Valurile liniștesc vântul, de Arkadi Strugațki Și Boris Strugațki
Titlu: Valurile liniștesc vântul
Autori: Arkadi Strugațki și Boris Strugațki
ISBN: 978-606-43-1270-9
Traducător: Valerian Stoicescu
Editura Nemira
Imprint: Armada
Format: Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 192
Număr: volume 1
Prezentarea editurii
CÂNDVA, ÎN VIITORUL ÎNDEPĂRTAT…
Umanitatea trece printr-o epocă de aur până când Pământul e potopit de un val de fenomene neașteptate. Primele sunt fobiile în masă. Apoi, urmează creaturile. Și, în final, marea transformare a oamenilor obișnuiți în genii.
CINE ȘI CU CE SCOP MANIPULEAZĂ, OARE, UMANITATEA?
Asta trebuie să investigheze Toivo Glumov și Maxim Kammerer, membri ai secției pentru înțelegerea Evenimentelor Excepționale din cadrul Comisiei de Control (COMCON-2).
Intrigi, știință, politică și eterna întrebare: cine este, de fapt, dușmanul nevăzut al umanității?
„Zeii veniseră fără a cere permisiunea. Nimeni nu-i chemase, dar ei au dat năvală și au început să facă binele.
Chiar acel bine care întotdeauna reprezintă binele.
Iar zeii făceau asta pe ascuns, deoarece știau dinainte că muritorii nu vor înțelege scopurile lor, iar, dacă le vor înțelege, atunci vor refuza să li se supună…
Vezi, asta-i structura moral-etică a acestei situații drăcești! Ne este oferit un abecedar, pe care însă nu știm să-l folosim pentru noi înșine.“
Turnul nebunilor (Trilogia Husită, partea I)
Titlu: Turnul nebunilor (Trilogia Husită, partea I)
Autor: Andrzej Sapkowski
Traducător: Anca Irina Ionescu
Titlu original: Narrenturm
ISBN 978-606-43-1275-4
Editura Nemira
Imprint: Armada
Format: Paperback
Nr. pagini: 640
Număr volume: 1
Descrierea editurii
Reinmar din Bielawa, cunoscut și ca Reynevan, e, potrivit unora, un vraci și un vrăjitor fără pereche sau, conform altora, doar un mare șarlatan. Când o neghiobie de proporții îl silește să-și părăsească orașul, se trezește că pe urmele lui pornesc nu doar vrăjmașii săi care vor răzbunare, ci și oamenii Inchiziției.
Într-o perioadă în care tensiunile dintre husiți și Biserica Catolică ating apogeul, iar războiul e pe punctul de a izbucni, peregrinările sale îl poartă pe Reynevan spre Turnul Nebunilor, un azil pentru cei care au luat-o razna sau care doar gândesc altfel și pun la îndoială orânduirea socială.
În curând, Reynevan va descoperi că, probabil, nu e nimic mai dificil decât să nu-și piardă mințile.
„O poveste fascinantă, țesută cu sarcasm și plină de sex, moarte, magie și nebunie.“ – Joe Abercrombie
„Așa trebuie scris un fantasy istoric!“ – Publishers Weekly
Fiasco, de Stanisław Lem
Titlu: Fiasco
Autor: Stanisław Lem
Traducere din limba engleză și note de Mihai-Dan Pavelescu
Tip copertă: hardcover
Pagini: 409
Înalţime: 21 cm, lăţime: 14 cm
ISBN 9786069611036
Prezentarea editurii
Cu ajutorul matematicii este posibil să construim lumi în exteriorul Universului, indiferent dacă ele există sau nu. Apoi, bineînțeles, putem oricând renunța la matematică și la lumile ei, pentru a intra în alte lumi prin credință.
Omenirea se află în momentul concretizării unui vis străvechi – stabilirea contactului cu ființe inteligente din alte sisteme planetare – , dar, în ciuda găsirii unor dovezi de tehnologie avansată, echipajul navei Hermes nu obține răspunsul așteptat. Reacția oamenilor la eșec și dificultatea inerentă oricărei încercări de comunicare vor juca în cele din urmă un rol esențial în lanțul deciziilor ce vor conduce la un final neașteptat.
Inteligența fără curaj nu este cu nimic mai prețioasă decât curajul fără inteligență.
„Poziționarea sa la răscrucea marilor culturi europene, fuziunea dilemelor din știința ultramodernă cu cele mai vechi erezii cosmogonice, examinarea profundă a problemelor de cibernetică și teoria informației, virtuozitatea sa literară sclipitoare – toate acestea îl desemnează ca unul dintre cei mai semnificativi scriitori de SF și o voce distinctivă în literatura mondială.” The Encyclopedia of Science Fiction
„O replică frecvent citată din «Solaris» spune: «Nu avem nevoie de alte lumi. Avem nevoie de oglinzi». Prin vasta sa contribuție la literatură, Lem ni le-a oferit pe ambele.” The New York Times
Ultimul om, de Mary Shelley
Titlu: Ultimul om
Autor: Mary Shelley
Editura Univers
Tip copertă: Broșată
ISBN: 9786068543024
Pagini: 480
Prezentarea editurii
O distopie tulburătoare despre sfârșitul civilizației și sensul istoriei de la autoarea romanului „Frankenstein”.
În secolul XXI, omenirea, devastată de ciumă, se află în pragul extincţiei. Și, pentru că nu există leac, evenimentele se precipită, iar protagoniştii, în încercarea de a‑şi salva vieţile, pleacă în căutarea unui tărâm iluzoriu, a unui nou eden care să prezerve umanitatea.În final, rămas singur, naratorul trăieşte cu speranţa că undeva, într‑un colţ al planetei, există măcar un supravieţuitor şi porneşte în căutarea lui.
Un strop de sânge, de Stephen King
Titlu: Un strop de sânge
Autor: Stephen King
Traducător: Ruxandra Toma
Data apariției: 26 feb. 2022
Titlu original: If it bleeds
ISBN 978-606-43-1295-2
Editura Nemira, Imprint Armada, Colecția Armada
Format Paperback
Nr. pagini 496
Prezentarea editurii
„UN STROP DE SÂNGE crește audiența“ e deviza reporterilor TV. Iar o bombă plasată într-o școală devine, firește, o știre de top. Pe care Holly Gibney (cu care cititorii au făcut cunoștință în seria BILL HODGES și în romanul Străinul) o urmărește exact când investighează primul ei caz: dispariția unui câine. Iar tânăra cu ambiții profesionale mai mărețe de-atât descoperă că totuși ceva nu e în regulă cu reporterul care a ajuns primul la locul exploziei.
În TELEFONUL DOMNULUI HARRIGAN destinele a doi bărbați sunt legate, în mod improbabil, printr-un bilet la loto și un telefon mobil. O serie întreagă de accidente formează o legătură inexplicabilă, de-a dreptul tulburătoare.
VIAȚA LUI CHUCK începe cu sfârșitul și, într-o cronologie inversă, ne face martorii unor momente tandre, intime din viața omului care moare în primele pagini.
Iar în ȘOBOLANUL, un scriitor în căutarea inspirației face un pact cu diavolul, sacrificând ce are mai drag pe lume pentru ambiție.
„O nouă lovitură de maestru!“ – KIRKUS REVIEWS
„King își iubește personajele, iar grija cu care le dezvoltă îl face părtaș pe cititor la experiențele lor profund tulburătoare. O colecție excelentă și măiestria pe care o așteaptă cititorii de la King.“ – PUBLISHERS WEEKLY
Vânătoare de noapte – Aurel Cărășel
Titlu: Vânătoare de noapte
Autor: Aurel Cărășel
Coperta: George Ionescu
Editura: Pavcon
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #82
Nr. pag.: 288
Prezentarea editurii
Unul dintre cele mai bune romane SF care s-au scris vreodată în România. Un ucigaș teribil atacă, specii după specii dispar și nimeni nu reușește să își dea seama ce anume le poate salva de la extincție.
Un roman care curge ca un fluviu învolburat, o acțiune construită de Aurel Cărășel într-un mod magistral, care te ține cu sufletul la gură de la un capitol la altul, cu schimbări de situație și idei imposibil de anticipat.
„Vanatoare de noapte”, de Aurel Carasel, bate tot ce am încercat eu, Nebula, Hugo și alte cărți SF premiate sau scrise de laureați Nobel!”
Corneliu Bălan
„L-am citit în iarna lui 1996, pe tren, când reveneam la Bucureşti de la ai mei, din Moldova. L-am terminat în aproape trei ore şi aproape uitasem unde mă găseam. Avea un ritm foarte bun şi nu ştiam ce voi găsi pe pagina următoare. Apoi, fiindcă trenul a fost prins în zăpadă, pe câmp, şi aveam de pierdut 12 ore, l-am mai citit încă o dată. Cu aceeaşi plăcere ca la început.”
Ștefan Ghidoveanu
Cartea Blestemelor, de Andrei Ruse
Titlu: Cartea Blestemelor
Autor: Andrei Ruse
Editura Hyperliteratura
ISBN: 978-606-9671-21-4
Format și pagini: A5 (14,8 x 21 cm), 384 pagini
Ediție cartonată de lux (cu supracopertă și hartă inclusă)
Tiraje și apariții: 2022, martie – Ediția I (1.500 exemplare)
Se pot citi 70 de pagini online: aici.
Prezentarea editurii
Prima parte din trilogia Ultimul împărat nemuritor
Într-o noapte friguroasă, șapte ostași se întorc la palat, aducând cu ei un străin misterios, de pe un tărâm necunoscut, care știe de ce fiul împăratului oamenilor nu se trezește la viață. Salvarea prințului însă vine cu un preț usturător: o profeție care spune că atunci când el va împlini al douăzecilea său leat, va trebui să plece din regat pentru totdeauna, spre locul de unde sângele său își are rădăcinile. Destinul său îi va fi ascuns de cei din jur, dar odată ce va crește, inima începe să i se neliniștească, bănuind că alt adevăr îi este scris în stele.
Pătrunde într-un timp înainte de timp, un univers păgân și plin de magie, al basmelor, miturilor și al folclorului pur românesc, așa cum nu l-ai aflat vreodată, unde zâne, vâlve, iele și știme, ursitoare și vrăjitori sau ființe fantastice ale pădurilor și nopților deschid „cartea blestemelor” lui Aleodor, cel sortit să schimbe lumea știută de până atunci. O reinterpretare epică a uneia dintre cele mai frumoase povești străvechi autohtone, Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte.
Alia Terra: Basme din Tărâmul Dragonilor
Titlu: Alia Terra: Basme din Tărâmul Dragonilor
Titlul în engleză: Alia Terra: Stories from the Dragon Realm
Autor: Ava Kelly
Ilustrator: Matthew Spencer
Citește și interviul: You are not alone – interviu cu Ava Kelly, de Alexandru Lamba
Alia Terra e bilingvă din două motive. Primul, pentru că basmele au fost scrise original în engleză. Al doilea, deoarece România are mai multe de oferit decât vampiri și vârcolaci. Prea des în media occidentală imaginea culturii românești este redusă la stereotipuri mitologice (discutabile uneori). Alia Terra nu-l are pe Făt-Frumos sau pe Ileana Cosânzena; însă cu această carte am vrut să continui tradiția românească de a inventa sau reinventa basme potrivite timpurilor în care trăim. Multe din volumele de basme românești poartă cuvintele „culese de…” undeva în prefață sau pe copertă. Basmele Alia Terra nu au fost auzite la vatră și transcrise, dar își au și ele rădăcinile în viața contemporană, în care creaturile de învins se manifestă în alte feluri decât în trecut.
Avem ambele versiuni în aceeași carte pentru a aduce un pic din limba română pe meleaguri străine (reversul e valid, pentru cei ce doresc un pic de limbă engleză pe meleaguri românești). Alia Terra este o carte internațională pentru cei de acasă, pentru diaspora românească, pentru străinii curioși, pentru toate vârstele.
Spiritul literaturii științifico-fantastice, de Roberto Bolaño
Titlu: Spiritul literaturii științifico-fantastice
Autor: Roberto Bolaño
Traducător: Lavinia Similaru
Editura Univers
Tip copertă; Broșată
ISBN: 9789733411406
Pagini: 224
Descrierea editurii
Deși a fost publicat postum, în 2016, romanul Spiritul literaturii științifico-fantastice este una dintre primele scrieri finalizate de Roberto Bolaño, în 1984. Cartea este construită în jurul vieții boeme duse în Ciudad de México de trei tineri scriitori și al căutărilor lor, fie că este vorba de enigma cenaclurilor literare din capitala mexicană, de pasiuni amoroase sau de o râvnită motocicletă. Acțiunea este întretăiată de scrisorile pe care unul dintre ei, Jan Schrella (alter-ego al lui Bolaño însuși), le trimite unor celebri autori de SF și de flash-uri dintr-un viitor în care un altul, Remo, devenit un scriitor de succes, vorbește într-un interviu despre fascinanta Universitate Necunoscută.
Roberto Bolaño (1953–2003) s-a născut la Santiago. În 1968 se mută cu familia în Mexic. Revenit în Chile în 1973, este arestat după lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, eveniment care îi va marca opera literară. Eliberat după opt zile, se întoarce în Mexic, iar din 1977 se stabilește în Spania. Deși se considera în primul rând poet, s-a impus mai ales datorită romanelor ca Detectivii sălbatici și Nocturnă în Chile, care au fost elogiate de critică, au obținut premii importante și l-au transformat, cum scrie New York Times, în „cea mai importantă voce literară latinoamericană a generației sale“. În seria de autor publicată de Editura Univers au apărut romanele 2666, Detectivii sălbatici, Amuleta, O povestioară lumpen, Al Treilea Reich, Literatura nazistă în America, volumul de nuvele Comedia ororii în Franța și volumele de poezie Câinii romantici și Trei.
Fight Club 2. Gambitul seninătății, de (autor) Chuck Palahniuk
Titlu: Fight Club 2. Gambitul seninatatii
Roman grafic
Text de Chuck Palahniuk
Grafică de Cameron Stewart
Cromatică de Dave Stewart
Traducator: Dan Croitoru
Nr. pagini: 280
Editie: Necartonată
Editura: POLIROM
Format: 240 x 170 mm
Prezentarea editurii
Daca era nevoie ca Tyler Durden sa-si faca din nou aparitia, nu exista un moment mai potrivit… Fight Club 2 readuce tot ce era mai bun in textul original si face din imbratisarea calda si nihilista a lui Tyler Durden o bine-venita intoarcere in lumea familiara a cinismului, violentei si anarhiei. «Tyler traieste», si n-am putea fi mai fericiti la gindul ca vom avea parte de si mai mult haos. – Newsarama
Deopotriva extrem de incisive si mortal de amuzante, parabolele trasnite ale lui Palahniuk surprind un Zeitgeist dement si adauga o voce subversiva si straniu de inspiratoare canonului contemporan… In epoca de dupa 11 septembrie, o America hiperactiva, obsedata de Internet, epuizata de razboi si de recesiunea economica e limpede ca are nevoie inca o data de Tyler. – The Atlantic
Cameron Stewart si Chuck Palahniuk au reusit sa creeze o magie perversa. – Scott Snyder
Palahniuk ne ofera o demna continuare a povestii lui atit de indragite. – Nerdist
Fight Club 2 al lui Chuck Palahniuk este in aceeasi masura o lectura stimulatoare si un moment esential pentru industria benzilor desenate, marcind un debut cross-media de o asemenea valoare literara. Sintem urechile ciulite ale lui Jack. – Paste
Umorul este clasic Palahniuk – hilar de nepotrivit si garnisit cu metafore. – IGN
Doamnelor si domnilor, sintem pe cale sa incalcam primele doua reguli ale Fight Club-ului. – CraveOnline
O realizare uluitoare. Nu ratati asa ceva. – Comic Vine
Lumii îi spuneau pădure, de Ursula K. Le Guin (reeditare)
Titlu: Lumii îi spuneau pădure
Autor: Ursula K. Le Guin
Data apariției 16 feb. 2022
Titlu original The word for world is forest
ISBN 978-606-43-1283-9
Traducător Mihai Dan Pavelescu
Editura Nemira
Imprint Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 160
- Câștigător al premiului HUGO
- Finalist al premiilor NEBULA & LOCUS
Prezentarea editurii
Planeta Athshe era un paradis ai cărui locuitori erau binecuvântați cu o înțelegere mistică a vieții. Însă existența pașnicilor athsheeni se schimbă pentru totdeauna când lumea lor este invadată de yeomenii cei însetați de sânge, căci sunt reduși la statutul unor sclavi aflați la cheremul unor stăpâni nemilostivi. Iar disperarea îi împinge să se revolte. Numai că violența ajunge să amenințe înseși principiile de bază ale societății lor, pervertindu-le credințele și modul de viață. Și, de îndată ce comit prima crimă, își dau seama că au pornit pe un drum fără întoarcere.
„Le Guin scrie într-un stil direct și captivant despre ființe care simt că sunt sfâșiate de forțele uriașe care acționează în societate – fie ele tehnologice, politice sau economice – și care luptă cu mult curaj să își păstreze integritatea.“
The New York Times Book Review
„Asemenea tuturor marilor scriitori, Ursula K. Le Guin creează lumi imaginare care reușesc să ne vindece și să ne ajute să ne întoarcem, cu inimile ușoare, în universul nostru.“
The Boston Globe
„― Uneori apare un zeu, rosti Selver. El aduce un fel nou de a face un lucru sau un lucru nou care să fie făcut. Un fel nou de a cânta sau un fel nou de moarte. El îl aduce peste podul care leagă vremea-visului de vremea-lumii. După ce a făcut-o, așa rămâne. Nu poți lua lucruri ce există în lume și să încerci să le trimiți înapoi în vis, să le ții în interiorul visului, cu ziduri și amăgiri. Asta e o nebunie. Ceea ce este este. Acum, nu are rost să pretindem că nu știm cum să ne ucidem unul pe celălalt.“
Tărâmul făgăduinţei. OMEGA – Andreea Dobașu
Titlu: Tărâmul făgăduinţei. OMEGA
Autor: Andreea Dobașu
Editura Lebăda Neagră
Data apariției: Octombrie 2021
Dimensiuni: 130×200
Pagini: 294
Format: Paperback broșat
ISBN: 978-606-9682-77-7
Citește și interviul: Cel mai bun debut editorial in SF-ul romanesc
Prezentarea editurii
Imaginează-ţi că ai în faţă un paletar uriaş, deschis aşa, ca un evantai, şi are cel puţin un milion de nuanţe… una mai fascinantă decât cealaltă. Toate îţi sar în ochi. Nu ştii pe care să o apuci şi de care să te bucuri mai întâi.
— Gândeşte-te la mine ca la un pictor, Robin! zâmbi el mulţumit. Am pictat cu materialul genetic uman un nou tablou, o nouă specie, iar Omega este pânza pe care îl voi aşterne… Se uită în ochii inginerului parcă încercând să îi trans¬mită şi lui dragostea pentru această formă de artă inventată de el. Pictura cu gene umane… până la obţinerea tabloului perfect, a operei ce nu avea să se strice niciodată, să nu se îmbolnăvească sau să se mânjească de alte culori decât cele permise de pictorul-creator.
Extraordinarele culori ale lui Auden Dare – Zillah Bethell
Titlu: Extraordinarele culori ale lui Auden Dare
Autor: Zillah Bethell
Editura Corint Junior
Colecție: Aventură și mister
Vârstă: +10 ani
Traducător: Mihnea Gafița
Data apariției: februarie 2021
Copertă: Softcover
Număr de pagini: 400
Format: 13 x 20 cm
ISBN 9786067937701
Prezentarea editurii
Auden Dare, un băiat de unsprezece ani, nu poate vedea culorile, ci doar albul, negrul și nuanțele de gri. Dar mai greu îi este să trăiască într-o lume postapocaliptică, nu foarte îndepărtată de prezent, în care nu mai plouă de ani buni, apa este raționalizată, iar din cauza asta se poartă războaie. Despre tatăl său știe că luptă undeva prin Europa, iar când vine vestea că unchiul său, Jonah Bloom, un extraordinar om de știință de la Cambridge, a murit în condiții suspecte, Auden pleacă să locuiască acolo. Împreună cu Vivi, noua sa prietenă, descoperă în preajma casei lui Jonah un robot. Amuzant, bine educat și mai uman decât ne-am putea închipui, Paragon nu este ce pare a fi. Proiectat cu un scop anume, la cerearea armatei, face ce vrea el (sau ce a vrut creatorul său, Jonah Bloom): recită versuri și îl ajută pe Auden să deslușească mai multe mistere, într-un neîntrerup șir de aventuri.
Scris în buna tradiție a romanelor postapocaliptice englezești, Extraordinarele culori ale lui Auden Dare combină, cu umor, suspansul, temele science-fiction și un emoționant mesaj despre prietenie și despre familie.
Extraordinarele culori ale lui Auden Dare este o carte pe care o recomandăm din toată inima. Dacă cineva își dezvălui adevăratele culori, dezvăluie și ce are cu adevărat în suflet. Adevăratele culori ale lui Auden Dare alcătuiesc un spectru din care fac parte încrederea crescută în sine, compasiunea, căldura sufletească și adevărul — care este, de fapt, esența umanității —, și tocmai din cauza asta cartea este extraordinară. The Times Educational Supplement
Extraordinarele culori ale lui Auden Dare este un roman neconvențional, original, amuzant și emoționant. The Bookbag