Intersant, intersant, cum ar spune Alice, dacă îmi e permis să o parafrazez, BBC în colaborare cu HBO ne-au pregătit o surpriză fantasy în această toamnă, sub forma unui serial His Dark Materials (Materiile întunecate), după seria omonimă de Philip Pullman. A mai existat o tentativă, venită de la Hollywood, de a transpune cinematografic superbul univers ficțional imaginat de Pullman, cu rezultate incerte.
Ca o opinie personală, filmul The Golden Compas, ce prezintă acțiunea din primul volum al seriei Northern Lights (Luminile Nordului), a beneficiat de o distribuție mai generoasă (și mai bună): Nicole Kidman, Dakota Blue Richards, Daniel Craig, Sam Elliott, Eva Green și Ian McKellen. De asemenea, mi s-a părut că filmul a respectat mai bine spiritul cărților, spre deosebire de serial, care se ține corect de litera textelor. Ambele ecranizări sunt reușite, filmul fiind mai hollywoodian, mai plin de acțiune, mai dinamic mai și mai, în timp ce serialul construiește un univers credibil, cărămidă cu cărămidă. Și o face bine.
Pentru cei care nu cunosc celebra serie, tradusă și publicată la noi de editura Paladin, în acest univers, sufletul oamenilor are formă fizică, întrupat într-un animal reprezentativ pentru om. De obicei, dar nu întotdeauna, animalul, numit daimon, este de sex opus deținătorului, completându-se astfel reciproc. Relația dintre om și daimonul său este una intimă, sfântă, de unde și tabuul de a atinge un alt daimon. Nici discuția cu alt daimon nu este încurajată (dacă rețin eu bine, în carte, vorbele daimonilor nu erau înțelese decât de oamenii aparținători și doar în anumite circumstanțe puteau fi auziți și de străini).
O altă caracteristică a acestei lumi, și importantă în desfășurarea acțiunii, este faptul că daimonii copiilor nu au formă fixă. Cu alte cuvinte ei pot fi pisici, dar la fel de bine, molii, șoimi sau delfini. Momentul în care daimonul nu-și mai schimbă forma coincide cu maturizarea copilului și este sărbătorită de comunitate.
Eroina întregii serii este tânăra Lyra Belacqua, orfană, adusă de unchiul ei, Lordul Asriel, la Colegiul Oxford și crescută acolo de profesori, printre copii de gipți și de slujitori. Copilăria fericită îi este brusc întreruptă de o serie de evenimente cu urmări tragice. Pentru copila de doar 12 ani vor urma o serie de aventuri situate la întretăierea realității cu magia, ce o vor purta prin multe universuri, din multiversul imaginat de Philip Pullman, urmărită de agenții Magisteriului.
În lumea imaginată de Philip Pullman răul este întruchipat de Magisterium. Nu este nevoie de multe explicații pentru a înțelege, încă de la primele apariții, că instituția magisteriului este totuna cu cea catolică, nu neapărat cu actuala Biserică, cât cu aceea de pe vremea Inchiziției. Această viziune nu avea cum să treacă neobservată de zeloșii Bisericii Catolice, și nu numai. Mai multe luări de poziție au înfierat romanele, declarându-le public ca fiind propagandă pentru ateism. Nu vor fi singurele povești anatemizate, la scurt timp, seria Harry Potter va avea parte de același tratament. Întreaga discuție a culminat cu declarația lui Rowan Williams, fost Arhiepiscop de Canterbury, șeful spiritual al Bisericii Anglicane, care a declarat că recomandă citirea romanelor, ba chiar includerea seriei în orele de dezbatere, din cadrul Educației Religioase. Asta da viziune!
Serialul pare a fi pentru copii. La această opinie contribuind atât distribuția cât și limbajul. Acțiunea este una simplă prin care se urmărește transmiterea, pe lângă adrenalina aventurilor, și a unor învățături, adresate, cu pregădere, tinerilor. Totuși, prin filosofia sau teosofia sufletelor legate de oameni, dar distincte de ei, serialul își depășește condiția de poveste pentru copii, adresânddu-se tuturor. Pentru că ce este un om fără suflet, dacă nu o carcasă goală, lipsită de conștiință, fără viață, un mort-viu, un zombi?
Cu adevărat, un om, în întregul său, nu poate fi doar material, așa cum nu poate fi nici doar suflet. Dar, așa cum se va vedea în seriile ulterioare ale serialului, perechea om-suflet poate îmbrăca și alte forme. Indiferent de asta, oamenii au obligația să lupte pentru sufletul lor, pentru libertate, pentru prieteni. O saga ce se întinde peste multe universuri, unele foarte asemănătoare cu al nostru, altele debordând de imaginație, dar toate amenințate de răul dogmelor, căruia doar Lyra și prietenii ei i se pot opune.
Dincolo de toată această dezbatere, ce a adus o binemeritată faimă seriei, serialul se remarcă și prin convingătoarea distribuție. Dafne Keen, cunoscută publicului amator de filme SFF ca Laura Kinney / X-23 din lung metrajul Logan (2017), unde joacă rolul unei fetițe-mutant, reușește să o interpreteze cu succes pe Lyra, cea cu dublă educație: a învățaților și a străzii. Ruth Wilson (Golden Globe pentru rolul din The Affair, 2014) ce reușește să dea viață Doamnei Coulter, o femeie modernă nevoită să aleagă între carieră și familie. În rolul Lordului Asriel este James McAvoy, cunoscut fanilor ca Profesorul Charles Xavier. Și mulți alți actori foarte buni: Andrew Scott (Jim Moriarty din serialul Sherlock), James Cosmo (Father Christmas din Cronicile din Narnia) etc.
Serialul Materii întunecate poate fi urmărit pe HBOGO. O recenzie a primului volum din serie poate fi citit online: Luminile Nordului (cartea) – busola care te scoate din hățișul literaturii indigo, de Cristian Vicol.