Știma apelor, volumul 1 (Surducan/Benczedi) – crowdfunded, Cluj-Napoca, 2019
Într-un loc fermecat, care știe ce-ți poftește inima, doi fii de împărat nu sunt foarte siguri dacă ar trebui să caute aur – sau dragoste. Până la urmă, unul dintre ei le găsește pe amândouă, dar se va mulțumi el cu ce are? Sau va cădea în capcana obișnuită a trufiei?
Știma apelor adună fire de poveste din amalgamul mitologic central și est-european și construiește o poveste originală și totodată familiară – tema nimfelor care își leapădă învelișul animal pentru a deveni femei de o frumusețe nepământeană e foarte des întâlnită, de la rusalka rusească la fecioarele-lebede germanice, de la selkie folk din legendele celtice la poveștile fraților Grimm, dar Maria Surducan adaugă elemente românești (știmele și puterile lor supranaturale, feciorii împăratului Roșu, descântecele…) și un mesaj universal.
Prospețimea cărții datorează enorm desenului Annei Benczedi, stilul ei modern și foarte expresiv îi trădează lecturile, ceea ce e un lucru excelent, pentru că citește ce trebuie 🙂 De altfel, acest debut in volum (da, e prima carte a Annei) a început ca un webcomic, și Anna a devenit tot mai încrezătoare în forțele ei odată cu fiecare pagină publicată – această evoluție artistică e vizibilă, dar nu deranjează, dimpotrivă.
O carte frumoasă, cum mi-aș dori să citesc mai des. Oh wait… continuarea e chiar aici.
Notă unu: Am folosit imagini împrumutate de la autoare pentru că mi-e milă să-mi desfigurez albumele încercând să le fotografiez – sunt niște obiecte prea frumoase, nu merită asta 🙂
Notă doi: Găsiți aici ambele cărți din serie: https://shop.mariasurducan.com/
Fata știmei apelor, volumul 2 (Surducan/Benczedi) – crowdfunded, Cluj-Napoca, 2021
Zece ani mai târziu, muntele fermecat a sărăcit – odată cu el, și oamenii care trăiesc de pe urma lui. Colac peste pupăză, zmeii trec hotarele și atacă, lăsându-i pe fiii de împărat și pe oamenii lor pradă îndoielii – aici nu mai e nimic. Să plece, sau să încerce să găsească (din nou, și din nou…) metode de supraviețuire? Dacă bătrânii se ceartă ca niște executives versați în corporate speak, tinerii sunt mult mai pragmatici – vor reuși ei să transforme o glumă (“Ioi, nu zi, încerci să faci marmeladă de tunete?”) într-o piatră de hotar a viitorului?
Fata știmei apelor nu schimbă nimic din ceea ce nu era stricat în primul volum – avem (din nou) un mesaj universal valabil, elemente mitologice românești (hell yeah, zmei! OMG PASĂREA MĂIASTRĂ DIN PRÂSLEA SE ÎNTOARCE) și influențe din basme arhicunoscute. Există o schimbare de abordare, totuși – cartea începe cu o ambuscadă și se încheie cu o ditamai bătălia, iar mitologia e doar fundalul unei lumi vii și… amuzante. Da, sunt multe vorbe de duh aici, chiar dacă pe unele riști să le ratezi dacă te lași furat de acțiune. E greu să scrii umor, și nu știam că Maria poate face asta. Bravo 🙂
(Recunosc că n-am citit Foire de Nuit, dar toate celelalte cărți ale ei – Prâslea cel voinic, Karel Liman, Cele douăsprezece prințese – sunt mai degrabă serioase și melancolice. Da, Fiskoppa e funny, dar e pe stilul Ilenei, și nu știu de ce am senzația că Ileana e motorașul acelui proiect. Închid paranteza.)
Scriam mai devreme despre evoluția artistică a Annei – ei bine, acest al doilea volum din serie demonstrează cu prisosință că a învățat multe. Dacă v-a plăcut coloritul primului volum, acesta vă va ului. Fiecare zonă a lumii și fiecare etapă a poveștii are atmosfera ei, și, pe măsură ce evenimentele se precipită, planșele se schimbă subtil, reflectând (și colorând…) tensiunea. Chiar dacă la prima privire pare haotică, bătălia dintre oameni și zmei are metodă, ca un puzzle în care detalile îți dau satisfacția întregului. Una peste alta, maturizarea (și micile concesii comerciale, da!) din acest volum mi-au plăcut foarte mult.
Evident, finalul e deschis, deci va exista și Frăția Știmei Apelor 🙂 Sper doar să apară ceva mai devreme de 2023…
Notă unu: Am folosit imagini împrumutate de la autoare pentru că mi-e milă să-mi desfigurez albumele încercând să le fotografiez – sunt niște obiecte prea frumoase, nu merită asta 🙂
Notă doi: Găsiți aici ambele cărți din serie: https://shop.mariasurducan.com/