La Bête #1 (Frank Pé / Zidrou) – Dupuis 2020
Uimitoare reformulare a originii lui Marsupilami!
[Dacă nu știți cine este Marsupilami, e un animal fictiv creat de André Franquin pentru revista Spirou, în 1952. Numele provine de la „marsupial” și „ami” – prieten].
Povestea lui Zidrou e simplă, dar de efect – după o călătorie de coșmar, închis într-o cușcă în adâncurile unui cargobot, Marsupilami, mai mult mort decât viu, ajunge la Bruxelles, unde un puști îl găsește, îl îngrijește și-l pune pe picioare.
Puștiul are propriile sale probleme – e hărțuit la școală pentru că este fiul unui soldat german (povestea se petrece în anii ’50, iar sentimentul antigerman era foarte puternic atunci), mama lui e săracă, surmenată și singură, profesorul său simpatic și cu vederi progresiste e hărțuit de directorul retrograd, iar copiii bogați fac legea în curtea școlii.
Dar viața e totuși amuzantă atunci când casa ta e plină de animale…
Arta lui Frank Pé e uimitoare, întotdeauna i-a plăcut să deseneze animalele și natura, așa că se distrează de minune aici (dacă nu le-ați citit deja, căutați și seriile Broussaille și Zoo).
La Bête #2 (Frank Pé / Zidrou) – Dupuis 2023
La sfârșitul volumului precedent, situația era catastrofală. Toate animalele fuseseră capturate de hingheri, François se scufundase într-o depresie profundă, într-atât că nu mai mergea la școală, nu-și mai părăsea patul și nici măcar nu mai mânca, în timp ce biata lui mamă, neajutorată și disperată, îl privea cum se topește pe picioare. Dar atunci când mai jos de atât nu poți ajunge, nu există decât o singură cale de urmat: în sus!
Și încet, dar sigur, sub pana magistrală a lui Zidrou, totul se schimbă: mai întâi bătăușii de la școală, care se maturizează atunci când se văd nevoiți să se pună în locul colegilor, apoi mama, care înțelege în sfârșit că fericirea naște fericire, și în cele din urmă François, care își adună curajul (și prietenii care i-au mai rămas) pentru o incredibilă misiune de salvare care se transformă într-o aventură fantastică într-un Bruxelles care nu e nici mai mult, nici mai puțin decât… capitala benzilor desenate – și a imaginației.
Copiii vor savura aventura, iar adulții vor redeveni copii ???? recunoscând în același timp zecile de referințe, de la cele mai evidente (Tintin! Bob Morane! Broussaille!) la cele mai puțin evidente, cel puțin pentru publicul larg (Centrul Belgian de Bandă Desenată!).
Frank Pé este în mod clar îndrăgostit de orașul său, iar desenele sale ne fac să înțelegem de ce: Bruxelles din desenele astea e magic. Un final grozav pentru o poveste grozavă – publicată într-o toamnă grozavă, cu atâtea albume grozave ????
Vă mulțumesc mult, domnilor Zidrou și Pé, pentru această călătorie în copilărie, de-a lungul a 350 de pagini minunate ????