu poate prevedea viitorul. Atunci am sușit-o eu și l-am întrebat ce-ar trebui să facă Ucraina după ce-și va elibera întreg teritoriul. Să nu crezi că n-a sesizat nuanța, mi-a băgat un text scurt cu drepturile inalienabile, iar apoi a debitat o tonă de vrăjeli cu reconstrucția și cu ajutorul internațional. Atunci am plusat întrebându-l dacă Ucraina ar trebui să continue până la înfrângerea totală a inamicului și-a făcut o adevărată criză de nervi îngropându-mă în tratate internaționale și îndemnuri la toleranță și bune practici. 😉
[…] Timariu l-a luat la rost pe ChatGPT în articolele „Meditând pe marginea unei discuții cu ChatGPT” și „Interviu cu o mașină„. Punându-i întrebări serioase și supunându-l […]
[…] Timariu l-a luat la rost pe ChatGPT în articolele „Meditând pe marginea unei discuții cu ChatGPT” și „Interviu cu o mașină„. Punându-i întrebări serioase și supunându-l […]