Omulețul din perete și alte povestiri fantastice, de Marian Coman
Despre volumul de proză scurtă Omulețul din perete și alte povestiri fantastice (editura Nemira, 2019) s-a mai scris în această revistă (Omulețul din perete – literatură, muzică, artă grafică, recenzie de Alexandru Lamba și „Omulețul din perete”, de Marian Coman – o lume a imaginarului, recenzie de Daniel Timariu), însă, de data asta, anunțăm apariția audiobook-ului Omulețul din perete și alte povestiri fantastice.
Durata: 6 ore și 5 min
Narat de Naratori multipli
Mai multe detalii: „Omulețului din perete” de Marian Coman s-a lansat în format audio pe Echo.ro.
Despre audiobook
Si dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? Cala, o femeie superbă și misterioasă, în jurul căreia se învârtesc multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire inedită. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme și comori. Mile, un băiat dintr-un internat, care cunoaște un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care își dau mâna și te ghidează într-o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi? „Citind cartea lui Marian Coman, ai impresia că Stephen King dă drumul unui balon roșu printr-o gaură de iepure ce conectează suburbia americană de satul și litoralul românesc. Cu scene parcă desprinse dintr-un film de M. Night Shyamalan sau Guillermo del Toro, dar și cu o nostalgie discretă, scrisă într-un registru realist stăpânit excelent, lui Marian Coman îi reușesc grația pasului pe sârmă, dar și forța săpăturii narative de tip șvaițer, care perforează textul și interconectează poveștile între ele spre un final în care zidurile se transparentizează.“ (Tudor Ganea) Naratori: Ștefan Forir, Andrei Huțuleac, Cristian Gheorghe, Alexandru Unguru, Ana-Maria Oglindă, Marius Revent, Alin State, Ionuț Grama, Ștefan Ruxanda, Mihai Baranga, Florin Piersic jr., George Gâdei, Dan Byron, Liviu Pintileasa.
Amurgul elkilor, de Rodica Bretin
Titlu: Amurgul elkilor
Autor: Rodica Bretin
Format: 210 x 130 x 12
Nr. pagini: 210
An aparitie: 2021
Editura: CREATOR
Prezentare
Apărut recent la Editura Creator, volumul de povestiri Amurgul elkilor al Rodicăi Bretin este o uluitoare tapiserie de cuvinte ţesută din întâmplări şi personaje de acum 30.000 de ani, un subiect unic până acum în literatura română. Oamenii cavernelor nu erau diferiţi faţă de noi, constată autoarea, aveau probleme existenţiale mereu actuale, care izbutesc să emoţioneze şi să convingă un cititor al secolului 21. Lumea prezentului nu este cu nimic diferită faţă de cea din zorii omenirii. Tehnologia a evoluat, dar sentimentele nu s-au schimbat deloc, psihologia umană confruntându-se cu aceleaşi drame retrăite de mereu alte generaţii, cu întrebări ce încă nu şi-au găsit răspuns oricâte râuri de cerneală au făcut să curgă filosofii ori scriitorii.
Despre povestirile din Amurgul elkilor, publicaţia italiană „Corriere Veneziano“ remarca: „Dovedind o uimitoare putere de evocare, Rodica Bretin reînvie spectaculos, aproape cinematografic, lumea Cuaternarului târziu. Nu doar cea sălbatică, violentă, fără cruţare a neanderthalienilor, ci şi fascinanta epopee a oamenilor de Cro-Magnon, în care eroii înfruntă adversari redutabili, monştri sau catastrofe naturale – totul în numele unui altfel de viitor“.
Povestirile Rodicăi Bretin nu se hrănesc numai din revărsări de evenimente, din suspansul aventurii, ci şi din atmosfera de lirism în care autoarea înfăşoară o istorie simplă, nesofisticată. Fragmentele de frescă dinaintea timpului încep surprinzător, pregătind o avalanşă de imagini, tensiunea povestirilor se naşte din acţiunea alertă, dar şi din zăbava asupra amănuntului simbolic. În felul acesta, istorisirile prozatoarei se transformă într-o parabolă ce vizează când condiţia umană, când avatarurile cunoaşterii, când categoriile mari ale eticului.
Prozele din acest volum reprezintă o imersiune ficţională în epoca de piatră a fiinţei şi conştiinţei umane. „Amurgul elkilor” nu seamănă cu nimic din ce s-a scris până acum în literatura autohtonă, originalitatea fiind unul dintre atuurile cărţii.
În plan ideatic, autoarea demontează un adevăr paradoxal: oamenii cavernelor nu erau neapărat inferiori celor de astăzi, ci diferiţi. Iar unele caractere s-au pierdut irevocabil, cum ar fi capacitatea neanderthalezilor de a se naşte cu „memoria speciei”, posesori ai cunoştiinţelor acumulate de generaţiile anterioare.
Rodica Bretin remarcă aportul individualităţilor – lideri şi elite − în opoziţie cu mulţimile-turme. Aceştia au curajul de a lupta cu forţe superioare, chiar având şanse minime de reuşită şi tocmai lor li se datorează progresul omenirii. Totuşi, uneori selecţia naturală acţionează haotic, supravieţuind doar cei mai norocoşi, astfel încât zorii civilizaţiei nu au fost o perioadă paradisiacă, de armonie cu natura, ci un purgatoriu evoluţionist. Unele fragmente ale cărţii aduc o atmosferă aproape apocaliptică, însă ceea ce pare un sfârşit se vădeşte a fi un început de lume. (Mircea Doreanu)
Incidentul Indira – Anamaria Borlan
Titlu: Incidentul Indira
Autor: Anamaria Borlan
Coperta: George Ionescu
Foto copertă: Cristina Ciuta
Nr. pag.: 328
ISBN: 978-606-9625-01-9
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #161
Conține povestirile:
Incidentul Indira
Mesajul Arecibo
Planeta Pictar
Convenția Națională a Asasinilor Plătiți
Punky punk
Să plutești pe-o apă liniștită
Venusiana opus trei
„Ce-ar fi dacă un război în spațiu ți-ar distruge ecologic planeta natală și te-ar lăsa fără speranță? Dacă te numești, însă, Indira McIntosh de Genova, ești un strălucit om de știință și ai curajul să te apuci să creezi industria gunoiului cosmic, s-ar putea ca lucrurile să mai aibă o șansă…“ – Aurel Cărășel
Nova Sol (Istoria viitorului aristotelic vol. 5) – Aurel Cărășel
Titlu: Nova Sol (Istoria viitorului aristotelic vol. 5)
Autor: Aurel Cărășel
Coperta: George Ionescu
Ilustraţia copertei: René Müller – Unsplash
Nr. pag.: 200
Colecţia: Colecţia Science-Fiction #135
Seria: Istoria viitorului aristotelic vol. 5
Începe cu 1920 și parcurge nu zeci, nu sute, nu mii, ci zeci de mii de ani… Istoria ce va să vină a Umanității. Vei citi această carte cu sufletul la gură și vei fremăta de nerăbdare să afli ce-o să fie, către ce ne îndreptăm, ce vom deveni!
Conține povestirile:
Clepsidra timpului – Prefață la o istorie a viitorului nonaristotelic
Harta Cronologică a Erei Cosmice
Revolta de pe Calypso
Vortex
Ochiul dragonului
Călătorii prin microcosm
Gheara Diavolului
Criza sapienței
Corpurile F
Cimitirele Sol
Biomizii și Mântuirea
Resurecția finală
Poliția spațială
Ultimul Asklepiard
Zdrențe de spațiu
Mașina timpului HG Wells
Nova Sol
În Seria Istoria Aristotelică a Viitorului au apărut:
Vol. 1 – Scurtă istorie a viitorului aristotelic
Vol. 2 – Steaua fulgurantă
Vol. 3 – Saurianul de metan
Vol. 4 – Omul cu masca de cobalt
Vol. 5 – Nova Sol
Întunericul de mâine – Robert Gion
Titlu: Întunericul de mâine
Autor: Robert Gion
Coperta: George Ionescu
Ilustrație copertă: Mircea Liviu Goga
Nr. pag.: 268
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #171
Volumul conține cinci povestiri:
– Întunericul de mâine
– Oglinda-de-apă
– În numele tatălui
– Marea Judecată
– Un nou membru al familiei
„Un horror de o profunzime pe care n-am mai întâlnit-o niciodată în proza românească! S-a dus direct în oase și m-a paralizat!”
(Constantin Pavel)
”Aceasta este acea carte pe care ai arunca-o cât colo, căci simți că îți zdruncină ființa, dar nu o poți face până nu îi storci și ultima fărâmă de savoare!”
(Stela Rădoi)
Dune Romanul grafic – Cartea I, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson, Raúl Allén și Patricia Martin
Titlu: Dune Romanul grafic – Cartea I
Autori: Brian Herbert și Kevin J. Anderson
Ilustratori: Raúl Allén și Patricia Martin
Traducător: Dan Doboș
Data apariției 2 dec. 2021
ISBN 978-606-43-1081-1
Editura Nemira
Imprint Armada
Format Paperback
Dimensiuni 165 x 235 mm
Nr. pagini 176
Prezentarea editurii:
„În adaptarea grafică a romanului Dune, Raúl Allén și Patricia Martín preiau o poveste densă căreia îi aplică nuanțe și subtext, cu ajutorul limbajului lor vizual. Casetele stabilesc clar perspectiva și geografia, punând, totodată, în valoare personajul care deține puterea într-o anumită scenă, în timp ce te conduc într-un adevărat itinerariu printr-un parc tematic, cu o intrigă SF tumultuoasă, în centrul căreia se află familii războinice și imenși viermi de nisip. Cei doi au reușit un lucru rar, făcând atractivă din punct de vedere vizual o poveste despre complicate intrigi politice.“ – Eric Heisserer, scenarist nominalizat la Oscar pentru Arrival
„Nu cunosc nimic comparabil, cu excepția Stăpânului Inelelor.“ – Arthur C. Clarke
„Convingător, puternic și foarte ingenios!“ – Robert A. Heinlein
„Unul dintre monumentele science-fictionului modern.“ – Chicago Tribune
„Creația lui Herbert, acest univers cu intrigi complicate și analize ecologice, religioase, politice și filozofice rămâne una dintre izbânzile supreme și întemeietoare ale science-fictionului.“ – Louisville Times
Klara și Soarele, de Kazuo Ishiguro
Titlu: Klara și Soarele
Autor: Kazuo Ishiguro
Traducere din limba engleză de Vali Florescu
Editura POLIROM
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 320
ISBN: 978-973-46-8495-3
Tip ediție: broșată
Format: 130×200
An apariție: 2021
Kazuo Ishiguro a primut Premiul Nobel pentru Literatură în 2017.
Prezentarea editurii
După sfîşietoarea poveste din Să nu mă părăseşti, Kazuo Ishiguro revine cu un roman de aceeaşi factură şi la fel de impresionant, care o are în centru pe Klara, o inteligenţă artificială construită cu scopul de a le ţine companie copiilor şi adolescenţilor. În timp ce aşteaptă în magazin, alături de alţi „prieteni artificiali”, Klara e remarcată de Josie, o fată hotărîtă să şi-o aleagă drept tovarăşă. Doar că Josie pare să sufere de o boală misterioasă şi Klara, un android cu o sensibilitate, o curiozitate şi o imaginaţie neobişnuit de dezvoltate, se simte obligată să o ajute. O umbră apasă permanent asupra lui Josie, iar credincioasa Klara încearcă să o alunge apelînd la puterea mistică a Soarelui. Plasat într-o lume distopică din viitorul apropiat, ale cărei spaime şi obsesii sînt filtrate prin discursul inocent al Klarei, o lume poluată şi alienată, unde copiii învaţă online şi au întîlniri de interacţiune programate de părinţi, Klara şi Soarele este un roman despre iubire şi prietenie, despre sacrificiu şi mîntuire. Perspectiva inedită propusă de Ishiguro prin intermediul personajului central sporeşte impactul acestei poveşti profund umane.
„Unul dintre cele mai emoţionante şi mai profunde romane scrise de Ishiguro… Îndrăznesc să declar Klara şi Soarele o capodoperă, una care vă va face să vă gîndiţi la viaţă, la fragilitatea în faţa morţii, la harul mîntuitor al iubirii – pe scurt, la tot ce contează.” (NPR)
„O poveste delicată, impregnată de tristeţe şi speranţă, care îţi rămîne în minte…” (The Washington Post)
„Tema esenţială a lui Ishiguro este inocenţa, pe care el o explorează în romane ce sînt, în acelaşi timp, familiare şi stranii şi care îşi dezvăluie doar treptat adevărata şi devastatoarea semnificaţie.” (Financial Times)
REVISTE
Planu’9 #4 / noiembrie 2021
Revista Clubului SFF Sindicatul 9 a ajuns la numărul 4. Felicitări tuturor! Sumar:
Editorial: A trecut 1 an!, de Cristian Vicol
Povestiri
Onirium Plan B – InsomniaLOOP, de Alexis Manikin
Rădăcini, de Ana Popescu
MAG032: Stupul, de Andrea Putnoky și Marius Gordan Jr.
Băiatul, de Daniel Timariu
Fragment de roman: cât e scorul, Șmijor?, Traian Șoimu
UKAR: Una Caldă, Alta Rece #2, podcast de Cristi Vicol & Alex Maniu
Interviu: Interviu cu Irina-Margareta Nistor: „Îmi place Star Wars pentru că sunt o fană absolută, totală, a lui Ronald Reagan”, de Alex Maniu și Cristi Vicol
Recezie de carte: Un gothic mexican cu personaje europene, de Daniel Timariu
Raftul cu vechituri: Mais oú sont les films de science fiction d’antant? (I), Cristi Vicol
Podcrastinare: 4 podcasturi pentru geek-ul de la miezul nopții, de Marius Gordan Jr.
Manga cum laude: Isekai: top 5 moduri de a scăpa de frica de moarte, de Andrea Putnoky, Marius Gordan Jr. și Sergiu Sebastian
În spatele uzinei: În spatele uzinei #3, de Alexandru Maniu și Cristian Vicol
Cronică de film: Fundația, episoadele 1 si 2 Epic, arde încet, dar se termină cu zbang!, de Karina Gehl
Articole: 42, de Vlad Arambașa
Colecția Science-Fiction #17.3
Revista editurii Pavcon, singura revistă de SFF tipărită cu apariție periodică, a ajuns la numărul 17, anul 3. Coperta este semnată de Adrian Chifu și are 114 de pagini.
PROZĂ SF:
Algoritmul Kindred – Lucian-Dragoș Bogdan
Împreună, pentru Pământul Făgăduinței – Florin Giurcă
Întâlnire de gradul III – Aurel Antonie
Invazia perfectă – Robert Gion
Nume de cod ”Vivienne” – Andrei Coșuțchi
FANTASTIC: Dino – Daniel Timariu
LUMEA BD: HAC – teză de licenţă – Dodo Niţă
INTERVIURILE CSF: Trilogia „Colivia” – Boris Velimirovici (consemnat de C.D. Pavel)
ȘTIINȚĂ: Ultima invenţie – Pompilian Tofilescu
FANDOM: Antares Club – 40 de ani de existenţă – Colectiv Antares
CIVILIZAŢII ANTICE: Cosmonautul de la Palenque – Aurel Cărășel
Gazeta SF #17 (112) / 8 noiembrie 2021
Sumarul Gazetei SF, numărul 17:
EDITORIALE: De ce iubesc cărțile digitale? De tsundoku și de bibliobibul, de CAT GRAUR
ESEURI: De la găină la ideea neagră, de DORU POP
POVESTIRI: 3 motive pentru a-ţi pierde mustaţa sau cum am devenit extraterestru, de MIRCEA DOREANU
TRADUCERI: Roboți sub clar de lună, de Jerry Dunham (traducere de Madelaine Voicu redactare și prezentare de CAT Graur)
INTERVIURI: George Cornilă: „Nu am scris niciodată la comandă”, de CĂTĂLIN BADEA-GHERACOSTEA
PAMFLETE: Fenomenul Pavel Coruț (materiale de Cătălin Badea-Gheracostea și Ion Gabriel Pușcă)
CARTE: Aparițiile SFFF din octombrie 2021 în Franța, sortare după editor, doar cele de autori de limbă franceză și la prima ediție, de CAT GRAUR
BD: Quarter Antological – „AH, BD!”, de DODO NIŢĂ
GRAFICĂ: Un artefact extraordinar – „carnetul Dune” al lui Jodorowsky, de CAT GRAUR
Helion Online #123 / octombrie 2021
Revista online timișoreană a ajuns la numărul 123. Din sumar:
Povestiri
Viața e un cântec, de Victor Martin
Aforisme de la Robert Heinlein (V) de Tudor Beșuan
Traduceri
Sub apăsarea stelelor, de Karacsony Beno
Doamna din Ganymede, vrabia din Io, de Dafydd McKimm
Călătoriile melodice ale unui om care vinde vieți, de Dennis Mombauer
Interviu
De ce SF-ul? De ce nu?! (1), de Adrian Bancu
Dosarele imposibilului
Mângâierile nopții, de Adrian Bancu
John Bell, de Rodica Bretin
Melotronica
Melotronica #58 octombrie, de Adrian Bancu
Musica Aeterna – recenzii muzicale
Phaedra – Tangerine Dream, de Adrian Bancu
La frontierele cunoașterii
Sursă ciudată de semnale radio în centrul galaxiei noastre, de Adrian Bancu
Căutarea gheții pe Lună, de Adrian Bancu
Impactul modificărilor climatice asupra alimentației, de Adrian Bancu
Deceniul 2021-2030 și țintele sale, de Adrian Bancu
Filme
Cowboy Bebop – Netflix face glume cu cel mai glumeţ personaj din galaxie, de Adrian Chifu
Actorul Matt Smith la 39 de ani, de Adrian Bancu
Dune – „Acesta este doar începutul”, de Bianca Sol