O lume perfectă. Povestiri, de Lucian Dragoș Bogdan
Titlu: O lume perfectă. Povestiri
Autor: Lucian Dragoș Bogdan
Editura Tritonic
Colecșia: SFFH
ISBN: 978-606-749-596-6
Format: 13 x 20 cm, 236 pagini
Apariție: 2022, Aprilie
Prezentarea editurii
Călătoria printre stele ne oferă secretul nemuririi. Retras pe muntele său, un călugăr așteaptă sosirea dragonului pentru a salva sufletele unei noi lumi. Viitorul se află pe punctul de a fi distrus pentru că un călător temporal a creat un paradox. O Inteligență Artificială antrenează recruți pentru un război cosmic. Până unde poate merge corectitudinea politică? Viața lui Howard Getternbach ar fi perfectă dacă n-ar fi convins că a mai trăit cândva. Roboții încearcă să devină asemenea oamenilor, imitându-i. Prima expediție pe o planetă similară Terrei dispare fără urmă. Care va fi viața unui scriitor peste câteva decenii? Afectat de o boală incurabilă, un bogătaș reușește să-și cumpere un bilet spre Paradis.
Antologia CSF 2021
Titlu: Antologia CSF 2021
Antologator: Constantin D. Pavel
Editura Pavcon
Coperta: Andrei Nicolescu
Nr. pag.: 370
ISBN: 978-606-96250-6-4
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #182
Cea de a patra Antologie Colecţia Science-Fiction (CSF).
Conține cele mai frumoase povestiri SF, F și H semnate de autorii care au publicat în cadrul CSF și în revista CSF de-a lungul anului 2020.
CUPRINS
Iunie 1928 – Ciprian-Ionuț Baciu
Firul de șansă – Mircea Băduț
Plasto-era – Cornel Bălan
Nu funcționează… – Anamaria Bengulescu
O cupă cu Rosy – Lucian-Dragoș Bogdan
Discuția – Anamaria Borlan
Foame – Daniel Botgros
Tigrii visează în culori – Rodica Bretin
Subiectul nr. 33 – Ionuț Caragea
Vânătorii de îngeri – Aurel Cărășel
Tovarășa Alexa – Cristian Cârstoiu
Factura – Andrei Coşuţchi
Convieţuiri – Mihai Cranta
Neuro-S – Mihai Dumbravă
Lumânări – Ferenc Forgach
Teoria B – Andrei Gaceff
Invazia perfectă – Robert Gion
Problema spinoasă a gunoaielor – Mircea Liviu Goga
Sirop pentru viespi – Florin Haidamac
Şoimăriţa – Lucian Ionică
Scriitorul contra umbrei sale – Victor Martin
Garantat sută la sută – Ana-Veronica Mircea
Despre caznele ghinionistului domn Marcel – Dan Ninoiu
Raport către CCSPSIF – Dodo Niță
Iadul și Raiul – Dan Norea
Stenografie – Cezar Pârlog
Păstorul – Constantin D. Pavel
Interferența – Viorel Pîrligras
Origini – Florin Purluca
Fix așa! – George Sauciuc
O vizită neașteptată – Daniel Timariu
900 de kilometri, 9 ani și 90 de case – Pompilian Tofilescu
Magdalina – Allex Trușcă
Vești dintr-un univers pitic – Dănuț Ungureanu
Cursa – Boris Velimirovici
Sufletul supraelastic – Ovidiu Vitan
Dincolo de albastrul cerului, de Lucian Ionică
Titlu: Dincolo de albastrul cerului
Autor: Lucian Ionică
Editura Brumar
Anul publicării: 2022
ISBN 978-606-726-279-7
Nr. pagini: 160
Format: 20,5×14,0 cm
Descrierea editurii
Povestirea Haustori, este momentul de culminație al anticipației lui Lucian Ionică. Regăsim aici, împlinite, proprietăți durabile ale scrisului său: coerența subiectului (cu aceeași tendință de a remodela fantasticul într-un tipar „plat”, natural), calmul discret-tensionat al relatării, o bună priză a amănuntelor semnificative, simț al psiho-logiilor, construcție epică impecabilă. O anticipație sigură de sine, cu pas lent și privirea senină. Un licăr uimit, un frison reținut, fascinație și neliniște – reacții normale și sentimente normale însoțesc oroarea rafinat-cotropitoare a unei stranii simbioze realizate experimental între om și lumea vegetală. Imaginea respiră un aer de poezie suprarealistă.
Mircea Opriță
Respiră!, de Daniel Botgros
Titlu: Respiră!
Autor: Daniel Botgros
Coperta: George Ionescu
Ilustrație: Xu Haiwei (Unsplash)
Editura Pavcon
Nr. pag.: 288
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #188
Descrierea editurii
O pierdere teribilă poate lovi oricând! Fără avertisment, fără nicio pregătire. Doar lama teribilă a destinului, care vine de niciunde, lovește, desparte și dispare! Iar cumplitul gol se instalează instantaneu. Și nu mai pleacă. Niciodată. Rămâne doar un nesfârșit deșert. O luptă inertă pentru o orientare oarbă într-un pustiu sfâşietor.
Dar dacă, totuși, mai există o speranță? O izbăvire stranie și neomenească. Ce am alege? Ce am dori să alegem? Sau… putem cu adevărat alege?
Fiinţe din alte lumi, din alte dimensiuni, ni-i aduc pe cei dragi înapoi, într-un fel de stranie resurecție, procedând astfel la un sacrificiu religios pentru ele însele. Vom accepta să îi revedem pe cei duși, aflați însă într-o stare fără de formă sau le vom dori odihna veșnică?
Un roman science-fiction care se desfăşoară aidoma unui film de acțiune, incitant, dur, sumbru şi alert de la prima până la ultima pagină. Firul epic urmărește cutremurătoarea istorie a poliţistului Patrick Quinlan, pus în faţa unei alegeri imposibile, într-o lume aproape imposibilă.
4 nuvele fantastice, de Ion Luca Caragiale
Titlu: 4 nuvele fantastice
Autor: Ion Luca Caragiale
Coperta: George Ionescu
Ilustrația copertei: Simeon Solomon (1859)
Editura Pavcon
Nr. pag.: 144
ISBN: 978-606-9625-16-3
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #180
Descrierea editurii
Cele mai frumoase nuvele fantastice – cu puternice accente horror – scrise de dramaturgul Ion Luca Caragiale, în forma lor originală, publicate pentru prima dată cu mai bine de un secol în urmă.
Savoarea și farmecul limbii române în care scria Caragiale la finalul anilor 1890 și începutul anilor 1900 face din acest exercițiu de lectură o experiență memorabilă, pe care orice cititor ar trebui să o trăiască măcar o dată în viață.
Conține nuvelele:
În vreme de răsboiu (1898)
La hanul lui Mânjoală (1898)
Kir Ianulea (1909)
Păcat… (1892)
Colecţionarul şi alte povestiri stranii, de Mircea Cărbunaru
Titlu: Colecţionarul şi alte povestiri stranii
Autor: Mircea Cărbunaru
Editura UP
Descrierea editurii
Un colecţionar, un măcelar, un caligraf, un soldat, un curier medical şi alte câteva personaje ce ar putea să ţi se pară banale până apuci să intri în lumile lor. Apoi nimic nu va mai fi aşa cum îţi închipuiai.
Vei citi şapte poveşti stranii, exotice şi captivante prin răsturnările de situaţie, prin perspectiva abisală asupra omenirii care se întrezăreşte dincolo de lucruri cunoscute şi familiare. Sunt povestiri pe care le vei devora cu nesaţ pentru că o să te regăseşti în fiecare dintre personajele şi întâmplările prinse în paginile cărţii. Ai încredere, deschide uşa imaginaţiei şi intră. INTRĂ!
Regatele sfărâmate, de N.K. Jemisin
Titlu: Regatele sfărâmate
Autor: N.K. Jemisin
Editura Paladin
Publicată în: aprilie 2022
ISBN: 9786069000830
Tip coperta: hardcover
Pagini: 376
Prezentarea editurii
În orașul Umbrei, sub coroana deasă a Copacului Lumii, străzile înguste strălucesc de magie, iar fiii și fiicele zeilor trăiesc printre muritori. Oree Shoth, o artistă oarbă din naștere, dar care are darul de a „vedea” magia, primește în casă un bărbat straniu, fără adăpost și fără memoria trecutului său. Bunătatea ei va avea drept consecință implicarea într-o conspirație de coșmar. Cineva îi ucide cumva pe copiii zeilor, magia capătă nuanțe obscure și Oree se vede prinsă într-o intrigă ce-i pune viața în pericol.
Licenţiată în psihologie, americana N. K. Jemisin (n. 1972) a devenit scriitoare liber-profesionistă în 2016, iar cărţile ei explorează diverse teme science-fiction şi fantasy. Romanul Cele o sută de mii de regate (Ed. Paladin, 2016) a fost nominalizat pentru toate premiile majore ale genului şi a obţinut Premiul Locus pentru debut în 2011. A urmat după aceea trilogia „Pământul sfărâmat”, care a stabilit un record în lumea SF-ului mondial, câștigând 3 premii Hugo în trei ani consecutivi pentru volumele sale. Editura Paladin a publicat întreaga serie formată din: Al cincilea anotimp, Poarta Obeliscului, Cerul de piatră.
Intrusul, de Iain Reid
Titlu: Intrusul
Autor: Iain Reid
Traducere: Andreea Florescu
Titlu original: Foe
Editura: Curtea Veche
Anul apariției: 2022
Format: 14 × 21 cm
Număr pagini: 336
Format ediție: Hardcover
Cod produs: 978-606-44-1141-9
Descrierea editurii
O nouă carte tensionată, obsedantă, descrisă drept roman filozofic de suspans și ficțiune horror pe un fundal SF, de la autorul bestsellerului Mă gândesc să-i pun capăt.
Junior și Henrietta duc o viață confortabilă și solitară la ferma lor, departe de luminile orașului, dar în strânsă legătură unul cu celălalt. Într-o zi, sosește un străin cu vești alarmante: Junior a fost ales în mod aleatoriu să călătorească departe de fermă… foarte departe. Iar partea cea mai neobișnuită abia începe. Instituția care se ocupă de călătorie s-a gândit deja la toate: pentru ca Henrietta să nu-i simtă lipsa lui Junior cât va fi plecat, ea va avea o companie, și încă una foarte familiară…
Narat într-un stil percutant și sugestiv, romanul explorează natura relațiilor domestice, autodeterminarea și semnificația faptului de a fi (sau a nu fi) o ființă umană.
Iain Reid este un scriitor de origine canadiană. A început prin a scrie articole şi rubrici pentru diverse publicaţii naţionale. Lucrările de nonficțiune i-au adus aprecierea criticilor, precum şi premiul RBC Taylor Emerging Writer Award, în 2015. Mă gândesc să-i pun capăt este romanul său de debut. În 2020 a avut parte de o ecranizare pentru NETFLIX în regia lui Charlie Kaufman.
Subiectele pe care le abordează nu sunt dintre cele mai confortabile, însă tocmai aceasta este intenția lui Reid. Singurătatea, întunericul, teama, atmosfera claustrofobică din scrierile lui, toate au drept sursă de inspiraţie copilăria petrecută la ferma familiei sale, într-o regiune rurală a Canadei.
Orașul Semilunii. Casa Cerului și a Aerului, de Sarah J. Maas
Titlu: Orașul Semilunii. Casa Cerului și a Aerului
Autor: Sarah J. Maas
Data Apariției : 4 apr. 2022
Traducator: Georgeta Loredana Voicilă
Numar Pagini : 960
Tip Coperta : Broșată
Format : 137×200
ISBN : 978-606-33-8734-0
Prezentarea editurii
Bryce Quinlan și Hunt Athalar încearcă să revină la normalitate – poate că au salvat Orașul Semilunii, dar cu atâtea schimbări în viețile lor din ultima vreme, vor mai ales o șansă de a se relaxa. De a o lua mai încet. De a-și dea seama ce le rezervă viitorul.
Asterii s-au ținut de cuvânt până acum, lăsându-i pe Bryce și Hunt în pace. Dar, odată cu rebelii care diminuează puterea Asterilor, amenințarea pe care o reprezintă conducătorii crește. Pe măsură ce Bryce, Hunt și prietenii lor sunt atrași în planurile rebelilor, alegerea devine clară: să păstreze tăcerea, în timp ce alții sunt oprimați, sau să lupte pentru ceea ce este corect. Iar ei nu s-au priceput niciodată să păstreze tăcerea.
În această continuare sexy și plină de acțiune a bestsellerului Casa Pământului și a Sângelui, Sarah J. Maas țese o poveste captivantă despre o lume pe cale să explodeze – și despre oamenii care vor face orice pentru a o salva.
„O adevărată lecție despre cum se creează o lume în ficțiune. Nu ratați această carte!“ Charlaine Harris, autoarea romanelor care au inspirat serialul True Blood