Avenue 5, sezonul 2
Avenue 5 s-a dorit a fi, de la bun început, o comedie spumoasă, cu multe gaguri și scheciuri haioase, care mai de care mai șmechere și inovative. Cu asupra măsură pentru că acțiunea se petrecea în spațiu. Spațiu, brrrrr, undeva departe în Univers, acolo unde nici gândul cel mai puternic nu răzbate. Ei bine, într-o măsură serialul a reușit să-și îndeplinească premisele. Se râde (nu foarte puternic), stârnește curiozitatea (ce se întâmplă când arunci un sicriu în spațiu, dintr-o navă suficient de mare încât să genereze o microgravitație?)
Nava spațială de agrement Avenue 5 este o butaforie de la cap la coadă. Creată de un miliardar excentric (un fel de Elon Musk), o dihanie uriașă ce încearcă să imite vechile nave maritime de agrement – cu punți, cu piscine, spații de divertisment și așa mai departe – Avenue 5 reușește să creeze imaginea perfectă a unei lumi aflate în descompunere, bazată pe spectacol ieftin, părerisme și incultură. Singurul tehnician moare de la început, căpitanul este un actor plătit de tehnician, de echipaj este bine să nici nu pomenesc, în timp ce, pe rând, pasagerii își relevă talentele sau mai puțin talentele.
Voi face o afirmație riscantă. Avenue 5 nu este un serial sf, el este în cel mai bun caz o satiră socială. Cadrul, da, poate fi considerat ușor sf. Navă spațială, probleme generate de călătoria în spațiu, alte nave spațiale, piloți, astronauți. Da, da. Poate părea un spectacol science-fiction, dar nu este.
Încă din primul episod, lui Armando Iannucci, creatorul comediei negre The Death of Stalin, nu putea să-i scape un subiect atât de promițător: cum ar fi dacă am trimite în spațiu un echipaj format din diletanți, alături de un miliardar excentric și o mulțime inocentă de pasageri? Bombă curată.
Hugh Laurie, în rolul căpitanului Ryan Clark, își pastișează ușor mult mai titratul personaj Dr. House. Totuși, reușește, nu fără un ajutor din partea colegilor de platou, să creeze un personaj credibil, atâta cât se poate pe Avenue 5, unde toți par caricaturi ale unor caractere. Un teatru al absurdului în care fiecare poate ajunge Cezar, la fel cum poate ajunge și Caligula, sau Nero, dacă vreți ceva mai dramatic.
Chiar dacă nu este un serial sf, merită văzut. O comedie pentru adulți, dură și sinceră. Veți putea „admira” o mulțime de tipuri de oameni, caractere cum ar veni, unii curajoși, alții empatici sau cu talente organizatorice, de cele mai multe ori doar lași, forțați de împrejurări să încerce, dar nu și să reușească, să-și depășească condiția.
Star Wars: Andor
Un serial din universul Star Wars care pe mine a reușit să mă prindă. Dacă ar fi să fac un top al ultimelor seriale SW, incluzând aici The Mandolarian, Obi-Wan Kenobi și The Book of Boba Fett, cred că aș avea probleme cu cel de pe locul întâi. Îl prefer la Mando, din multe puncte de vedere este încă preferatul meu, dar nici Andor nu e de lepădat. Ba chiar, odată cu noile episoade, amenință primul lor, într-un top personal și deloc obiectiv.
Dacă primele trei seriale se ocupă de aventurile unor personaje cunoscute din seriile de lung-metraje, fiind astfel canonice, Andor iese din acest șablon. Personajul (Cassian Andor, interpretat de Diego Luna) este un rebel, ulterior spion în cadrul Rebeliunii, și a fost introdus în filmul Rogue One: A Star Wars Story (2016), un spin-off al seriei originale. Astfel că, acțiunile din serial sunt anterioare cu cinci celor din film și ne oferă o imagine deosebită a perioadei în care imperiul preia puterea și se naște Alianța Rebelilor.
Reapar unele personaje din film, cum ar fi Saw Gerrera (Forest Whitaker), însă majoritatea sunt noi și interesante ca piese în jocul premergător apariției imperiului și a alianței. În primul rând este Luthen Rael (Stellan Skarsgård), un excentric comerciant de antichități de pe planeta capitală Coruscant. Rolul său, deși central, nu este al unui lider, cel puțin nu al unuia recunoscut ca atare, ci mai degrabă a unui catalizator. Împreună cu senatoarea Mon Mothma (Genevieve O’Reilly), care, în timp ce se ocupă de politica imperială, ajută la înființarea Alianței. Pe lângă ei întâlnim o mulțime de alte personaje foarte bine construite.
Un plus pentru acest serial, sau mai corect plusuri, pentru că sunt mai multe, ar fi bogăția de personaje bune, interpretate de actori care-și dau silința să le ofere credibilitate. Un alt plus vine pentru scenariul legat și logic. Iar un altul pentru decoruri, costume și, dacă tot e sf, nave cosmice. Cu alte cuvinte, poate cea mai matură și solidă prezentare a universului Star Wars.
Serialul este despre viața și aventurile lui Cassian Andor. Este despre șovăielile unui proscris, despre curajul unui mercenar, despre abnegația și, în final, fidelitatea pentru o cauză, a unui rebel. Andor acoperă și o perioadă intrigantă de la începuturile Alianței și chiar ale Imperiului. Sunt clarificate ideile și crezurile rebelilor, dar ni se oferă și o vedere unică asupra modului de organizare a imperiului (militar-corporatist), asupra mentalității ofițerilor și a slăbiciunilor (Andor face remarca că în ochii imperialilor cetățenii nu reprezintă nimic și că asta le oferă oportunități neașteptate).
Primul sezon a avut premiera pe 21 septembrie 2022, pe canalul de streaming Disney+. Până pe 23 noiembrie vor fi lansate toate episoadele (câte unul pe săptămână). A fost anunțat și un al doilea sezon cu douăsprezece episoade, care va încheia seria ce se va termina cu evenimentele din Rogue One.