Superman și Lois
Superman și Lois este cel mai recent serial din universul Arrowverse, franciză DC Comics. Arrowverse conține seriale și filme create pe baza supereroilor DC Comics. A debutat în 2012 cu serialul Arrow (opt sezoane, 2012 – 2020), a continuat cu The Flash (început în 2014, va continua cu sezonul 8 în toamna acestui an), Supergirl (2016, în derulare), Legends of Tomorrow (2016, în derulare), Black Lightning (2018 – 2021, patru sezoane), Batwoman (2020, în derulare) și de anul acesta Superman și Lois.
Celebra pereche Superman-Lois Lane renunță la stresul și agitația din Metropolis pentru o viață mai tihnită la țară, în Smallville. Cel puțin așa speră ei. Realitatea este alta. În primul rând ei se vor confrunta cu unul dintre cele mai solicitante „joburi” din lume. Acela de părinți a doi adolescenți. Pot cei doi face față atât responsabilităților de părinți, cât și pe cele ce decurg din calitatea de supererou a lui Clark, și din cea de jurnalistă a lui Luis Lane? Pe măsură ce episoadele se derulează apar probleme tot mai complexe și rezolvări pe măsură.
Apreciez efortul celor de la DC Comics de a unifica poveștilor supereroilor și de a le aduce într-o zonă familiară publicului, punându-i pe aceștia în situații ușor recognoscibile. Superman, cu toate puterile sale nepământene, trebuie să facă față unor provocări cât se poate de umane: pusee de nervozitate și de angoasă a fiilor, puși în fața unui adevăr crud, dar și a unor întrebări sensibile: cine este cu adevărat tatăl lor și cine sunt ei?
Partea negativă, pe care poate doar eu o văd așa, este abundența de situații specifice perioadei adolescentine. Pentru un serial ce se poziționează în zona adultă, capriciile tinerilor, situațiile conflictuale (generate de discuții puerile, sau de gesturi la fel de neimportante), pot deveni o sursă de stress și de nemulțumire. Prezența adolescenților în seriale nu este nouă, ni-l aducem aminte pe Wesley Crusher din Star Trek: The Next Generation, sursă a multor glume, dar și pe Sansa Stark din Game of Thrones. Să sperăm că prim-planul serialului nu va fi monopolizat de adolescenți.
Din distribuție fac parte Tyler Hoechlin (Clark Kent, Teen Wolf), Elizabeth Tulloch (Lois Lane, Grimm), Jordan Elsass (Jonathan Kent, Little Fires Everywhere), Alexander Garfin (Jordan Kent, The Peanuts Movie), Emmanuelle Chriqui (Lana Lang Cushing, Entourage), Dylan Walsh (General Sam Lane, Nip / Tuck) și alții. Producătorii sunt Todd Helbing (specializat în seriale: The Flash, Spartacus: Razboiul celor blestemati, Mortal Kombat, Doctorita Mafiei, Vele negre) și Greg Berlanti (Green Lantern, The Flash, Arcașul, Legends of Tomorrow, Batwoman), ambii producători de casă ai DC Comics, Greg Berlanti fiind creatorul universului Arrowverse.
Serialul poate fi următor pe HBO Go.
Krypton
Dacă tot am început cu serialul Superman și Luis voi continua cu un serial mai vechi, format din două sezoane (2018–2019) și realizat, printre alții, de regretatul Syfy: Krypton. În Krypton se recompune trecutul familiei El, conflictul cu mult mai puternica familie Zod, povestiră de Seg-El, bunicul lui Kal-El.
În primul sezon accentul cade mai ales pe situația tulbure de pe planeta Krypton, pe conflictele dintre familii și conspirațiile tot mai complicate ce amintesc de Game of Thrones. Legendarul bunic Seg-El, cel ce va vorbi printr-o hologramă cu tânărul dezorientat Superman, se află în mijlocul unor evenimente ce riscă să distrugă societatea kryptoniană. Interpretat de Cameron Cuffe, Seg-El este pus încă din debutul serialului într-o poziție ingrată. Familia sa ajunge să fie ostracizată, în timp ce el trebuie să-i facă pe kryptonieni să accepte viitoarea distrugere a planetei. O treabă cu atât mai complexă cu cât nimic nu prevestește finalul apocaliptic.
Deoarece știm cu toții ce se va întâmpla, cum planeta se va distruge, iar Kal-El va fi salvat în extremis și trimis spre Pământ, creatorii serialului s-au folosit de câteva artificii pentru a ne menține atenția. În primul rând apare Brainiac (Blake Ritson), celebrul răufăcător DC Comics, supranumit și Colecționarul Lumilor (Collector of Worlds), cel ce în final va micșora și fura capitala Kandor (ceea ce Seg-El reușește în primă fază să împiedice). Apoi apare un personaj straniu, un călător în timp și spațiu Adam Strange (Shaun Sipos) ce devine unul din prietenii și confidenții lui Seg-El. Și în al treilea rând Seg-El află de extraordinarul său nepot, dar și de riscul ca prin acțiunile decugetate ale lui Zod viitorul să fie perturbat, ba chiar distrus.
Al doilea sezon este, în opinia mea, unul mai bun. Se poate spune că primul a introdus personajele și a creat cadrul general. Dacă primul, așa cum am spus mai sus, aduce cu Game of Thrones, al doilea deja devine mult mai militarizat, mai ales prin accentuarea imperialismului local, aducând cu un fel de Star Wars la scară redusă (dictator, imperiu, rebeli).
Atmosfera din acest serial este una ce se situează între seria batmanurilor lui Nolan, caracterizate prin atmosferă încărcată, introspecție și răufăcători nemiloși și mai noile seriale din universul extins DC Comics, în care acțiunea dură se amestecă cu viața de familie.
Un serial prea puțin comentat, subcotat, care s-a încheiat după doar două sezoane deși oferă un spectacol mai reușit decât mediatizatele seriale din Arrowverse.
Serialul poate fi următor pe HBO Go.