Acesta este un interviu cu Vasso Christou, care face parte din ALEF, clubul SF din Atena.
Darius Hupov: Vasso, te rog să-ți prezinți clubul vostru SF, cititorilor noștri.
Vasso Christou: ALEF (Athinaiki Leshi Epistimonikis Fantasias) este un club SF din Atena. Suntem o organizație non-profit, înființată în 1998 și suntem interesați în principal de Science Fiction și Fantasy. Ne întâlnim regulat aproximativ o dată la fiecare două săptămani (duminică seara) pentru a citi și a discuta povestiri, pentru a viziona și discuta filme SF & F, sau pentru a discuta pe anumite teme SF (extratereștrii, orașele viitorului, iubire și sex în viitor, noțiunea de Dumnezeu în SF, biografiile autorilor etc.).
Un eveniment important a fost vizita lui David Brin la clubul nostru în luna august 2013.
Organizăm un atelier de scris creativ (pentru SF & F & Horror) de două ori pe an, urmând conceptul Milford Writer’s Workshop, unde autorii, atât cei cu experientă, cât și cei novici fac schimb de lucrări și critică. Este una dintre cele mai populare activități , deoarece deja ne-am întâlnit timp de treizeci și două de ediții. În curând va avea loc ediția cu numărul treizeci și trei. De asemenea, socializăm adesea și unii dintre noi au devenit prieteni foarte apropiați.
DH: Încearcă să faci o scurtă introducere în istoria SF-ului din Grecia.
Pe lângă o mitologie bogată și anumite povestiri din epocă romană, SF-ul ca gen are un început modest în secolul al XIX-lea și o apariție destul de redusă în literatura de început a Secolului XX. Nu este foarte ușor să identificăm exact momentul în care SF-ul este recunoscut în Grecia ca un gen separat, dar unii autori au publicat primele lor povestiri în anii ’70 și ’80. O emergență a genului apare în anii ’90 și până la începutul secolului, mai multe grupuri mici de fani SF și autori încearcă să-și revendice o poziție în cultură greacă.
DH: Care sunt cele mai populare reviste SF și fanzine (tipărite și online) în Grecia?
VS: De-a lungul timpului au apărut mai multe reviste și fanzine de gen. Din păcate, majoritatea au avut o viață de scurtă durată, fie din cauza grupului țintă limitat, fie din cauza crizei economice. Iată câteva exemple:
Fantastika Chronika este o revistă publicată de ALEF din 2003 până astăzi.
EF-ZIN este un Fanzine publicat de D. Spyridonos din anul 2000 până astăzi.
Nyctophilia este un site popular online, specializat în Dark Fantasy și Terror.
Will o ‘Wisps este un site online, specializat în fantasy.
Unele dintre revistele și fanzinele influente, mai vechi, au fost:
Analogio (1976-1977)
NOVA (1978-1994)
Apagoreumenos Planitis (Planetă interzisă, 1987-1999)
Big Bang (1997-2001)
„9” (2000-2010)
DH: Care sunt cluburile SF & F care au întâlniri periodice?
ALEF
The Pony Prancing (Societatea greacă Tolkien)
ΦantastiCon
DH: Care sunt cele mai importante asociații locale și naționale SF & F?
ALEF
The Pony Prancing (Societatea Greacă Tolkien)
ΦantastiCon & Fantasmagoria
sff.gr (grup on-line)
DH: Ce edituri publică, în principal, SF și Fantasy?
Jemma Press, publică SF și Fantasy
Aiolos, publică SF și Fantasy
ALEF, publică în principal SF și Fantasy
Sympantikes Diadromes, publică în principal SF
Ars Nocturnă, publică în principal Fantasy și Horror
SEΛΙΝΙ, publică SF ocazional
Comicon Shop Renieri, publică SF (ocazional)
Kastaniotis, publică SF ocazional
Kedros, publică SF și Fantasy ocazional
DH: Care sunt cele mai populare convenții SF & F din Grecia?
ΦantastiCon este o convenție organizată la Atena în primul weekend din octombrie, din 2015.
Fantasmagoria este o convenție organizată la Salonic în primul weekend din aprilie, din 2017.
Comicdom este o convenție specială de publicații cu benzi desenate, care a avut loc la Atena în cel de-al doilea weekend din aprilie, începând din 2006.
AthensCon este o convenție organizată la Atena în primul weekend din decembrie, din 2015.
DH: Care sunt atracțiile lor principale?
VS: FantastiCon este o convenție la sfârșit de săptmână în Atena, au avut loc ateliere de lucru, sunt invitați autori din străinătate, oamenii vorbesc despre anumite subiecte SF & F și, uneori, au loc prezentări de carte. Există un bazar, precum și o expoziție de artă și diverse evenimente.
Există, de asemenea, un mare eveniment cosplay și deseori există și alte activități, cum ar fi jocuri, audiții de muzică etc. Același lucru este valabil și pentru Fantasmagoria, dar într-o măsură mai mică, deoarece se organizează la Salonic, un oraș mai mic.
DH: Care sunt numele autorilor cei mai cunoscuți în SF & F din Grecia de astăzi?
VS: Natalia Theodoridou (Premiul Mondial de Fantasy 2017) și Dimitra Nikolaidou, sunt doi autori greci care scriu și publică în principal în limba engleză și sunt bine cunoscuți.
Michalis Manolios (premiul EON, 2010), Ioanna Bourazopoulou (tradusă în engleză și franceză), Makis Panorios, Dionise Papadopoulos, George Balanos, Panagiotis Coustas, Kostas Charitos, Dimitris Vanellis, Thanasis Vembos, Apostolos Doxiadis, Alekos Papadopoulos, Hephestion Christopoulos, Christina Malapetsa, Vasso Christou, Kiara Kalountzi, Eleftherios Keramidas, Eftimia Despotaki, Vaya Pseftaki, Kelly Theodorakopoulou, Eirini Manta, Stefanos Kokkinos, Andreas Michailidis (Fantasy & Horror)
DH: Care sunt câteva nume de artiști grafici SF & F din Grecia?
Artiști grafici: Spiros Derveniotis, Vangelis Matziris, Dimitris Vanellis, Alexia Othonaiou, Michalis Dialynas, Dimosthenis Papamarcos, Nikos Milioris, Vasilis Goglitsas, Iliaș Kyriazis, Kostas Pantoulas.
Ilustratori greci SF: Giorgos Dimitriou, Giorgos Tragakis, Nikos Dachris
DH:Ce face original SF-ul din Grecia?
VS: SF-ul grecesc se concentrează în cea mai mare parte pe oameni și mai puțin pe tehnologia de vârf (nave spațiale, roboți etc.). Majoritatea lucrărilor SF din Grecia se ocupă de subiecte legate de autoritate și de foarte multe ori de economie și politică și mai puțin de explorarea spațiului sau de realizările viitoare foarte îndepărtate. Unii ar putea spune că, din moment ce Grecia nu este un lider în progresul tehnologic, rezultă că SF-ul grec se concentrează în principal pe științele soft. Așadar, rareori vedem un space opera în SF-ul grec modern, dar avem câteva subiecte preferate cum ar fi globalizarea, problemele de mediu, regimurile totalitare, transumanismul etc.-ul