Odată cu primul târg de carte desfășurat „cu prezență fizică” de după pandemie, anul 2022 aduce, pentru comunitatea iubitorilor de SF și Fantasy din România, și debutul mult așteptat al…
povestiri
-
-
Interviuri
Cu toate că iubesc proza scurtă, cred că următoarea mea carte va fi un roman – Interviu cu Mircea Cărbunaru
Autor, antologator, coordonator de cenaclu, reaizator de reviste tipărite, Mircea Cărbunaru și-a început activitatea publicistică prin textele publicate în Almanahul Anticipaţia, Revista CPSF Anticipaţia şi alte suplimente SF active între…
-
Dacă nu ești familiarizat cu proza lui Marian Truță, volumul acesta s-ar putea să fie cea mai bună poartă de intrare în opera sa. Pentru că e scurt, se citește…
-
Dacă n-ați băgat de seamă până acum, vă atrag eu atenția asupra unui lucru. Pe măsură ce explorăm Falia în timp pricinuită de Colecția „Povestiri științifico-fantastice”, salturile de la un…
-
Povestirile Rodicăi Bretin nu se hrănesc numai din revărsări de evenimente, din suspansul aventurii, ci şi din atmosfera de lirism în care autoarea înfăşoară o istorie simplă, nesofisticată. Metafora domină,…
-
Un alt volum de proză scurtă care mi-a atras atenția în ultima vreme a fost „Fata de pe Drumul Mătăsii” de Liviu Surugiu, apărut la editura Polirom. Aducând împreună literatura…
-
am ochii închiși Gândul veni pe neașteptate. Până atunci se rostogolise printre valurile unei mase nedefinite de amintiri și senzații – o mare de sunete, imagini și contururi lipsite de…
-
În ultima vreme am citit foarte multă proză scurtă românească, mai ales din zona SF/Fantasy/Fantastic. Pe lângă faptul că profilul acestei reviste o cere, eu însumi sunt un cititor care…
-
Ce este fantasticul? Am să încep această cronică sprijinindu-mă pe două presupuneri, pe care le cred de bun simț: că cititorii noștri știu ce-i aia fantastic, deci conceptul de „proză…
-
– Bunicule, ce au toţi cu noi? De ce ne atacă iar şi iar vecinii, din toate direcţiile? – Pentru că sunt răi, puiule! Sunt invidioşi. Vor să ne ia…
-
„Dați-mi energie”, striga patetic Robb Kuldok al III-lea. „Mai multă energie!” Algoritmii de studiu etichetară secvența aceasta ca holografie-master, deoarece se relua obsesiv, cu o frecvență de apariție foarte mare.…
-
La fel ca în cazul volumului „Delirul încapsulat”, precedentul al proiectului „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate” al lui Florin Pîtea, și „Motorul de căutare” propune cititorului un număr de…