Timpul curge spre Mandalay de Lucian-Dragoș Bogdan
Titlu: Timpul curge spre Mandalay
Autor: Lucian-Dragoș Bogdan
Colectia: SFFH
ISBN: 978-606-749-741-0
Format: 13 x 20 cm, 282 pag
Apariție: 2024, Martie
Descrierea editurii
Undeva, pe o lume, niște ființe își imaginează că noi am exista.
Un pustnic și harta sa creează povești.
Pe ruinele unui Pământ post-apocaliptic, un grup de oameni încearcă să recreeze oaze de natură nepoluată.
Inteligența Artificială terraformează planetele sistemului solar, dar nu mai știe de ce face asta.
Lumile virtuale au oferit omenirii elixirul nemuririi; dar totul trebuie să aibă un sfârșit.
Ce te faci dacă te trezești răpit în miez de noapte de către un OZN?
Legendele povestesc că, demult, înaintea Marii Glaciațiuni, oamenii aveau puteri divine.
Și, undeva, a fost ascund un talisman care le-ar putea readuce gloria.
Un autor care suferă de un blocaj scriitoricesc face o călătorie spre Mandalay. De fapt, două. Nu, trei. Simultan.
Tigrii visează în culori de Rodica Brerin
Titlu: Tigrii visează în culori
Autor: Rodica Brerin
Editura pentru Artă și Literatură, București, 2024
Tip coperta: Paperback
Nr. pagini: 256
Colectie: Violet
ISBN: 9786306635115
Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm | 2cm
Descriere
„Tigrii visează în culori“ este mai degrabă un roman-puzzle decât un volum de povestiri, firul călăuzitor fiind narat de două femei care îl poartă pe cititor prin labirintul unor întâmplări fantastice. O lume unde gândurile pacienților dintr-un azil de nebuni vibrează în sunetul tăcerii, iar un politician fără scrupule încearcă să vândă emigranților din Canada visul american. O lume în care prind viață amintiri din Primul Război Mondial și altele, mai vechi, de pe vremea când America era încă a indienilor. O lume unde zeii pășesc printre oameni, o fetiță care se crede înger se prăbușește pe pavajul orfelinatului, iar un ucigaș în serie își va primi pedeapsa cuvenită. O lume unde tigrii visează în culori!
Între timp, tigrul se ridicase. S-a întins alene, s-a apropiat. Înaintea noastră s-a oprit, nehotărât, şi-a lins o labă, biciuind văzduhul cu coada, în vreme ce ochii verzi, fosforescenţi, îi rămâneau aţintiţi într-ai Lorenei. A mai făcut un pas, ezitând.
– Ai intrat vreodată în mintea unui animal? Eşti gata?
Tigrul a mârâit, arătându-ne lucirea colţilor. Lorena închisese ochii, într-ai tigrului era năuceală; n-am lăsat-o să devină furie, moarte…
Am intrat.
Un salt într-o lume cu totul străină. Şi atât de neaşteptată, încât mi-am uitat frica. Tigrul gândea în culori. Într-o succesiune ameţitoare şi, aparent, haotică. Însă nu era. Orice sunet, miros, imagine, chema o nuanţă – una dintr-o infinitate. Un caleidoscop senzorial, pe care mi-ar fi luat o viaţă să îl descifrez. N-aveam nici măcar un minut – aşa că am redus totul la esenţă.
Roşu – sânge, carne, pradă; albastru – necunoscut; galben – ameninţare, pericol, înfruntare iminentă; verde – femelă, plăcere, tihnă. Pe mine mă vedea când în galben, când în roşu. Ameninţare şi pradă? Nu… Eram verde, verde! Taigaua după ploaie, foşnetul ierburilor înalte şi eu, unduind printre ele, radiind linişte, siguranţă, abandon.
Tigrul şi-a desfăcut fălcile, arătându-mi fildeşul îngălbenit al colţilor, limba trandafirie, cerul negru al gurii. A căscat din nou, apoi s-a întins la picioarele noastre, cu botul pe labe; într-o clipă, dormea adânc.
Primul pas pe Lună. Cultura cosmonauticii în România comunistă de Tudor Mihăescu
Titlu: Primul pas pe Lună. Cultura cosmonauticii în România comunistă
Auto: Tudor Mihăescu
ISBN 978-606-020-790-0
Anul apariției 2024
Format B5
Număr de pagini 318
Copertă cartonată Da
Descrierea editurii
Până în anii postbelici, ideea zborului în spaţiu era doar un joc pe tărâmul ficţiunii, un exerciţiu de imaginaţie captivant, ce inspirase generaţii de scriitori şi cititori. Uşor de proiectat în ficţiune, voiajul cosmic părea încă de negândit în realitate. Din acest motiv, momentul de cotitură – lansarea primului satelit artificial, în octombrie 1957 – a venit brusc, bulversând opinia publică şi structurile imaginarului cosmic. Evenimentul a creat o undă de şoc în societate, după care s‑a instalat o stare de euforie, venită pe un strat mai vechi, sedimentat în secolele anterioare, când febra observaţiilor astronomice cultivase interesul pentru misterul corpurilor cereşti. După 1957, naraţiunile despre spaţiul cosmic s‑au diversificat şi s‑au transformat profund, ieşind din registrul predominant literar pentru a pătrunde, sub diverse forme, şi în alte sfere de activitate. Nu la mulţi ani distanţă de la experienţa dramatică a celui de‑Al Doilea Război Mondial, spaţiul cosmic şi explorarea sa ofereau lumii postbelice, în mijlocul tensiunilor şi clivajelor specifice Războiului Rece, un ideal şi un sentiment de speranţă: societatea anilor 1950–1960 privea viitorul cu încredere şi optimism, influenţată puternic de reprezentările şi scenariile futuriste ce speculau posibilităţile pe care le aducea noua eră spaţială. (din „Introducere”)
Oameni pe care i-am cunoscut (III) – Dodo Niță
Titlu: Oameni pe care i-am cunoscut (III)
Autor: Dodo Niță
Editura Pavcon
Subtitlu: …în minunata lume a Imaginarului
Nr. pag.: 260
ISBN – 978-606-9625-78-1
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #221
Seria: Oameni pe care i-am cunoscut, nr. 3
Explorează universul fascinant al creatorilor de benzi desenate și al scriitorilor de literatură science-fiction!
Cartea “Oameni pe care i-am cunoscut în minunata lume a Imaginarului” îți deschide ușile către o lume plină de imaginație, talent și aventură. Acest volum unic te invită să pătrunzi în culisele creației, dezvăluindu-ți amintiri captivante despre momentele de inspirație și provocările incredibile întâlnite de-a lungul drumului lor profesional de unii dintre cei mai iubiți creatori de BD și SF de la noi din țară și din străinătate. Descoperă cum au luat naștere cele mai iubite personaje din BD și din SF și cum au fost conturate universurile care ne-au fascinat imaginația de-a lungul a zeci de ani.
Citește mărturiile intime ale unor legende ale genului și simte pulsul creativității lor, cel care a transformat ideile îndrăznețe în realități palpabile pe fiecare pagină de album, în fiecare capitol de carte. Călătorește în profunzimea gândurilor și visurilor celor care au redefinit limitele SF-ului și benzii desenate.
Plină de amintiri anecdotice revelatoare și detalii surprinzătoare, această carte este o comoară pentru orice pasionat al genului, oferindu-ți o perspectivă nouă și inspirațională asupra modului în care sunt create operele care au darul de a schimba felul în care vedem lumea. Comandă chiar acum această bijuterie literară, bogat ilustrată, un must-have absolut pentru orice fan adevărat!
Lumea răsturnată – Sorin Nină
Titlu: Lumea răsturnată
Autor: Sorin Nină
Editura Pavcon
Seria “Arhanghelii Haosului”, vol. 4
Coperta: George Ionescu
Ilustraţie: vectordesign
Nr. pag.: 132
ISBN – 978-606-9625-95-8
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #245
Mai întâi s-a întâmplat în Europa. După care, întreaga Americă a rămas fără energie electrică. Şi apoi toată lumea.
În cea de a patra parte a seriei “Arhanghelii Haosului”, aventura piticului Little Boss în universul ciudatului Zeu de praf venit din stele ne conduce spre noi descoperiri pe care banda de nelegiuiţi le fac în călătoria lor în spaţiu.
Lumea răsturnată în care ajung supravieţuitorii cataclismului care a măturat Pământul îi pune la grea încercare pe toţi, scoţându-le la iveală forţe şi puteri despre care nu ştiau că le dețin. Vor reuşi oare carismaticele personaje să supravieţuiască noilor iluzii la care îi supune Zeul de praf şi să ajungă din nou pe Pământ?
Află continuarea poveştii în acest al patrulea volum al universului fantastic creat de scriitorul şi regizorul Sorin Nină. Un nou roman electrizant, amuzant şi plin de întorsături de situaţie, menit să îți creeze o experienţă de lectură de neuitat!
În Seria ”Arhanghelii Haosului” au apărut:
Vol. 1 – ”Drum mortal spre Tijuana”
Vol. 2 – ”Zeul de praf”
Vol. 3 – ”Ucigașul de lumi”
Vol. 4 – “Lumea răsturnată”
Visând la un copac de Maja Lunde
Titlu: Visând la un copac
Autor: Maja Lunde
Traducere și note de Ivona Berceanu
Editura Humanitas
An apariție: 2024
Ediție: I
Pagini: 416
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-606-097-425-3
Colecție: Raftul Denisei
Descrierea editurii
Visând la un copac, noul roman al Majei Lunde, încheie tetralogia schimbărilor climatice din care fac parte bestsellerele internaționale Istoria albinelor, Istoria apelor și Ultimii cai din stepă. Distopie inspirată de un viitor în care copacii devin doar o amintire, acest roman-manifest propune un scenariu în care sunt puse față în față iubiri fragile, tragedii iminente și încrederea în ceea ce natura și omul pot reface numai împreună.
În anul 2110, comunitatea restrânsă din Svalbard, în Norvegia, e mai izolată ca niciodată și are în grijă depozitul cu semințe colectate din lumea întreagă. Un dezastru lovește însă în cei care trăiesc în armonie cu natura. Tommy și cei doi frați mai mici par să fie singurii supraviețuitori până când bunica Rahela și Runa, sora ei mai mică, li se alătură. Viața trebuie să găsească o cale de a continua în condiții extreme. Depozitul de semințe e garanția unei lumi mai bune, iar responsabilitatea de a-l păzi cade pe umerii adolescentului Tommy.
O viață imposibilă de Matt Haig
Titlu: O viață imposibilă
Autor: Matt Haig
Editura Nemira
Data apariției: 29 aug. 2024
Titlu original: The life impossible
ISBN 978-606-43-1781-0
Traducător: Irina Pricop
Format Hardcover
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 380
Descrierea editurii
A apărut un nou roman excepțional scris de Matt Haig, autorul bestseller-ului #1 New York Times: Biblioteca de la miezul nopții, cu peste nouă milioane de exemplare vândute în întreaga lume.
„Ceea ce se arată drept magie este pur și simplu o parte a vieții pe care încă nu o înțelegem…”
Când Grace Winters, o profesoară de matematică ieșită la pensie, primește moștenire o casă dărăpănată pe o insulă mediteraneeană de la o prietenă cu care n-a mai ținut legătura, curiozitatea pune stăpânire pe ea. Ajunge în Ibiza cu un bilet doar pentru dus, fără întoarcere, fără ghid și fără plan.
Printre dealurile abrupte și plajele aurii ale insulei, Grace caută răspunsuri despre viața și moartea prietenei sale. Ce descoperă este mai straniu decât și-ar fi imaginat. Dar, ca să se lase cuprinsă de acest adevăr imposibil, Grace trebuie mai întâi să se împace cu trecutul ei.
Plină de minuni și aventuri, aceasta este o poveste despre speranță, un nou început și puterea de a-ți schimba viața.
Monștri Obișnuiti (Trilogia ÎNZESTRAȚILOR, partea I) de J. M. Miro
Titlu: Monștri Obișnuiti (Trilogia ÎNZESTRAȚILOR, partea I)
Autor: J. M. Miro
Data apariției 7 mai 2024
Titlu original: Ordinary Monsters
ISBN 978-606-43-1788-9
Traducător Alexandru Szollo
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 720
Descrierea editurii
Anglia, 1882, Londra victoriană
Charlie Ovid are șaisprezece ani și, în ciuda unei vieți pline de violență, pe trupul lui nu se află nici măcar o cicatrice. Corpul i se vindecă singur, fie că vrea, fie că nu. Marlowe, un copil găsit într-un vagon de marfă, strălucește cu o lumină albăstruie și are puteri tămăduitoare. Când doi detectivi veterani sunt recrutați pentru a-i escorta în siguranță spre nord, ei sunt forțați să se confrunte cu marginile întunecate ale monstruosului. Ceea ce urmează este o călătorie care pornește pe străzile Londrei și se încheie la o stranie moșie din suburbiile Edinburghului, unde s-au adunat și alți copii cu puteri speciale. Aici, lumea morților și lumea celor vii amenință să se ciocnească. Pe măsură ce secretele din cadrul Institutului se dezvăluie, Marlowe, Charlie și restul Înzestraților vor descoperi adevărul despre abilitățile lor și despre natura forței care îi urmărește. Și că cei mai răi monștri vin uneori cu cele mai dulci daruri.
Trilogia Înzestraților I
O carte despre viață și moarte, despre magie și monștri
BookPage
„Asemenea romanelor lui Charles Dickens ori Mark Twain ori a altor cărți citite în copilărie, Monștri obișnuiți va rămâne lângă tine multă vreme după ce l-ai citit. Fiindcă e făcut din aceleași ingrediente, lovește cititorii în aceleași locuri, dar cu forța pe care a adus-o literatura fantasy modernă.”
MARIAN COMAN,
redactor-șef Armada
Sistemrestart de György Dragomán
Titlu: Sistemrestart
Autor: György Dragomán
Traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarţă
ISBN 978-973-46-9934-6
An apariție: 2024
Lună apariție: 5
Număr pagini: 288
Tip ediție: broșată
Format: 130×200
Descrierea editurii
Personajele din proza scurtă a lui Dragomán (paznic, vizitator, deţinut, prizonier, urmărit sau urmăritor) sunt în general oameni, vii sau morţi, neajutoraţi şi abuzivi, iar în unele cazuri chiar şi îngeri, la fel de mizerabili şi decăzuţi ca oamenii cărora li se arată, şi pe care nu neapărat după aripi îi recunoşti, ci după picioarele cu degete deformate şi bătături, fiindcă „ar fi prea simplu dacă ar zbura, pentru că atunci ar putea să‑şi bage nasul şi în treburi în care n‑ar avea voie s‑o facă, şi astfel totul ar fi prea frumos”. Găsim sisteme, dictaturi, orânduiri posibile, probabile sau aparent reale, deschise şi închise, politice, tehnico-ştiinţifice sau naturale, antrenate într-un insolit joc de-a „trecutul-prezentul-viitorul”. Iar punctele lor slabe devin oportunităţi de scăpare, de eliberare. În spaţiul textelor organizate în jurul unei lumi dictatoriale sau carcerale, adesea doar moartea poate aduce eliberarea. Orânduirile apar şi dispar, se construiesc şi se (auto)distrug, dar întrebarea principală, chinuitoare şi omniprezentă rămâne: ce poate să facă omul în ele sau în afara lor?
„În unele povestiri din noua carte a lui György Dragomán, puterea cibernetică reduce personajele umane la recuzita unei lumi extraterestre, iar lectura biotehnologică şi biopolitică naşte întrebarea inevitabilă: oare suntem pregătiţi să experimentăm relaţia noastră cu realitatea printr-o percepţie artificializată?” (ART 7)
„Povestirile din acest volum sunt stranii şi, pe alocuri, absurde, de-a dreptul suprarealiste. Pe lângă evocarea trecutului de basm, ni se dezvăluie şi oroarea unui viitor distopic, supertehnologizat şi supercontrolat. Lumea textelor lui Dragomán este una dictatorială şi/sau carcerală, eliberarea fiind posibilă, de obicei, numai prin moarte. Dar miza este mereu libertatea.” (Ildikó Gábos-Foarţă)
„Poveşti despre eliberare. Dar cine se eliberează? De unde? Cum? Şi care este preţul? În majoritatea cazurilor, viaţa. A personajelor sau a celorlalţi. Însă nu se ştie.” (revizoronline.com)