Les Zazous #1 – All too soon (Salva Rubio / Danide) – Glénat 2021
Paris, 14 iunie 1940. Coloanele germane defilează sub Arcul de Triumf, iar locuitorii Parisului asistă înmărmuriți, reținându-și cu greu lacrimile. Teama e omniprezentă și paralizează, dar Frankie, privind parada de pe acoperișul unei clădiri de pe Champs Elysees, o ignoră. E în firea lui; adolescentul e un om de acțiune, e nevoit să fie; orfan, o are în grijă pe sora lui cea mică.
Dar prea mult curaj strică – prins în flagrant delict de furt din buzunare, Frankie acceptă să devină informator și se infiltreaza printre Zazous, un grup de tineri care își trăiesc viața în ciuda ocupației naziste, ignorând interdicțiile, dansând swing și ascultând jazz.
Într-o lume gri, hainele colorate ale Zazous sunt suficiente ca să-i pună în conflict direct cu autoritățile; “…șă fii zazou, însemna să dansezi pe zvastică” spune chiar Frankie. Conflictul devine deschis atunci când unul dintre ei e arestat… dar pot oare muzica și dansul să câștige împotriva bocancilor și armelor ?
”Les Zazous” e o lecție de istorie, o călătorie în timp, în viața parizienilor sub ocupația nazistă, o frescă a unui episod mai puțin cunoscut al războiului – pentru ca Zazous au existat cu adevărat.
“Adolescenții din 1940 au fost primii și cei mai adevărați rezistenți – când alții fugeau, ei au rămas. Cand alții se pierdeau în mulțime, ei îmbrăcau hainele cele mai țipătoare. Când alții se scufundau în tăcere, ei au ales să urle.” scrie Salva Rubio în dosarul istoric de la finalul acestui prim volum al seriei.
Un volum excelent desenat, excelent scris, o trilogie de urmărit.
Les Zazous #2 – You don’t know what love is (Salva Rubio / Danide) – Glénat 2023
Berlin, 20 ianuarie 1942. Heydrich, Eichmann și Hofmann prezintă “soluția finală a problemei evreiești” – adică Holocaustul, planul de eliminare fizică a 11 milioane de evrei din întreaga Europă ocupată. Naziștii sunt convinși că nu vor avea probleme să-i recenzeze și să-i deporteze pe evreii francezi – dar în același timp, la Paris, Frankie și prietenii lui descoperă uluiți că rezistența antifascistă se ascunde și în rândurile armatei germane… Abia scăpați de arest după descinderea din club, Frankie și Paulette se lovesc imediat de rezultatele politicii antisemite a ocupanților. Lucrurile se precipită, iar Frankie ia o decizie care îi va schimba viața…
În “You don’t know what love is”, al doilea volum al trilogiei “Zazous”, evenimentele se precipită. Părul lung devine un atentat la siguranța națională, hainele colorate și accesoriile vestimentare sunt interzise, iar autoritățile declară deschis sezonul de vânătoare de …zazous.
În Franța ocupată, orice formă de revoltă deschisă trebuie suprimată. Definitiv. Așa cum trebuie eliminați definitiv și evreii care n-au fugit încă. Vor reuși Frankie și mica lui trupă de rezistență să-și salveze prietenii?
Un volum excelent, cu un dosar bonus extraordinar de bine documentat, și un playlist de swing (evident!). Bravo, domnilor Salva Rubio și Danide.
Les Zazous #3 – Every time we say goodbye (Salva Rubio / Danide) – Glénat 2024
Londra, februarie 1943. După bătălia de la Stalingrad și capitularea celei de-a șasea armate germane, aliații intensifică planurile debarcării în Europa. Dar, deși Churchill și Roosevelt insistă, deschiderea unui nou front de luptă în vest va fi posibilă abia peste un an.
Între timp, Frankie și puținii zazous rămași după evenimentele de la Vel d’Hiv luptă fiecare în felul lui. Willa fuge de acasă și se alătură rezistenței, ceea ce, în mod surprinzător, îi salvează viața lui Frankie, care e eliberat din arestul poliției ca s-o caute. La fix, pentru că asasinarea lui Julius Ritter, responsabilul Serviciului de Muncă Forțată (care lua cu japca tinerii francezi și îi ducea în Germania) duce la represalii fără precedent…
Jocul de-a colaboratorii și rezistenții continuă, iar swingul se aude din nou în Paris – în catacombe, bineînțeles. Pentru că morții sunt mult mai puțin periculoși decât cei vii…
Un volum excelent, căruia i se poate reproșa un singur lucru: că gonește, la propriu, prin ultimul an de război – de unde și motocicleta de pe copertă ????
Doar că e logic – represiunea era atât de puternică încât, în 1943, Les Zazous nu mai existau – fuseseră închiși, trimiși la muncă silnică în Germania, expediați în lagărele morții sau executați, cei mai norocoși dintre ei reușind să se topească în mulțimea gri sau să se alăture rezistenței.
Pe de altă parte, primele două volume aveau 54 de planșe BD fiecare, plus câte un dosar istoric și un playlist, iar acesta are doar 43 de planșe BD, iar dosarul istoric și playlist-ul au dispărut.
Recesiune, vânzări insuficiente sau amândouă?
Oricum ar fi, trilogia merită citită și admirată – Salva Rubio e un povestitor excelent, care știe să-și captiveze auditoriul, iar Danide nu e doar un desenator foarte bun, ci și un colorist excepțional.