3.7 povestiri
Titlu: 3.7 povestiri
Autori: Teodora Matei, Lucian-Dragoș Bogdan și Daniel Timariu
Editura: Tritonic
ISBN: 978-606-749-598-0
Format: 13 x 20 cm,
Nr. pagini: 132 pagini
Aparitie: 2022, Mai
Prezentarea editurii
Daniel Timariu – TENEBRE: Uitarea
Teodora Matei – POVEȘTI LA CASTEL: Taine la castel
Lucian-Dragoș Bogdan – CARTEA HAOSULUI: Vremea dinaintea timpului
Detectivul Alex Anghel călătorește între Timișoara de azi și cea din trecut, rezolvând cazuri în care sunt implicați oameni și ființe fantastice din Lumea Tenebrelor.
Baronul Nikos caută să descâlcească ițele trecutului pentru a scăpa de blestemele abătute, de-a lungul generațiilor, asupra neamului său.
O fată scrie o carte și o sumedenie de lumi și creaturi de legendă revin la viață, încercând să schimbe realitatea.
Trei povestiri din trei serii care, cu fiecare an, câștigă tot mai mulți fani:
Tenebre
Povești la castel
Cartea haosului
Istorii și isterii literare, de György Györfi-Deák
Titlu: Istorii si isterii literare
Autor: Gyorfi Deak Gyorgy
Editura: Cristian PlusArt
ISBN: 978-606-95312-3-5
Numar pagini: 142
Data apariției: 2021
Format carte: 130 x 200
Tip copertă: Necartonata
„Volumul conţine scurte lucrări redactate pe parcursul a două decenii. Ele s-au publicat în fanzine şi almanahuri, iar de la o vreme încoace în e-reviste, pe Internet. Dacă în momentul primei lor apariţii articolele acestea se pierdeau oarecum printre alte texte de uz curent în viaţa „fandomială”, abia asocierea lor în volum pune în lumină un proiect veritabil, autorul remarcându-se, în contextul anticipaţiei româneşti contemporane, ca un eseist talentat şi interesant.(…)”
„În loc de prefață/ Un cărturar ANTIPIC” de Mircea Opriţă
György Györfi-Deák (n. 17 aprilie 1964, Timișoara) este un prozator SF, eseist și traducător maghiar din România. Este, de asemenea, un grafician, realizator de ilustrații și coperte, artist origami.
A publicat proză, traduceri și cronici de carte în mai multe periodice, tipărite sau on-line: Antarg (Pitești), Amfiteatru (București), ASTRA Dejeană (Dej), Autograf MJM (Craiova), CPSF Anticipația (București), Fantasya (Brăila), Helion (Timișoara), Jurnalul SF (București, Newsletter SF (București), Literra (Timișoara), Paradox (Timișoara), Pasager (Craiova), Prăvălia culturală (Craiova), Pro-Scris (Ploiești)), Sigma (Piatra Neamț), Telegraf (Piatra Neamț). De asemenea, este o prezență activă la diferite expoziții de grafică, pictură, colaj, origami etc.
Quadraginta – de SFVA
Titlu: Quadraginta – de SFVA
Autor: colectiv al Clubului SFVA – Craiova
Antologator: Viorel Pîrligras
Coperta: Viorel Pîrligras
Nr. pag.: 368
ISBN: 978-606-9625-15-6
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #185
Culegere aniversară a Clubului de SF Victor Anestin, din Craiova, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființare.
Conține cele mai frumoase lucrări semnate de-a lungul timpului de membrii Clubului SFVA.
Artificial, de Cornel Bălan
Titlu: Artificial
Autor: Cornel Bălan
Coperta: Mihail Victus
Nr. pag.: 372
ISBN: 978-606-9057-99-5
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #162
Un excelent volum SF și F, cu care ne încântă scriitorul canadian de origine română Corneliu Bălan. Povestiri centrate pe tehnologie (“Dificultăți tehnice”), două construite în jurul ideii de teleportare (“Mașina de teleportat contrafăcută” și “Cine-i un cățel deștept?”), alte două care sugerează că umanitatea nu este pregătită pentru contactul cu extratereștrii (“Sferoidul” și “Contact”), dar nici de călătorii intergalactice (“Ultima frontieră”). “Post Solar Saints” este o poveste de “istorie paralelă”, în timp ce “Distorsiuni” are de-a face cu teoria conspirației, precum și tema familiară a duhului omnipotent prins într-un spațiu-timp unde se experimentează cu nemurirea minții digitale.
Conține povestirile:
- Artificial
- Sferoidul
- Ultima frontieră
- PAIZ
- Distorsiuni
- Post Solar Saints
- Mașina de teleportat contrafăcută
- Dificultăți tehnice
- Contact
- Cine-i un cățel deștept?
- Femeia din vis
- Alegeri
Corabia scufundata – Aurel Cărășel
Titlu: Corabia scufundata
Autor: Aurel Cărășel
Coperta: George Ionescu
Ilustraţie: Marius Ghergu
Nr. pag.: 320
ISBN: 978-606-9625-22-4
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #189
Cel de-al treisprezecelea roman din Seria ”România sub Asediu” (RSA).
O serie scrisă de autori trăitori și foarte buni cunoscători ai orașului în care se întâmplă acțiunea.
Ținta: orașul Corabia
4 nuvele fantastice – Ion Luca Caragiale
Titlu: 4 nuvele fantastice
Autor: Ion Luca Caragiale
Coperta: George Ionescu
Ilustrația copertei: Simeon Solomon (1859)
Nr. pag.: 140
ISBN: 978-606-9625-16-3
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #180
Cele mai frumoase nuvele fantastice – cu puternice accente horror – scrise de dramaturgul Ion Luca Caragiale, în forma lor originală, publicate pentru prima dată cu mai bine de un secol în urmă.
Savoarea și farmecul limbii române în care scria Caragiale la finalul anilor 1890 și începutul anilor 1900 face din acest exercițiu de lectură o experiență memorabilă, pe care orice cititor ar trebui să o trăiască măcar o dată în viață.
Conține nuvelele:
- În vreme de răsboiu (1898)
- La hanul lui Mânjoală (1898)
- Kir Ianulea (1909)
- Păcat… (1892)
Panorama Benzii Desenate românești – Dodo Niță
Titlu: Panorama Benzii Desenate românești
Autor: Dodo Niță
Coperta: Alexandra Goldillo
Ilustrație copertă: Sandu Florea
Ilustrație coperta IV: Costel Curelaru
Ilustrație cotor carte: Tudor Popa
Nr. pag.: 376
ISBN: 978-606-9057-84-1
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #170
”Pasiunea mea pentru benzi desenate m-a condus, ineluctabil, la întâlniri faţă în faţă cu autorii de benzi desenate. În 1990, când am început să mă documentez într-o manieră sistematică asupra benzii desenate, nu exista nici internetul (de-abia se născuse în America) şi mai ales nu exista un repertoar de adrese ale autorilor BD.
I-am căutat metodic şi i-am găsit… uneori prin intermediul editorilor lor, alteori a unor prieteni comuni, iar uneori… pur şi simplu din întâmplare.
(…) Nu degeaba acest volum se deschide cu dialogul cu Sandu Florea, românul cel mai cunoscut şi apreciat din lumea comics-ului american, cu peste 550 de comics-uri realizate (desenate sau trase în tuş, sau şi una şi alta) în ultimii 30 de ani.
Nu degeaba veţi găsi în acest volum discuţii – cred eu – interesante, cu „stranieri”, autori români care lucrează pentru străinătate, precum Mircea Arapu, Dan Popescu, Costel Curelaru sau Mihai Timoşenco.
Prezenta carte se doreşte însă a fi şi una de promovare, de aducere în prim-plan a ceea ce consider eu a fi generaţia de mâine a benzii desenate româneşti: Alexandra Gold, Xenia Pamfil, Daniel Danil, Daniel Eduart Buruiană, Gabriel Zăbavă etc. Mi-aş dori ca, peste 10 ani, să existe fani ai acestor autori, care să vrea să citească volumul de faţă pentru a afla cum gândeau şi ce promiteau aceşti autori aflaţi la început de drum.
În definitiv, cui se adresează cartea?
Înainte de orice, este complementul ideal al Dicţionarului Benzii Desenate din România , al Istoriei Benzii Desenate Româneşti şi al Europei Benzilor Desenate mai ales că acoperă în special perioada 1991-2021, deci se adresează tuturor fanilor benzilor desenate.
În al doilea rând se adresează autorilor de benzi desenate, atât cei cu care am dialogat, cât şi celor care (deocamdată) nu se regăsesc în aceste pagini.
În al treilea rând sper ca acest volum să fie citit de toţi cei care doresc să devină creatori BD, care pot afla acum – direct de la sursă – foarte multe informaţii din culisele documentării şi realizării unor naraţiuni grafice, despre interferenţa cu editorii, dar şi cu alţi autori BD, scenarişti sau desenatori.
În fine, cartea se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor care pregătesc lucrări de final de ciclu de studii şi doresc să abordeze un domeniu nou, cel al benzilor desenate.”
Dodo Niță
Criza antropos – Aurel Cărășel
Titlu: Criza antropos
Autor: Aurel Cărășel
Coperta: George Ionescu
Ilustraţia copertei: Heramb Kamble – Unsplash
Nr. pag.: 196
Colecţia: Colecţia Science-Fiction #195
Seria: Istoria viitorului aristotelic vol. 6
”Istoria Viitorului Aristotelic”, de o vastitate și complexitate incredibile, ne oferă o călătorie în viitor pe care, cu siguranță, nu o vom uita niciodată!
Cel mai prolific autor de literatură science-fiction din România, scriitorul și profesorul AUREL CĂRĂȘEL, ne invită cu el în viitor, de la începutul Erei Cosmice – din anul 1920 – și până în anul 24.197, când începe Marea Tăcere Finală a omenirii. Povestirile din ciclul ”Istoria Viitorului Aristotelic” își trag rădăcinile nu numai din imaginația autorului, ci și dintr-o analiză pluridisciplinară – științifică, sociologică, agricolă, filosofică, medicală – a societății umane și a posibilei ei evoluții, oferindu-ne plăceri intelectuale și emoționale pe care orice iubitor de literatură bună le caută cu îndârjire pentru a se bucura din plin de ele.
Parcurge cu noi nu zeci, nu sute, nu mii, ci zeci de mii de ani… Istoria ce va să vină a Umanității. Te asigurăm că vei citi această carte – precum si pe celelalte 5 din serie – cu sufletul la gură și vei fremăta de nerăbdare să afli ce-o să fie, către ce ne îndreptăm, ce vom deveni!
”Istoria Viitorului Aristotelic” – o serie de referință pentru science-fictionul românesc, un proiect vast și deosebit de suculent în idei, imagini și trăiri pentru fanii literaturii science-fiction și nu numai!
Apocalipsa după Darwin – George Lazăr
Titlu: Apocalipsa după Darwin
Autor: George Lazăr
Coperta: George Ionescu
Foto copertă: Cassie Boca (Unsplash)
Nr. pag.: 332
ISBN: 978-606-9625-03-3
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #179
Culegere de povestiri science-fiction și fiction, semnate de unul dintre cei mai apreciați scriitori de SF din România.
Temerea majoră a omenirii este extincţia rasei, în integralitatea ei. Iar în ultimele decenii, ideea pieirii acesteia din cauza roboţilor, care vor ajunge să preia supremaţia, a căpătat o amploare din ce în ce mai mare, tot mai mulţi scriitori văzând ca posibilă o astfel de ipoteză.
Unul dintre aceștia este George Lazăr, care, în nuvela ce dă titlul acestei excelente culegeri de povestiri, ne încântă cu o perspectivă a apocalipsei la care nimeni nu s-a mai gândit până acum! Da, este adevărat, roboţii, cu inteligenţa lor artificială mult superioară omului, vor ajunge să pună stăpânire pe lume, dar dacă vor face acest lucru dintr-un motiv cât se poate de… uman? Dacă apocalipsa roboţilor are la bază, de fapt, ideea evoluţionistă a lui Darwin?… Dacă extincția rasei umane nu este altceva decât… – vă lăsăm să descoperiți, cu uimire și încântare, răspunsul la aceste întrebări, în cartea ”Apocalipsa după Darwin”!
Conține povestirile:
- Apocalipsa după Darwin
- Camionagiul
- Arca lui Noe
- Cheia de boltă
- Întoarcerea zăpezilor
- Masă critică
- Culesul recoltei
- Paznicul stelelor
- Cronogeneză
- Switch
Pasagerii, de John Marrs
Titlu: Pasagerii
Autor: John Marrs
Editura Trei
Titlul original: The Passengers
Limba originală: engleză
Traducere de: Mihaela Apetrei
Anul apariţiei: 2022
Nr. de pagini: 472
ISBN: 978-606-40-1248-7
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Prezentarea editurii
Cine trăiește? Cine moare? Tu decizi.
Te afli în mașina ta fără șofer când brusc ușile se blochează, ruta se schimbă și nu mai ai niciun control asupra vehiculului. După care o voce misterioasă îți spune: „O să mori”. Pe măsură ce mașinile autonome devin varianta mai sigură și mai de încredere, opt oameni se trezesc în această situație înfiorătoare. Printre ei, se numără o vedetă de televiziune a cărei glorie a apus, o tânără însărcinată, o femeie abuzată care fuge de soțul ei, un emigrant fără acte, un cuplu căsătorit și un bărbat care vrea să se sinucidă.
Camerele de filmat ascunse în mașinile lor transmit către milioane de oameni din întreaga lume panica teribilă care-i cuprinde. Dar publicul își va arăta adevărata față când va fi întrebat: „Pe care dintre acești oameni ar trebui să-l salvăm? Și pe care să-l ucidem primul?”
„Fiecare întorsătură de situație pare plauzibilă și inevitabilă. Povestea alertă e însoțită de o
satiră socială necruțătoare.” – The Washington Post
„Un thriller palpitant, ce ridică întrebări despre moralitate. Marrs își încântă cititorii creând tensiune și oferind un tablou convingător al lumii de azi prin această poveste întunecată și captivantă.” – LA Times
„Suspans de cea mai bună calitate.” – Kirkus Reviews
John Marrs a lucrat 25 de ani ca jurnalist freelancer, specializat în interviuri cu actori, muzicieni și celebrităţi TV. A debutat în 2013 cu romanul The Wronged Sons (republicat în 2017 sub titlul When You Disappeared), urmat de Welcome To Wherever You Are, The Good Samaritan, Her Last Move, What Lies Between Us și The Minders. La Editura Trei, de același autor a apărut Suflete pereche, tradus în 23 de limbi și desemnat cel mai bun roman SF al anului de către Wall Street Journal. A fost ecranizat sub forma unui serial Netflix de zece episoade. Mai multe despre autor puteţi afla pe www.johnmarrsauthor.com.
Ultimii cai din stepă, de Maja Lunde
Titlu: Ultimii cai din stepă
Autor: Maja Lunde
Traducere şi note: Ivona Berceanu
Editura: Editura Humanitas Fiction
An apariție: 2022
Pagini: 472
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-606-779-974-3
Colecție: Raftul Denisei
Prezentarea editurii
Ultimii cai din stepă, noul roman al Majei Lunde, face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice. Distopie a dezastrului postclimatic, poveste de dragoste, dramă familială, roman de aventuri de călătorie, cartea șochează, incită și îndeamnă la reflecție.
Într-un viitor distopic, dar și într-un trecut nu prea îndepărtat, povestea unei specii de cai, considerată dispărută, străbate Europa și devine fundalul unui mesaj deopotrivă alarmant și salvator. Alternând trei voci distincte, din trei epoci – Sankt Petersburgul anului 1881, Mongolia sfârșitului de secol XX și Norvegia anului 2064 –, Maja Lunde imaginează o poveste neliniștitoare despre supraviețuirea speciei umane. Diferitelor forme ale extincției – abia previzibilă sau deja instaurată – li se opun umanitatea profundă a personajelor, empatia, fragilitatea lor ascunsă sub asprimea așternută de viață. În gesturile mici ale acestora se strecoară subtil speranța reinstaurării unui echilibru.
Ministerul pentru viitor, de Kim Stanley Robinson
Titlu: Ministerul pentru viitor
Autor: Kim Stanley Robinson
Traducător: Emil Sîrbulescu
Data apariției: 23 mai 2022
Titlu original: Ministry for the future
ISBN 978-606-43-1316-4
Editura Nemira, Colecția Armada
Format Paperback
Nr. pagini 624
Greutate (kg) 0.5000
Prezentarea editurii
„O epopee tumultuoasă despre schimbările climatice și despre eforturile umanității de a schimba cursul evenimentelor înainte de a fi prea târziu.“ – Polygon
Una dintre cărțile preferate ale lui Barack Obama
De la scriitorul vizionar al TRILOGIEI MARTE, o imagine tulburător de verosimilă a unui viitor iminent
În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor ființelor vii, prezente și viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură lovește India și provoacă moartea a douăzeci de milioane de persoane.
Frank May, unul dintre puținii supraviețuitori ai catastrofei, și Mary Murphy, care conduce Ministerul pentru Viitor, caută soluții pentru ca omenirea să facă față provocărilor aduse de schimbările climatice. Alături de ei, activiști, refugiați și oameni de știință povestesc despre cum le-au fost afectate viețile de criza ecologică și propun inovații din ecologie, economie și politică, pentru a crea un viitor mai bun.
Soluțiile există, însă aplicarea lor nu e ușoară, fiindcă întregul mod de viață al oamenilor trebuie pus sub semnul întrebării. Iar eforturile de azi vor da rezultate abia peste zeci sau chiar sute de ani.
„Robinson integrează cu măiestrie detaliile practice ale crizelor de mediu și proiectele de geoinginerie într-un portret cuprinzător și optimist al capacității omenirii de a coopera în fața dezastrelor. Această capodoperă de science-fiction adevărat trebuie neapărat citită de toți cei care își fac griji în legătură cu viitorul planetei noastre.“ – Publishers Weekly
„Dacă i-aș putea convinge pe politicienii și pe cetățenii de pretutindeni să citească o carte anul acesta, atunci aceea ar fi Ministerul pentru Viitor.“ – Ezra Klein
Sfâșierea cerului, de Ursula K. Le Guin
Titlu: Sfâșierea cerului
Autor: Ursula K. Le Guin
Titlu original: The Lathe of Heaven
Traducător: Roxana Brînceanu
Data apariției: 24 mai 2022
ISBN: 978-606-43-0709-5
Editura Nemira
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 192
Prezentarea editurii
Câștigător al premiului LOCUS pentru CEL MAI BUN ROMAN.
În viitorul apropiat, Pământul este devastat de războaie, efectele schimbării climatice și suprapopulare. În acest marasm un locuitor din Portland, George Orr, descoperă că visele lui au strania putere de a transforma realitatea. Când se trezește, el este singurul care își mai amintește lumea din trecut. Pentru a se lecui de ceea ce consideră un blestem înfiorător, el îi cere ajutorul psihologului William Haber. Numai că acesta consideră că Orr ar trebui să-și folosească misterioasa lui putere, s-o pună în folosul umanității, indiferent de chinurile prin care va fi silit să treacă. Și astfel George Orr devine doar un pion în jocul îngrozitor de periculos al lui Haber, iar viitorul omenirii este pus în pericol.
„Ursula K. Le Guin a reușit să reinterpreteze multe concepte pe care le considerăm firești, de la sine înțelese, imuabile, cunoscute și împărtășite de toți – genul, utopia, creația, războiul, familia, orașul, țara – și să dea la iveală constructele extrem de umane care există în centrul fiecăruia. Nimeni nu mai e ca ea!“
ZADIE SMITH
„Sfâșierea cerului este un adevărat clasic, un roman, în același timp, straniu și premonitoriu, inteligent și fascinant…“
NEWSWEEK
Mai este puțin până mâine, de Alexandru Șerban (precomandă)
Titlu: Mai este puțin până mâine
Autor: Alexandru Șerban
Editură: Velvet Story
Greutate 0.45 kg
Format: Tipărit
ISBN: 978-606-95376-5-7
Produs Precomanda
Tip Copertă: Softcover
Descrierea editurii
Destinul lui John și a lui Jim, ziariști la o publicație londoneză obscură, din Epoca Victoriană, se schimbă dramatic în momentul în care, întorcându-se de la înmormântarea proprietarei ziarului la care lucrau, salvează o tânără nobilă. Devenind peste noapte proprietarii ziarului, cei doi se îmbogățesc scriind articole despre crimele și afacerile dubioase care se întâmplau în Londra acelor vremuri. Dar bucuria le este de scurtă durată, afacerea stând în pragul falimentului când Lady Anne, femeia bogată și misterioasă care le furniza informațiile, dispare, lăsându-le doar un răvaș în care le promitea că se vor revedea curând.
Ajuns în Sighișoara, în căutarea lui Anne, John găsește din întâmplare o carte-manuscris pe care începe să o citească, în miez de noapte, în camera hanului la care trăsese. Astfel află povestea înfricoșătoare a unui clan de vampiri, care sălășluia în acele ținuturi încă din zorii evului mediu. Ar fi uitat repede povestea dacă felul în care vampirii își ucideau victimele nu era foarte asemănător cu cel al criminalilor despre care relatase în articolele din ziar. Și mai era ceva: veștile pe care i le trimitea Jim din Londra îi indicau pe ei ca adevărații criminali și contrabandiști. Se gândea că cineva le jucase o festă, dar nici de asta nu mai era sigur. Îi aștepta spânzurătoarea.
Oare va reuși John să o găsească pe femeia în care se încrezuse atât de mult și să dezlege misterul?
Liceul 13, de Radu Octavian (precomandă)
Titlu: Liceul 13
Autor: Radu Octavian
Sinopsis
Într-o noapte de iarnă, Maria Stanciu, elevă în clasa a XII-a A a Colegiului Național “Scarlat Demetrescu”, se sinucide aruncându-se în fața unui tren.
Vlad Dinu, colegul de clasa al Mariei, ajunge în posesia jurnalului fetei și dezvoltă o curiozitate puternică față de motivul din spatele gestului ei. În curând, însă, un lanț de morți înfiorătoare, aparent accidentale, îi vizează, unul câte unul, pe foștii ei colegi.
Vlad ajunge să fie prins într-un joc periculos, în care trebuie să afle cine este criminalul, înainte ca acesta să ajungă la el și la restul colegilor lui. Însă, șocul absolut îl are în momentul în care observă că toate indiciile duc spre… Maria Stanciu.