Vă propun să descoperim SF-ul estonian împreună cu Joel Jans.
(Darius Hupov) Joel, te rog să te prezinți cititorilor noștri
(Joel Jans) Sunt un activist al fandomului SF și un scriitor de povestiri horror și SF. Am început să citesc SF în copilăria timpurie și acest hobby a devenit încet o parte importantă a vieții mele. Ca autor, am debutat în fanzinul Reaktor, pe care l-am co-fondat împreună cu faimosul scriitor estonian sci-fi și horror Maniakkide Tänav în 2011. Am avut, de asemenea, numeroase colaborări cu Maniakkide Tänav și Veiko Belials și am primit 6 premii Stalkers (un premiu sci-fi din Estonia) în calitate de co-autor. Lucrările mele individuale au apărut în cea mai mare parte în revista Reaktor și în diferite antologii. De asemenea, am co-editat patru volume de antologii compuse din povestiri publicate anterior în Reaktor și în prezent încerc să înființez o editură care va publica SF, împreună cu Maniakkide Tänav.
Care ar fi o scurtă prezentare a istoriei SF-ului estonian?
Prima poveste SF scrisă în Estonia a fost Tallinn aastal 2000 al lui Matthias Johan Eisen (1903). După război au existat niște autori precum Boris Kabur (ca informație interesantă: el a inventat primul fierăstrău cu lanț rusesc în timp ce se afla într-un lagăr de concentrare sovietic) și Henn-Kaarel Hellat, care a inventat faimosul cuvânt estonian „ulme”. Este opus cuvântului „olme” (viața obișnuită) și poate fi tradus în mod liber ca „ficțiune speculativă”. Se referă la genurile science fiction, horror și fantasy și este legat de conceptele de „viziune” și „vis”. În septembrie 2015, fandomul estonian a sărbătorit cea de-a 45-a aniversare a termenului „ulme”.
Deși ulme a existat în timpul anilor de ocupație sovietică, explozia SF-ului a venit în timpul independenței din 1990 , odată cu perioada în care au apărut computerele personale. Computerele au jucat un rol important atât în Estonia, cât și în science fiction estonian. În 1991 a fost înființată revista horror Mardus, însă în 1996 a început să apară și un fandom cu adevărat activ, când a apărut lista de discuții sf2001@obs.ee. Acest lucru a permis fanilor să comunice rapid și ușor, ceea ce a dus la creșterea rapidă a fandomului. În 1998, a avut loc prima convenție Estoniană de ulme – Estcon, unde câțiva fani au decis să înființeze fanzinul online Algernon, care a fost, timp de mulți ani, locul unde puteai să descoperi noi autori promițători.
Care sunt cele mai populare reviste SF și fanzine (tipărite și online) în Estonia?
Fandomul estonian nu ar fi ceea ce este fără revistele sale și fanzinele web. Au existat povestiri science-fiction în unele reviste sovietice populare de știință și tineret, dar prima revista sci-fi a fost Mardus (Eidolon). A fost publicată fără a avea o frecvență regulată, pe hârtie, și s-a concentrat inițial pe genul horror, dar încet s-a transformat într-o revistă science fiction. Au fost publicate în total 43 de exemplare (plus un număr special și cinci antologii), ultimul fiind publicat în 2001. În 1998 a fost înființată revista online Algernon. La început, Algernon a fost un loc în care toți autori care sunt faimoși astăzi au fost publicați pentru prima dată. Dar, după câțiva ani, Algernon a fost reorganizat, frecvența de publicare a scăzut, iar importanța revistei a scăzut. În prezent, revista este publicată trimestrial sau chiar mai puțin frecvent.
În prezent, cel mai popular și mai frecvent publicat fanzin este Reaktor, care a fost fondat la sfârșitul anului 2011. Pe lângă povești, Reaktor publică de asemenea știri, recenzii de cărți și filme și multe altele. Revista este publicată o dată pe lună, de obicei la sfârșitul lunii. De asemenea, a publicat patru antologii tipărite.
Puteți afla mai multe citind o secțiune specială în limba engleză a fanzinelor Reaktor la http://www.ulmeajakiri.ee/failid/Erinumber.pdf
Ce cluburi SF & F au întâlniri regulate?
Avem doar un club SF & F și Horror numit „Eesti Ulmeühing” (Asociația de ulme) care organizează întâlniri regulate în fiecare lună în Estonia, în două mari orașe, Tallinn și Tartu. Întâlnirea de la Tartu se face în Pub Beer Ministry, iar Tallinn are loc în Vintage Lounge.
În mod obișnuit participă 20-30 de persoane, care beau în principal bere și vorbesc despre science fiction, iar Fantaasia și alte edituri își vând noile apariții la un preț special la fani.
Poate părea ridicol de mic în comparație cu țările mai mari, dar trebuie să vă amintiți că există doar un milion de vorbitori estonieni nativi 🙂
Aveți asociații SF & F locale sau naționale?
După cum am spus, avem un singur club SF & F și Horror (Eesti Ulmeühing sau ESFA) și nu avem ambiții internaționale foarte mari. Eforturile noastre se îndreaptă spre promovarea science fiction-ului și lucrul cu fandomul local.
Sarcina principală a lui Ulmeühing sau ESFA este de a organiza întâlniri lunare, premiile Estcon, Stalker și de a organiza evenimente science-fiction pentru un public mai larg (cum ar fi festivaluri mari de cărți, festival de film de groază etc.).
Pagina de web Eesti ulmeühing este la http://ulme.ee (există, de asemenea, o secțiune engleză, pe care vă invit s-o vizitați!)
Există edituri specializate în SF & F? Dacă nu, cine publică acest tip de literatură?
În prezent, avem o editură mai mare (nu chiar foarte mare, la o scară estonă) numită Fantaasia și unele mai mici, cum ar fi Skarabeus și Viiking. Fantaasia publică 1-3 cărți pe lună, Skarabeus publică o carte (de obicei, o antologie de povestiri traduse) pe an, Viiking publică aproximativ 1-3 cărți pe an, iar editura lui Indrek Hargla, Raudhammas, publică în principal lucrările proprii a lui Hargla. În ultimii doi ani, Hargla a publicat, de asemenea, o antologie de povestiri ale autorilor estonieni, o data pe an și există speranță că această tradiție va continua. Și așa cum am spus mai devreme, lucrez acum și la crearea unei noi edituri mici.
Există, de asemenea, câțiva editori mai mari, care se concentrează în principal pe literatura tradițională, dar care publică, de asemenea, neregulat unele cărți SF și F. Cel mai faimos și cel mai mare este Varrak.
Tirajele nu merita mentionate 🙂 sunt în principal între 300 – 1200 de exemplare.
Care sunt cele mai populare convenții SF & F din Estonia? Care sunt atracțiile lor principale?
La fel cum avem doar un singur club, avem doar un singur eveniment. Spre deosebire de alte convenții internaționale, Estcon are loc mai mult în aer liber, iar programul tinde să fie mai puțin academic, concentrându-se mai mult pe relaxare și comunicare deschisă. Dar asta nu înseamnă că programul este superficial. Sunt prezentări, LARP-uri (Live Action Role Playing, un fel de Cosplay – notă traducător), un târg de cărți și anunțul câștigătorilor Estonian Science Fiction Stalker Award. Estcon este unul dintre cele mai importante evenimente ale fandomului din întregul an. La aceasta participă marea majoritate a traducătorilor, scriitorilor, editorilor etc. de SF & F. Numărul participanților este în continuă creștere. De exemplu, în 2015, prezența a fost de 105 persoane, iar în 2018 am avut 125 de persoane.
Există, de asemenea, Festivalul de filme de groază HÕFF, care se întâmplă în fiecare an în Haapsalu și există mulți fani sci-fi prezenți acolo, dar nu cred că acest lucru este considerat o convenție SF & F 🙂
Care sunt numele celor mai populari autori în SF & F Estonian de astăzi?
Cea mai mare parte a autorilor publicați sunt:
Indrek Hargla: Cel mai important autor estonian al ficțiunii speculative, după toate standardele. Hargla a câștigat 20 de premii Stalker în toate categoriile posibile, mult mai mult decât orice alt autor estonian.
Maniakkide Tänav: Scriitor de groază, SF apocaliptic și cyberpunk. O persoană cu un talent organizațional notabil (co-fondator și editor al revistei „Reaktor” și a mai multor antologii) și scriitor cu număr de fani considerabil.
Heinrich Weinberg: Weinberg face parte din cel mai nou val de autori SF estonieni; care a debutat în 2013, a devenit rapid unul dintre cei mai prolifici scriitori SF.
Veiko Belials: un poet prolific, traducător rus (mai ales din frații Strugatsky), critic și editor. Primul său roman «Ashinari kroonikad» (Cronicile din Ashinar; 1997) a fost de mai mulți ani, nava amiral necontestat a genului fantasy propriu-zis, scris de un scriitor estonian.
Siim Veskimees: Unul dintre cei mai prolifici scriitori estonieni de SF din ultimii 15 ani (autor a 14 cărți, mai ales romane), Veskimees este specializată în space opera și military SF.
Mart Sander: cântăreț, actor, regizor, artist, prezentator TV și, nu în ultimul rând, autor ocazional, care a scris trei cărți și ale căror povești sunt în cea mai mare parte prezente sub eticheta horror.
Mairi Laurik: Un autor care poate fi clasificat ca scriitor de SF pentru adolescenți (young adult), unul prolific, care a publicat trei romane și o seamă de povestiri scurte.
Mann Loper: Mai mult autor de SF/Fantasy pentru adolescenți, care a debutat în ultimii ani.
Triinu Meres: Un poet și scriitor debutant, al cărei povestire SF «Joosta oma Varju EEST» (A fugi de la Shadow One) a câștigat Grand Prix-ul ESFA la secțiunea de proză scurtă în 2011.
Andrus Kivirähk: Probabil cel mai popular autor estonian al acestui secol, Kivirähk este în principal un dramaturg, scriitor pentru copii și foiletonist. Deși activează de mai bine de două decenii, Kivirähk a scris doar trei romane pentru cititorii adulți. Cu siguranță nu este un autor de SF, ci un bun scriitor de fantezie literară.
Puteți citi mai multe despre activiștii și scriitorii fandomului la acest link: http://ulme.ee/veeb/?page_id=8609&lang=en
Propune câteva nume de artiști grafici estonieni de SF & F.
În timpul perioadei sovietice, artiștii cei mai notabili au fost Olimar Kallas și Edgar Valter, care au ilustrat cele mai multe cărți, reviste, povestiri și cărți SF. Astăzi, cei mai productivi ilustratori de carte SF sunt Meelis Krošetskin și Marge Nelk.
Ce aduce original SF-ul Estonian?
Aceasta este cea mai grea întrebare de până acum. Jumătate în glumă, ai putea spune că cel mai original lucru al SF-ului estonian este acela că există. Faptul că o astfel de națiune mică are propriul său fandom SF și scriitori activi este un miracol în sine. Dar, pentru a fi ma