La marginea nebuniei, de Lucian-Dragos Bogdan
Titlu: La marginea nebuniei
Autor: Lucian-Dragos Bogdan
Editura Tritonic
ISBN: 978-606-749-667-3
Format: 13 x 20 cm, 236 pagini
Apariție: 2023, Aprilie
„Suntem singuri în Univers sau doar fire de nisip pe o fațetă a unui Multivers supus altor legi decât cele deja cunoscute? Vom călători în timp pentru a vedea trecutul sau viitorul? Suntem doar energie, doar materie sau mai mult de atât? Poate nu vom afla niciodată, însă volumul de față ne oferă niște variante de răspuns la întrebarea: „Ce-ar fi dacă?” Știință, puțină poezie, visare… proză de calitate marca Lucian-Dragoș Bogdan.” (Teodora Matei)
„Fantastice, intrigante, stranii, misterioase, în două cuvinte science-fiction, povestirile lui Lucian-Dragoș Bogdan își plimbă cititorii, uneori brutal, de cele mai multe ori cu delicatețe, prin cele mai imaginative universuri. Chiar dacă, în unele povestiri, personajele ne oferă descrierea unor lumi extraterestre, iar în altele, viziunea unui alt posibil viitor, punctul central al acestor povestiri este omul și căutarea sa permanentă de autocunoaștere. În ce măsură omenirea își va păstra umanitatea, sub presiunea tehnologiei, rămâne o întrebare fundamentală și deschisă. La marginea nebuniei ne oferă multe interpretări, lăsându-ne nouă libertatea alegerii.” (Daniel Timariu)
Călăreții rasei, autor Anamaria Borlan
Titlu: Călăreții rasei
Autor: Anamaria Borlan
Editura Cristian Plus
Descriere
Moloc și Daron, doi zdrahoni, doi cartofori puși mai tot timpul pe gâlceavă, veșnici mușterii ai crâșmelor deocheate din Iad, primesc o misiune secretă din partea lordului Kaneki, un prinț al Întunericului – Scaraoțchi însuși dacă e să ținem cont că, printre altele, Kaneki colectează sufletele păcătoșilor – și anume să fure dintr-o mânăstire-fortăreață situată în lumea a doua, lumea oamenilor, un Toiag care ascunde toată cunoașterea omenirii.
Așa începe Călăreții rasei, romanul autoarei Anamaria Borlan, nume apărut ca „Best SFF writer, Romania”, pentru „The Blue Wing fantasy saga, conform „File 770 Mike Glyers news of science fiction fandom”.
Misiunea lui Moloc și Daron nu este însă una simplă. Eternul din Raiul veșnic luminos dorește la rândul său Toiagul în cauză, motiv pentru care trimite către aceeași mânăstire-fortăreață o armată de îngeri călări pe dragoni de vânt. Și, ghici ce?, nici oamenii nu stau cu mâinile în sân. Tenentul Nag, în fruntea unei oștiri numeroase, a pornit de asemenea într-o expediție al cărui scop este capturarea Toiagului.
Îngeri, oameni și diavoli se vor întâlni pe același tărâm, escaladând același munte pe al cărui vârf – tot timpul înzăpezit – se află o mânăstire și o mână de călugări-războinici, a căror misiune este protejarea cu orice preț a toiagului.
Aventura este la ea acasă în Călăreții rasei, un roman în care, de la început și până la sfârșit, Anamaria Borlan nu slăbește ritmul. Răsturnări de situație, eroi devenind lași și lași devenind eroi, diavoli comportându-se ca îngeri și îngeri purtându-se mai rău decât diavolii, viteji însoți de lupi, șamani, vindecători, cititori în stele, toți sunt prezenți în intriga romanului, excelent construită într-un fantasy de cea mai bună calitate, cum este cartea de față.
Hiperspațiul minții, de Dan Rădoiu
Titlu: Hiperspațiul minții
Autor: Dan Rădoiu
Editura Pavcon
Coperta: George Ionescu (asistat de AI)
Nr. pag.: 450
ISBN – 978-606-9625-29-3
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #187
Boris Yakușkin, un om care nu mai are nimic de pierdut, este pe cale să scufunde lumea în haos. Și singura modalitate de a-l opri rămâne pătrunderea într-un loc misterios unde mintea poate obliga materia să i se supună.
Un tânăr IT-ist din București se trezește atras dintr-odată într-o serie rapidă de schimbări, care îi dau cu totul viața peste cap. Cu toate acestea, realizează că ceea ce se întâmplă este menit să-i aducă la suprafață o abilitate specială, ascunsă în el vreme de decenii.
Împreună cu un grup format din femei și bărbați cu abilități la fel de speciale ca a lui, descoperă secretul terifiant al unor foști agenți KGB, care se străduiseră să-l țină ascuns și să tragă foloase în avantajul Rusiei.
„Că la nunta mea, a căzut o stea…, se trezi Ștefan gândind. Ar fi putut fi acel meteorit rămășițele unui zeu muribund? Era oare Pământul ultimul loc de odihnă al Creatorului însuși? Gândul acesta îi dădea amețeli.”
„Complexitatea romanului, modul în care personajele sunt create, atât de vii și de puternice, miza ascunsă în spatele mizei mai mari, care, la rândul ei, poartă în ea o miză mare cât Omenirea, scriitura alertă și atât de bine închegată, fac din Hiperspațiul minții unul dintre cele mai bune romane science-fiction care s-au scris vreodată în România!”
(Constantin D. Pavel)
Aripile Albastre 08 – AXA TIMPULUI, de Anamaria Borlan
Titlu: Aripile Albastre 08 – AXA TIMPULUI
Autor: Anamaria Borlan
Coperta: Andrei Nicolescu
Nr. pag.: 336
ISBN: 978-606-8879-38-3
Seria: Aripile Albastre, vol. 8
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #47
Aripile Albastre este povestea unui adolescent japonez, trăitor în Tokyo, care descoperă în podul casei un jurnal scris în urmă cu peste un secol de o contesă de la curtea reginei Victoria… Și de-aici, povestea începe să erupă aidoma unui vulcan, pe… mii și mii de pagini.
”Axa Timpului” este cea de-a opta carte din Seria Aripile Albastre, o serie fantastică prin scriitura migăloasă și exactă, prin atmosfera creată și, mai ales, prin simbolistica japoneză specifică.
Războinicii lumii de dincolo, de Dan Apostol
Titlu: Războinicii lumii de dincolo
Autor: Dan Apostol
Coperta: George Ionescu (asistat de AI)
Nr. pag.: 158
ISBN: 978-606-9625-59-0
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #104
Războiul creează, din păcate, condiţii ideale pentru ca grupuri de oameni, precum şi tehnică de luptă (tunuri, blindate, avioane, nave) să dispară fără urmă, înghiţite de vâltoarea evenimentelor. Dar există consemnate, în analele militare, unele cazuri atât de stranii încât, de-a lungul timpului, au rezistat oricăror încercări de a le atribui unor cauze logice. Printre ele se numără dispariţii de trupe numeroase, care plecaseră la atac şi nu au mai fost găsite niciodată, cazuri relatate în cronicile, presa ori în arhivele vremii…
Ce se întâmplă cu toate acele avioane, hidroavioane, elicoptere, nave maritime, submarine, formaţiuni militare, grupuri sau soldaţi parcă topiţi în neant? Să fi ajuns într-un alt univers, căzând accidental într-unul din „punctele de trecere“, faimoasele „worm-holes“ despre care vorbesc Vallée, Sagan sau Poher şi care au fost teoretizate ştiinţific sub numele de „Punţile Einstein-Rosen“?
Află despre straniile întâmplări și despre ipotezele care caută să le explice, citind această carte-document uluitoare!
Din sumar:
DISPĂRUȚI ÎN NEANT
Războinici pentru eternitate
Misterul regimentului Norfolk
Pierduți în abisul albastru
Naufragii în dimensiuni paralele
Echipaje spectrale
EXPLORATORI DIN ALTE LUMI
Locuitorii Tărâmului Interzis
Vizitatori din neștiut
Navigatorii Infinitului
Cablat, de Cristian Hriscu, Lucian Merișca
Titlu: Cablat
Autori: Cristian Hriscu, Lucian Merișca
Anul publicării: 2023
Colecție: Seniorii imaginației
Editura Eagle
Format: Paperback
Gen: Science Fiction
ISBN978-606-8790-28-2
Număr de pagini: 186
Redactor: Antuza Genescu
Descrierea editurii
În orașul Civic-Ring, sectorul Raelsi este un paradis de înaltă tehnologie pentru elite. Încă de la naștere, cetățenii Raelsi sunt condiționați să se conformeze regulilor și reglementărilor stricte ale societății lor, folosind tehnologia avansată de condiționare neuronală și Realitatea Virtuală.
Citește recenzie: „Cablat” de Lucian Merișca și Cristian Hriscu – un remarcabil joc fecund al imaginației, de Daniel Botgros
Atunci când Aaron Craig, un adevărat I-Star în ascensiune al Corporației Zenith Millitech și un cetățean model care face parte din elită, începe brusc să leviteze după o deconectare voluntară de la casca de condiționare, buna funcționare a societății pare să fie perturbată. Cetățeanul Craig devine rapid suspectul principal într-o alertă de nivel zero, iar agenții de Deprogramare și Reprogramare (D&R) ai Poliției Cherub intervin pentru a analiza evenimentele. Colonelul Amos Chakanika, investigatorul principal, își dă repede seama că dovezile au fost manipulate de către zeitatea IA a Civic-Ring, care pare că vrea să le zădărnicească ancheta. Pe măsură ce investigația avansează, fugarul Aaron Craig începe să suspecteze că ar putea exista o realitate superioară a răului, care manipulează AI-ul și îi folosește pe cetățenii din Raelsi ca pioni într-un joc mult mai sinistru.
Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams
Titlu: Ghidul autostopistului galactic (reeditare)
Autor: Douglas Adams
Titlu original The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
ISBN 978-606-43-1560-1
Traducător: Bogdan Marchidanu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 824
Despre carte
Conține toate cele cinci romane ale seriei
NU INTRA ÎN PANICĂ!
„Ideea mea preferată era să scriu ceva care să combine comedia și genul science-fiction. Această obsesie mă ducea la disperare și mă înfunda în datorii. Nimeni nu era interesat de proiectul meu. Într-un târziu, a apărut un om, un producător de emisiuni de la BBC, pe nume Simon Brett, care avea aceeași idee: să combine comedia cu genul science-fiction.“
Douglas Adams
Arthur Dent hoinărește prin galaxie cu un amic, intră în tot felul de încurcături și ajunge invariabil într-un talmeș-balmeș din care nu lipsește nimic. Cartea scriitorului britanic este o parodie SF inegalabilă, iar Douglas Adams este un magician de o inteligență sclipitoare. Ghidul autostopistului galactic rămâne lectura obligatorie pentru fanii SF, dar și pentru oricine e pasionat de sitcomurile britanice sau de Monty Python.
„Douglas Adams este creatorul fenomenului numit Ghidul autostopistului galactic, cea mai surprinzătoare odisee spațială!“
Publishers Weekly
„E SF și are haz… E o nebunie inspirată, care aruncă în aer toate clișeele SF-ului“
Washington Post
„Absurdă, amuzantă, fascinantă, seria Ghidul autostopistului galactic este o combinație inteligentă de umor, aventură și speculații științifice trăsnite care explorează întrebări importante despre viață, univers și sensul existenței. Cu personaje memorabile și un stil de scriere distinctiv, seria lui Douglas Adams este o lectură amuzantă și, în același timp, profundă.“
Marian Coman, redactor-șef Armada
Shino nu își poate spune numele, de Oshimi Shuzo
Titlu: Shino nu își poate spune numele
Autor: Oshimi Shuzo
Titlu original: Shino can’t say her name
ISBN 978-606-43-1540-3
Traducători: Antonia Ivanciu, Cosmin Tiţa, Mălina Coşan
Editura Nemira
Imprint NEZUMI
Colecția NEZUMI
Format Paperback
Dimensiuni 128 x 182 mm
Nr. pagini 216
Despre carte
Oshima Shino e o fată care „nu își poate spune numele“.
Reușește cu greu să își facă primii prieteni în liceu, încercând mereu să vorbească cu cineva.
Însă cuvintele potrivite îi răsar întotdeauna mult prea târziu în minte.
Oare anii adolescenței vor fi luminoși chiar și pentru o persoană atât de stângace ca Shino?
Vânătorii Dunei (Seria DUNE, partea a VII-a), de Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Titlu: Vânătorii Dunei (Seria DUNE, partea a VII-a)
Autor: Brian Herbert, Kevin J. Anderson
Titlu original: Hunters of Dune
ISBN 978-606-43-1493-2
Traducător: Cristina Ghidoveanu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 608
Despre carte
Al șaptelea volum din seria DUNE.
Vânătorii Dunei și volumul final, Viermii de nisip ai Dunei, reunesc personajele și firele narative din universul Dune, din epoca Jihadului Butlerian până la poveștile surprinse în seria originală. Având ca punct de plecare schițele lui Frank Herbert, descoperite într-o cutie de valori, aceste două romane răspund întrebărilor pe care fanii Dune și le-au pus vreme de decenii.
La sfârșitul Canonicatului Dunei, o navă care îi transporta pe ghola lui Duncan Idaho și pe Sheeana, tânăra care poate controla viermii de nisip, evadează spre marginile puțin explorate ale galaxiei, încercând să scape de monstruoasele Onorate Matres. Pentru a-și consolida forțele, fugarii folosesc tehnologia furnizată de Scytale, ultimul Maestru Tleilaxu, pentru a reînvia figuri-cheie din trecutul Dunei: pe Paul Muad’Dib și pe iubita sa Chani, pe doamna Jessica și chiar pe doctorul Wellington Yueh. Fiecare dintre aceste personaje își va folosi talentele speciale pentru a face față tuturor primejdiilor. Eșecul este de neconceput, fiindcă în joc este soarta întregii rase umane!
„Frank Herbert ar fi, cu siguranță, și nespus de mândru, și foarte încântat de această continuare a capodoperei sale.“
Dean Koontz
„Dacă ești unul dintre fanii seriei originale, e foarte probabil să fii tentat să citești Vânătorii Dunei și Viermii de nisip ai Dunei cu o întrebare născută dintr-o doză de neîncredere: vor reuși Brian Herbert și Kevin J. Anderson să se ridice la nivelul lui Frank Herbert? Recomandarea mea este să lași prejudecățile la intrare și să te bucuri de o nouă vizită în universul Dune pentru finalul surprinzător al celei mai cunoscute aventuri spațiale scrise vreodată. The spice must flow!“
Marian Coman, redactor-șef Armada
Focul viu, de Stephen King
Titlu: Focul viu
Autor: Stephen King
Titlu original: Firestarter
ISBN 978-606-43-1555-7
Traducător: Cătălina Stanislav
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 675
Despre carte
Roman finalist al premiilor LOCUS (1981) & BFA (1981)
Ca să câștige niște bani în plus în timpul studenției, Andy McGee și Vicky Tomlinson s-au oferit ca subiecți voluntari pentru un experiment orchestrat de o organizație guvernamentală sub acoperire, cunoscută sub numele de Atelierul. Dar efectul a constat în trezirea în cei doi tineri a unor abilități metapsihice latente excepționale, care s-au manifestat într-o manieră și mai înfricoșătoare atunci când s-au îndrăgostit și au avut un copil împreună. Fiica lor, Charlie, a fost înzestrată la naștere cu cea mai incontrolabilă și mai ieșită din comun putere văzută vreodată – pirochinezia, abilitatea de a crea foc cu puterea minții. Acum, agenții nemiloși ai Atelierului sunt pe urmele acestei anomalii genetice neprevăzute și încearcă să o captureze în scopuri diabolice.
Ceea ce agenții nu iau în calcul este că satisfacția răzbunării este atractivă până și pentru un copil.
„Chinta regală este acum completă și în limba română! Carrie (1974), Shining (1977), Focul viu (1980), Doctor Sleep (2013) și Institutul (2019) sunt cinci romane în care Stephen King abordează tema copiilor cu puteri speciale. Și de fiecare dată o face într-un mod surprinzător.“
Marian Coman, redactor-șef Armada
Regatele Ruinei 4, de Yoruhashi
Titlu: Regatele Ruinei 4
Autor: Yoruhashi
Titlu original: Hametsu No Oukoku
ISBN 978-606-43-1489-5
Traducător: Alexandra Baranyi, Andrei Perciun
Editura Nemira
Imprint NEZUMI
Colecția NEZUMI
Format Paperback
Dimensiuni 128 x 182 mm
Nr. pagini 190
Traducerea a fost făcută din limba japoneză în limba română.
Yoruhashi este un mangaka (artist manga) japonez. Este cunoscut ca autor al „Tsurugi no Oukoku” / „The Kingdom Of Caliburn” („Regatul sabiei”) și „Hametsu no Oukoku” / „The Kingdoms Of Ruin” („Regatele ruinei”).
A debutat ca artist manga în 2014 cu „The Kingdom Of Caliburn”, pe aplicația de manga Comico și a continuat această serie până în 2019. A urmat apoi începutul seriei „The Kingdoms Of Ruin” („Regatele ruinei”), publicat pe mai multe site-uri: Gekkan Comic Garden, Manga Door, Pixiv Comic, Magcomi.
Se îndoaie după vânt – Adriana C. Grigore
Titlu: Se îndoaie după vânt
Autor: Adriana C. Grigore
Editura Heyday Books
Colecție: Hey Friday
Format: 180×200
Nr. pagini: 208
An apariție: 2022
DESCRIERE
Tot ce-ai să fii când te faci mare vei fi tot tu, dar cu haine ceva mai mari, și încălțări mai grele.
Eisenhans nu voia decât să-și vadă de treaba lui. Să stea în lacul său cât vrea, să se plimbe prin pădure cât are chef, să bombăne de unul singur cât îi cere inima. Și dacă uneori mai veneau unii străjeri să-l scoată din lac și să-l întemnițeze în beciurile castelului pentru simplul fapt că e făcut din fier și vorbește în dodii, atunci avea să-și vadă de treaba lui la fel de bine și de acolo.
Însă când la gratiile cuștii sale apare copilul regelui, promițându-i să-l elibereze cu condiția să fugă împreună de la castel, planurile molcome ale lui Eisenhans încep să se clatine. Înainte să-și dea seama, ajunge să-și trăiască viața de la o zi la alta, fără să sară peste decenii, învățând cum să coasă, să gătească, să scoată dinți de lapte, și să încropească un cămin bun pentru un copil în adâncul singuratic al pădurii sale.
Dar chiar și feriți de lume, grijile din traiul pe care l-au avut înainte să se cunoască îi urmează, iar pericolele ascunse din pădure încep ușor să se facă văzute.
Revista Colecția Science-Fiction (CSF) nr. 26
Autor: colectiv
Coperta: George Ionescu
Nr. pag.: 128
Format: tipărit
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Revistă de literatură și artă SF, realizată exclusiv de creatori români!
SUMAR:
PROZĂ SF:
Sincope temporale – Aurel Cărășel
Laudatio – Sorin Nină
Terra secunda – Marius Ghergu
Loteria genetică – Sergiu Someșan
PROZĂ FANTASTICĂ:
Îngerul cu aripi de piatră – Cristian Cârstoiu
Transcendența chiuvetei din bucătărie – Dan Rădoiu
VIITOROLOGIE
Retro-futurism – despre Anul 2000…
LUMEA BD:
Premiera – de Gabriel Rusu
ENIGME & MISTERE:
OZN-uri în arta și în spiritul Bisericii – Gheorghe Tănase