Système solaire #1 – Mars (Lecigne / Bedouel) – Glénat 2024
Cea mai bună serie BD SF umanistă de la Pionniers de l’Espérance încoace? La naiba, da, acest prim volum chiar promite asta ????
Pe partea întunecată a Lunii, un echipaj NASA investighează un artefact ciudat și masiv care, la o examinare mai atentă, îi lasă fără cuvinte. E o navă extraterestră care pare să fi rămas blocată acolo de milenii. Evident, expediționarii pătrund înăuntru și fac o descoperire înspăimântătoare – toate capsulele extraterestre, cu excepția uneia, au fost distruse la impactul dintre nava spațială și Lună. Dintr-o dată, interiorul navei se scaldă în lumină și aerul devine respirabil. E primul contact…
Cel mai inteligent lucru pe care îl face această serie de BD documentare despre spațiul cosmic nu e doar să apeleze la oameni de știință adevărați ca să ne învețe despre sistemul solar și planetele sale, ci în primul rând să prezinte informațiile folosind o adevărată saga științifico-fantastică.
Clarke, misteriosul supraviețuitor extraterestru, nu e deocamdată nici prieten, nici dușman – dar cei șase astronauți (fiecare cu propriile lui planuri, desigur) se bucură de cunoștințele sale implicite (Clarke se comportă ca un profesor care îi face pe copii să învețe descoperind, nu citind și memorând mecanic) și, cel mai important, se bucură de tehnologia pe care le-o oferă și care le permite să viziteze locuri altfel inaccesibile la nivelul tehnologic actual al umanității.
Primul pas: Marte. Legendele sale, istoria sa, atracțiile turistice evidente (Olympus Mons! Valles Marineris! craterul Korolev!) și… pericolele sale (!).
Da, această serie (planificată în 8 volume, câte unul pentru fiecare planetă) nu este doar educativă (deși la finalul albumului veți găsi o mini-enciclopedie marțiană de 8 pagini, foarte bine realizată). E mai ales o aventură spațială palpitantă, cu un surprinzător sense of wonder – am citit acest prim album dintr-un foc, am râs, am rămas cu gura căscată și m-am speriat alături de echipaj atunci când păreau prinși în capcana propriilor limite.
O descoperire foarte plăcută. M-am distrat copios – și abia aștept să citesc următorul volum.