Pantera Neagră: Wakanda pentru totdeauna (Black Panther: Wakanda Forever), 2022
În 2018 apărea Pantera Neagră, un lungmetraj marca Marvel, regia lui Ryan Coogler, avându-l în rolul personajului principal pe regretatul actor Chadwick Boseman (T’Challa). Trecerea în neființă a lui Boseman a dat peste cap programul apariției următoarelor filme din serie. Astfel că, abia peste patru ani, în 2022, a apărut Wakanda Forever, a doilea film din serie.
Black Panther: Wakanda Forever încearcă, dar nu știu în ce măsură și reușește, să combine trei fire narative. Primul și cel mai evident este cel dedicat comemorării fostului coleg Chadwick Boseman. Acesta este pomenit de mai multe ori, cu vizibilă emoție. Al doilea, legat de locul regatului Wakanda, este mai slab dezvoltat, trecând în subsidiar și văzut doar prin prisma conflictului cu „colonialiștii” respectiv cu cel al noilor veniți, surpriza filmului: Namor, cel cunoscut și sub numele de Sub-Mariner, un anti-erou violent și răzbunător.
Câteva cuvinte despre Namor, numit și Sub-Mariner. Personajul a fost creat de Bill Everett, a apărut pentru prima oară în 1939, Marvel Comics #1 (inițial Timely Comics) și a fost unul dintre primele trei personaje importante ale revistei, alături de Căpitanul America și Torța umană. Namor era fiul mutant unui căpitan de corabie și al unei prințese din miticul regat al Atlantidei. Namor are multe însușiri supraumane, care-i conferă o putere aproape zeiască, printre ele: înotul subacvatic, respiratul în apă, zborul, viața lungă (matusalemică) și altele. El a fost prezentat ca un anti-erou (considerat chiar primul anti-erou Marvel), dar și ca un erou al poporului său.
În Black Panther: Wakanda Forever este un anti-erou interpretat de Tenoch Huerta Mejía, iar originea lui este schimbată. Nu-mi dau seama de ce au făcut această modificare. Astfel, Namor devine un mutant datorită ingerării unui decoc făcut de șamanii tribului său de maiași, în timpul invaziei americilor de către coloniștii europeni. După ce mama sa trece la cele veșnice, el va intra în conflict cu popoarele de la suprafață, considerate vinovate de soarta poporului său. La un moment dat neprecizat descoperă vibraniul și, practic, urmează calea celor din Wakanda. Adică se izolează de celelalte popoare, trăind într-un regat submarin, tărâm magic și feeric.
Povestea din Wakanda Forever începe cu decesul lui T’Challa, generator de regrete și multă suferință. În paralel aflăm că specialiști din US au descoperit un zăcământ nou de vibranium, situat pe fundul oceanului Atlantic, departe de regatul wakandez. Evenimentul este punctul de pornire a unui întreg lanț de evenimente, ce se va termina într-o ultimă bătălie epopeică. Își fac apariția oamenii „albaștri” ai lui Namor, aflați într-un permanent conflict cu „oamenii de la suprafață”. Wakandezii au revelația că vibranium poate exista și în afara regatului lor, dar și că mai există cel puțin un alt popor ce-l utilizează. Cele două regate pornesc un război de nimicire, urmăriți de pe margine de celelalte puteri, lipsite de vibranium, dar, aparent, mult mai puternice. Personajele principale, prințesa Shuri și Namor, trec printr-un carusel de sentimente și sunt măcinate de dorințe puternice răzbunare. Unul împotriva celuilalt și ambii contra celorlalți (văzuți ca albi coloniști, deci răul axiomatic și generalizat).
Am sentimente confuze față de acest film. Poporul lui Namor (din Talokan/Atlantis) este abia schițat. Nu ni se oferă prea multe informații despre el sau despre istoria lui. Vedem că sunt prieteni cu viețuitoarele mării, că trăiesc în adâncuri și cam atât. De asemenea, conflictul cu regatul Wakanda pornește din nimic și este extrem de intens, deși limitat ca spațiu și timp. Există multă neînțelegere, multă ură și dorință de răzbunare. Cele două popoare se urăsc cu intensitate deci nu este deloc clar cum au ajuns aici. Întreg conflictul pare rodul unor minți psihopate. Doi Putini față-n-față. Unul feminin, altul masculin, insensibili la problemele regatelor, dar foarte vanitoși.
Costumele, cadrele sunt extraordinar de bine realizate. În restul, multă plictiseală. Din păcate, chiar dacă intriga și evenimentele decurg alert, găurile în povestire, unele ciudățenii neexplicate, prea multele momente melodramatice, duc în final la un film lent, care pe mine m-a plictisit. Cred că Marvel ar trebui să-și ia treaba mai în serios și în locul unor filme istorice, despre regate inexistente, să revină la conflictele umane și la sentimentele ce le însoțesc. În loc de măreția subiectivă a unor orașe construite în deșert, respectiv în adâncul oceanelor, prefer spațiul îngust al unei scene de „verandă”, dar cu personaje credibile și pasionante. Glumițele cu „colonizatorii” nu fac nici ele o impresie pre bună.
PS și totuși mi-a plăcut mai mult decât Thor: Love and Thunder & Doctor Strange in the Multiverse of Madness.
Regizat de Ryan Coogler, care a scris scenariul împreună cu Joe Robert Cole, filmul îl are în rolurile principale pe Letitia Wright în rolul Shuri / Black Panther, alături de Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Winston Duke, Florence Kasumba, Dominique Thorne, Michaela Coel, Mabel Cadena, Tenoch Huerta Mejía, Martin Freeman, Julia Louis-Dreyfus și Angela Bassett. Filmul poate fi urmărit pe Disney Plus.
Mandalorianul (The Mandalorian), 2019-2023
Despre serialul Mandalorianul a mai vorbit, în paginile revistei noastre, și Cristian Vicol, încă de la primul sezon: The Mandalorian – hate mail de la fanul #1, așa că nu voi relua nimic din cele deja pomenite, doar voi adăuga un nou strat, al treilea, din, probabil, cea mai reușită franciză SF: Star Wars.
După ce în primele sezoane Din Djarin aproape că reușise să-i găsească o casă tânărului Grogu, doar pentru ca de fiecare dată să fie nevoit să ia de la capăt, în cel de-al treilea pornește într-un nou quest, unul personal, de regăsire, de răscumpărare. Conform credinței mandalorienilor „calea” include păstrarea căștii pe cap în public indiferent de circumstanțe. Ea poate fi scoasă doar când mandalorianul este singur sau când mănâncă (fără martori).
Aceasta este Calea.
Deoarece Din Djarin și-a scos-o, dacă vă mai aduceți aminte în sezonul doi el aproape că rămâne pe o planetă, atras de traiul simplu dintr-o așezare de agricultori, pentru a reveni în sânul comunității mandaloriene, el trebuie să se răscumpere, îmbăindu-se în Apa Vieții. Aceasta se află doar în subsolurile de sub minele de pe Mandalor. Pentru a ajunge la aceste ape mitice, Din Djarin apelează la ajutorul lui Bo-Katan Kryze, o mandolariană reudiată. Cei doi, alături de Gorgu, reușesc să se răscumpere.
Deși acesta este firul principal, ca de obicei, fiecare episod aduce ceva nou, fie personaje, fie descrieri ale universului Star Wars. În acest sens episodul 3 (Chapter 19: The Convert) este unul deosebit. Ne vom reîntâlni cu câteva personaje din vechile sezoane, dar mai ales cu o situație ieșită din comun. Foștilor imperiali li se oferă o șansă la „reeducare”. Cu alte cuvinte sunt prinși într-un program prin care li se verifică loialitatea pentru noua republică. Foarte interesant jocul personajelor și desele schimbări de situație. Finalul episodului este deschis, chiar dacă se termină într-un mod brutal. Sunt curios dacă și cum va fi continuat.
Ca impresie generală, acest al treilea sezon debutează mai slab decât anterioarele. Își regăsește ritmul abia la episodul trei, plin până la vârf cu elemente Star Wars, episod ce recreează perfect atmosfera acestui univers. Mi s-a părut că Pedro Pascal este un pic obosit, poate fi doar o impresie subiectivă, datorată și unui prea-plin cu acest actor, prezent și în rolul lui Joel Miller din The Last of Us, serial ce rulează pe HBO Max, unde-l găsim în aceeași postură de salvator al unui copil special.
The Mandalorian a avut premiera pe 12 noiembrie 2019, canalul de streaming Disney+ . Primul sezon cu opt episoade a primit multe recenzii pozitive, fiind nominalizat la cea de-a 72-a ediție a Premiilor Primetime Emmy și a câștigat șapte premii Primetime Creative Arts Emmy. Al doilea sezon a avut premiera pe 30 octombrie 2020, tot cu recenzii pozitive, iar un al treilea sezon a avut premiera pe 1 martie 2023. Un al patrulea sezon este în curs de dezvoltare. Seriile spin-off interconectate The Book of Boba Fett, Ahsoka și Skeleton Crew extinde universul Mandalorian.
The Mandalorian este un serial american de televiziune spațială occidentală creat de Jon Favreau pentru serviciul de streaming Disney+ . Este primul serial live-action din franciza Războiul Stelelor, care începe la cinci ani după evenimentele din Return of the Jedi (1983), și îl are în rolul principal pe Pedro Pascal, un vânător de recompense singuratic care fuge pentru a-l proteja pe Copil (Grogu), sensibil la forță. Începând cu cel de-al treilea sezon, Katee Sackhoff joacă și rolul liderului mandalorian Bo-Katan Kryze, în urma apariției ei în al doilea sezon. (wikipedia.org)