După ce în cronica anterioară am vorbit despre Dune (partea a doua), Indiana Jones și cadranul destinului, Gardienii Galaxiei Vol. 3 și Rebel Moon, dintre care două au și fost lansate (Indiana Jones și cadranul destinului la cinema, iar Gardienii Galaxiei Vol. 3 pe Disney +), celelalte două urmând să apară în toamnă. Așadar, să vedem ce urmează:
1. The Creator
Iată un film cu un subiect la modă: inteligențele artificiale într-un război de exterminare sau poate doar de dominare cu oamenii. Regizorul acestui film este Gareth Edwards (Rogue One, Godzilla), care, prin acest lung metraj, încearcă să ne convingă că lumea Star Wars nu se limitează la producțiile Disney. Glumesc, chiar dacă imaginile din film făcute public ne arată sursa de inspirație.
Joshua (interpretat de John David Washington, pe care l-am văzut de curând în Tenet, superproducția regizată de Christopher Nolan), fost agent al unor forțe speciale, îndurerat de dispariția soției sale (Gemma Chan, Eternals), este recrutat pentru a-l urmări și ucide pe Creator, arhitectul unei inteligențe artificiale avansate, care a dezvoltat o armă misterioasă cu puterea de a pune capăt războiului… și omenirii însăși. Joshua și echipa sa de agenți de elită călătoresc peste liniile inamice, în inima întunecată a teritoriului ocupat de AI… doar pentru a descoperi că arma supremă este de fapt o IA sub forma unui copil mic (noua venita Madeleine Yuna Voyles). (sursa: rottentomatoes.com)
Filmul ar trebui să aibă premiera pe 29 septembrie 2023.
2. Babylon 5: The Road Home
La ora apariției acestui articol, filmul trebuie să fi fost deja lansat (15 august) și urmăribil pe Amazon Prime Video. Babylon 5: The Road Home este o animație sci-fi în regia lui Matt Peters, cu multe realizări bune în zona de divertisment pentru adolescenți, amintesc aici de Shazam!, excelenta animație Batman: The Killing Joke și Injustice. Scenaristul este J. Michael Straczynski, creatorul universului Babylon 5, dar cunoscut și inovatorul serial Sense8.
John Sheridan (voce: John Sheridan) se trezește în mod neașteptat transportat prin mai multe linii temporale și realități alternative. Pe parcursul acestei călătorii se întâlnește cu diverse persoane cunoscute și are parte de revelații cosmice despre istoria, scopul și sensul universului. (sursa: rottentomatoes.com)
3. Landscape with Invisible Hand
Film în regia lui Cory Finley (regizor și coscenarist), Landscape with Invisible Hand este un film de familie, o comedie sci-fi.
La câțiva ani după ce o specie de extratereștri ocupă pașnic Pământul, rasa umană încă caută să se adapteze la noua ordine mondială și să găsească modalități de conviețuire cu stăpânii ei ciudați, de mărimea unei măsuțe de cafea, numiți Vuvv. Tehnologia foarte avansată a extratereștrilor a promis inițial prosperitatea globală, dar a făcut ca majoritatea locurilor de muncă umane – și veniturile constante – să dispară. Când artistul în vârstă de 17 ani Adam Campbell (Asante Blackk) și noua iubită Chloe Marsh (Kylie Rogers) descoperă că Vuvv sunt deosebit de fascinați de dragostea umană și că ar plăti pentru accesul la ea, ei decid să transmită live povestea lor de dragoste pentru a câștiga bani suplimentari. Viața pare bună, pentru o vreme, până când flacăra dragostei lor adolescentine se stinge și, astfel, sunt somați să returneze banii câștigați. Ce vor face în continuare, dacă extratereștrii îi vor pedepsi, dacă familia îi va renega sau, poate, dacă se vor reîndrăgosti, rămâne să aflăm 🙂
Un film SF îndrăzneț, care nu se limitează doar la temele clasice ale genului, ci abordează diverse probleme sociale.
4. Jules
Am aflat absolut întâmplător despre acest film, într-un comentariu pe imdb. Curios am căutat să aflu mai multe despre el și iată rezultatul. Jules este un film sci-fi construit pe tema clasică a întâlnirii cu un extraterestru. Începând cu IT acest gen de întâlnire, mă refer la cea pașnic-romantică, a fost rezervată copiilor sau bătrânilor. Nici acesta nu iese din tipar.
Milton (Ben Kingsley), un simpatic pensionar dintr-un orășel american, are surpriza de a descoperi că în spatele casei sale a aterizat o farfurie zburătoare din care iese un personaj umanoid, oarecum caricatural, dar foarte simpatic. În curând Milton dezvoltă o relație apropiată de tip tată-fiu cu extraterestrul pe care îl numește „Jules”. Lucrurile se complică atunci când doi vecini (Harriet Sansom Harris și Jane Curtin) află de existența lui Jules, implicându-se și ele în relația lor. Evident, nu trece mult timp și guvernul află de extraterestru. Ceea ce urmează este o urmărire amuzantă, extrem de inventivă, în care cei trei oameni, aflați în fața unei misiuni exotice, își găsesc umanitatea și sensul. O poveste cu adevărat frumoasă.
5. Poor Things
Poor Things este un film sci-fi romantic ce va avea premiera în decembrie 2023. Regia este semnată de Yorgos Lanthimos (Homarul, cu Colin Farrell, a fost nominalizat în 2017 la premiile Oscar pentru cel mai original scenariu; Canin, a fost nominalizat în 2011 la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin; The Favourite, nominalizat în 2019 la mai multe categorii și Oscar pentru cea mai bună actriță, Olivia Colman, în rol secundar, film în care joacă și Emma Stone, pe care o regăsim și în Poor Things), scenariul de Tony McNamara și Alasdair Gray, iar în rolurile principale pe Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef și alții. Cu alte cuvinte o distribuție de excepție.
Bellei Baxter (Emma Stone) este tânără readusă la viață de genialul și neortodox om de știință Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) – putem recunoaște tema Miresei lui Frankenstein. Aflată sub protecția lui Baxter, Bella este dornică să învețe și să se adapteze. Dornică să fie cât mai umană, acea finețe, chiar romantism, care îi lipsește, Bella fuge cu Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), un avocat desfrânat, într-o aventură vârtej de-a lungul continentelor. Eliberată de prejudecățile vremurilor ei, Bella susține egalitatea și eliberarea femeilor. (sursa: rottentomatoes.com)
Filmul este bazat pe un roman omonim din 1992 al lui Alasdair Gray și oferă, nu foarte subtil, o întorsătură feministă a poveștii originale a lui Frankenstein. La urma urmei, Mary Shelley s-a născut Mary Wollstonecraft Godwin , al cărei nume de fată provine de la filozoful și poetul William Godwin (mama ei, între timp, a fost filozofa și scriitoare feministă din epoca Iluminismului, Mary Wollstonecraft). Și în romanul original al lui Mary, ni s-a prezentat intenționat o poveste în care un bărbat vrea să-l joace pe Dumnezeu, așa că el creează viața fără ajutorul unei femei. În schimb, Poor Things a lui Lanthimos este o poveste spusă în întregime din punctul de vedere al unei femei care a fost readusă la viață. (sursa: denofgeek.com)
1 comentariu
Sigur e vorba de IT la Jules, nu de ET? Că pe Pennywise nu l-aș considera tocmai ”pașnic-romantic”… În rest articol bine scris, mulțumim, dar cu recomandări deloc atrăgătoare, dar nu e vina autorului…