Așa cum n-avem încă mașini zburătoare, deocamdată, nici realitatea virtuală nu e chiar ce promiteau poveștile SF ale anilor ‘80, chiar dacă unii multimiliardari pretind că mai e puțin până acolo…
La fel ca primul și al treilea număr al revistei, și acest număr impar conține povești originale pe o temă dată – după viitorul foarte apropiat și vacanțele pe Marte, a venit rândul realității virtuale. 272 de pagini, 22 de BD SF foarte diferite între ele, dar unite printr-un soi de cinism tragic – foarte puține povești sunt vesele sau măcar optimiste, majoritatea tratează virtualul ca pe o extensie deprimantă a realității.
Alters (Waid / Ponzio) – ce se întâmplă când un pilot de navă intergalactică și alter-ul lui (un “eu” dintr-o realitate paralelă) nu se înțeleg? Nu foarte originală, dar măcar are happy end, iar desenul realist e chiar spectaculos pe alocuri.
Aquarium (Léo Quiévreux) – într-o fermă piscicolă din largul Mării Nordului, în apropierea coastelor olandeze, un scafandru se prăbușește sub influența unui drog bizar. Poate că, totuși, visul e preferabil realității în această poveste gri, desenată doar în alb și negru.
Black Box (Nikola Pisarev) – piesă de teatru absurd cu două personaje: călăul, victima și amintirile lor.
Les lois de la physique (Matthew Sheean) – realitatea pare mai artificială decât virtualul într-o fabulă despre lăcomie și singurătate.
Univers expansé (Richard Guérineau) – până și realitățile virtuale, oricât de năstrușnice ar fi ele, au nevoie de instalatori…
Etes-vous sûre de vouloir me quitter? (Lisa Blumen) – iubirea e la fel, în virtual sau în realitate. Timpul, însă, s-ar putea să treacă altfel…
La douche éternelle (Lewis Trondheim) – aventură și umor pe stil vechi, cu un iepure, o pisică și o planetă unde plouă tot timpul.
Fractales (Laurent Siefer) – un copil explorează o lume. Îmi place stilul grafic folosit, chiar dacă ideea e îngrozitor de banală.
Download (Le Gouefflec / Nowak) – când șefa îi fură coafura, hainele, ideile și bărbatul, Stella se refugiază în virtual. Sau cel puțin așa crede ea… Amuzant și deprimant în același timp.
La Faille (Thierry Martin) – un poem despre oameni și roboți. Ador desenul, urăsc banalitatea mesajului.
La Fleur d’Oléne (Aurélie Crop) – cei mai buni doctori specialiști în procreere sunt… pe Marte. Dar poate că, până la urmă, cea mai bună metodă de concepție e cea clasică? O utopie simpatică, dar minimalistă și glacială.
Longue vie au métavers libre! (Maddox / Bos) – în sfârșit, o poantă sadică, o satiră a actualității care amintește de vechiul Metal Hurlant.
Game Changer (Lane Milburn) – cursa de șoareci continuă și în virtual, sau mult zgomot pentru nimic.
Le Nouveau (Antoine Dodé) – noul coleg de clasă e singurul care nu se deconectează din școala virtuală atunci când sună clopoțelul… O idee foarte asemănătoare cu cea din Black Box, dar tratată diferit.
Sofia (Edo Brenes) – o nimfomană virtuală face o cură de dezintoxicare în viața reală; ligne claire, histoire plate.
Meta-métempsychose (Cantsin) – unui avatar îi expiră valabilitatea peste un an, așa că se decide să evadeze din virtual, chiar dacă iubita lui îl asigură de dragostea ei veșnică și indiferentă la detalii gen real vs virtual. Ce descoperă în realitate? Exact ce credeți. Încă o poveste cu premisă interesantă și final prăfuit.
Soldats de lumière (Simon Roy) – O colonie terestră redescoperă armele atomice, iar forțele terestre nu-s încântate de perspectivele acestei descoperiri, așa că încep o invazie. O femeie-soldat amnezică încearcă să-și dea seama de ce nu mai poate accesa nici metaversul, nici datele personale…
Tsubame (Facundo Nehuen Lopez) – cea mai puternică inteligență artificială din lume vrea… să participe la Jocurile Paralimpice.
Teddy (Bécu / Sagar) – un metavers specializat în reconstituiri istorice e invadat de o mulțime de monștri albaștri care mănâncă înghețată. Explicația e destul de evidentă, dar e totuși una dintre povestirile ceva mai originale ale acestui număr.
La dernière réfugiée (Adam / Vitrebert) – ultima supraviețuitoare de pe un atol înghițit de ape se pierde în hățișul birocratic care o izolează de ceilalți.
LUV (Bishop / Seera) – iubirea la distanță e posibilă, chiar dacă Fay e pe Marte și Cendy e pe Terra. Pentru că banii aduc fericirea până și în metavers…
C-Vassili (Genefort / Khaled) – dacă nu mai știu nimic despre viața mea anterioară, sunt totuși același om?
În mod neașteptat, ce lipsește din acest număr plin de nume noi e… noutatea. Probabil că am citit prea mult SF, dar îndrăzneala, inconștiența și joaca cu tabuurile care caracterizau vechiul Metal Hurlant au dispărut aproape complet din această nouă serie. Păcat. Interviurile cu John Underkoffler (vă mai amințiți de interfața holografică din Minority Report? el e de vină) și Jeremy Perrodeau (autor a două BDSF remarcate), sau articolele despre realitate vs ficțiune și prădători sexuali în metavers sunt, surprinzător, mai interesante decât multe dintre BD-uri.