Două din volumele premiate la Premiile Locus 2020 au fost traduse și publicate în limba română de Editura Nemira. Este vorba de Exalare de Ted Chiang, volum de povestiri câștigător la categoria Culegere (de povestiri) sau Colecție (de povestiri), respectiv romanul Orașul de la miezul nopții de Charlie Jane Anders câștigător la categoria Roman Science Fiction.
Exalare, de Ted Chiang
Volum de povestiri câștigător al Premiului Locus 2020 la categoria COLLECTION. Una din povestiri, Omphalos, a câștigat și premiul pentru cea mai bună nuveletă în cadrul aceloraşi premii.
Titlu original: Exhalation
Colecția: Armada
Autor: Ted Chiang
Traducător: Mihai Dan Pavelescu
Editura Nemira
De pe site-ul editurii:
„O colecție de povestiri care te pun pe gânduri, te fac să-ți pui întrebările cele mai grele și să te simți mai uman. Un vârf al genului science fiction.“ – Barack Obama
Nouă proze cu totul originale, provocatoare și memorabile, de la autorul textului Povestea vieții tale, ecranizat de Denis Villeneuve cu titlul Arrival.
„La fel ca predecesorii lui atât de diverși – Philip K. Dick, Jorge Luis Borges, Ursula K. Le Guin, Margaret Atwood sau Kazuo Ishiguro –, Chiang explorează temele convenționale ale literaturii SF în moduri cu totul neconvenționale. Proza lui are ceea ce Orwell numea transparență perfectă. Pentru Chiang, curiozitatea umană este motorul divin al progresului.“ – Joyce Carol Oates, The New Yorker
Orașul de la miezul nopții, de Charlie Jane Anders
Titlu original: The City in the Middle of the Night
Colecția Armada
Autor: Charlie Jane Anders
Traducător: Antuza Genescu
Editura Nemira
De pe site-ul editurii:
„E un roman cu și despre «mileniali», oameni tineri, care trebuie să-și găsească drumul printr-o lume nedreaptă, coruptă și violentă.“ – The Guardian
„O ficțiune critică, inteligentă, care testează granițele momentului în care ne aflăm ca specie, ilustrând printr-o distopie antrenantă eșecurile noastre, dar și capacitatea nelimitată de a ne schimba.“ – Tor
Turnul rândunicii ed. 2020 (Seria Witcher, partea a VI-a) de Andrzej Sapkowski
De precizat că primele două volume din serie sunt scurte povestiri. Saga Witcher este formată din cinci romane (volumele 3,4,5,6 și 7). Ultimul volum, numărul 8, este un roman de sine stătător și are titlul: Season of Storms.
Titlu original: Wieza Jaskolki
Colecția Armada
Autor: Andrzej Sapkowski
Traducător: Mihaela Fiscutean
Editura Nemira
De pe site-ul editurii:
„Niciunul dintre personajele lui Sapkowsky nu e alb sau negru, toate au tușe de gri, chiar și Geralt, chiar și monștrii.“ – The Deckled Edge
Prin zăpadă și cenușă vol 2 (Seria Outlander, partea a VI-a)
Titlu original: A breath of snow and ashes
Colecția Fantasy
Autor: Diana Gabaldon
Traducător: Gabriel Stoian
Editura Nemira
De pe site-ul editurii:
Clanul Fraser își pune pe picioare viața în Carolina de Nord, cu Jamie prins, din nou, în complicatele ițe politice printre care trebuie să navigheze: între loialitatea față de Rege și loialitatea față de oamenii săi.
Claire, pe de altă parte, își atrage recunoștința comunității pentru intervențiile ei medicale, dar și suspiciunea de vrăjitorie din cauza cunoștințelor prea avansate pe care le folosește ca să salveze vieți.
Brianna și Roger sunt puși în fața unei decizii dureroase la scurt timp după ce se reîntâlnesc, având de ales între sănătatea copilului lor și familia reunită cu atât de multe sacrificii.
„Un festin literar. Detaliile istorice bogate și povestea de dragoste atât de profundă te fac să devorezi acest roman.“ – Publishers Weekly
Antologia Helion. Traduceri 1981 – 2018
Volumul a apărut la editura Eurostampa, colecția Insolit și este îngrijit de Cornel Secu.
În curs de apariție
Saga #2
Autor: Brian Keller Vaughan
Ilustrator: Fiona Staples
Editura Art Grafic
Despre Saga #1 s-a scris în revista noastră: SAGA: un Romeo și Julieta într-o galaxie foarte, foarte îndepărtată, de Cristian Vicol
De pe siteul editurii:
În cel de-al doilea volum din Saga, bătălia pentru supraviețuire a lui Marko și a Alanei continuă, prioritatea fiind s-o protejeze pe Hazel, fetița lor nou-născută. În încercarea de a-și găsi un loc sigur în Univers, tânăra familie înfruntă asasini, armate distrugătoare și monstruozități extraterestre. Dar în întinderea vastă și rece a Spațiului îi așteaptă cea mai bizară aventură de până acum: întâlnirea cu bunicii paterni a lui Hazel.
Batman #2. Orașul bufnitelor
Autor: Scott Snyder
Ilustrator: Greg Capullo
Editura Art Grafic
De pe siteul editurii:
Un succes atât în rândul criticilor, cât și al publicului, Batman. Orașul bufnițelor continuă saga confruntării Cavalerului Întunecat cu forțele răului.
Vreme de mai bine de un secol, Conclavul Bufnițelor a condus în secret Gotham City ̶ puterea sa nu cunoștea limite. Până la confruntarea cu Batman.
Cavalerul Întunecat a reușit să scape din ghearele Conclavului și a câștigat bătălia cu periculoșii asasini, dau nu și războiul. Batman era doar prima țintă vizată de Conclav. Acum atenția lor se îndreptă spre cea de-a doua, cea mai importantă: Gotham City.
Răufăcătorii amenință să distrugă tot ce e mai important pentru Batman. Identitatea secretă. Căminul. Cartierul general. Convingerile în privința prietenilor și inamicilor. Cu soldații Conclavului pe urmele lor, Cavalerul Întunecat și aliații lui duc un război de supraviețuire împotriva celor mai nemiloși prădători pe care i-au întâlnit vreodată. Va reuși Batman să protejeze și de data asta orașul, și dacă da, cu ce preț?
1 comentariu
„Exhalare” e exact ce citesc acum.. am ajuns complet din intimplare la Ted Chiang pe care il recomand cu caldura.