The Wheel of Time (Roata timpului)
Unul dintre cele mai așteptate seriale fantasy de la sfârșitul anului 2021, anul doi al pandemiei, The Wheel of Time (Roata timpului) a debutat săptămâna trecută pe canalul de streaming Amazon Prime Video. Bazat pe seria omonimă scrisă de autorul american Robert Jordan (printre altele el a scris și povestiri din universul ficțional Conan Barbarul), seria fantasy (high fantasy) cuprinde 14 volume, din care 11 scrise de Jordan, iar alte trei finalizate, pe baza manuscriselor lăsate de autor, de Brandon Sanderson.
Primul sezon va conține opt episoade, din care primele trei au fost deja lansate, urmând ca celelalte cinci să fie lansate câte unul pe săptămână începând cu 24 decembrie 2021.
Povestea o urmărește pe Moiraine (Rosamund Pike) o vrăjitoare puternică, membră a organizației Aes Sedai ce urmărește să găsească un tânăr sau o tânără reîncarnarea puternicului Dragon. Există profeția că acest Dragon fie va salva lumea, fie o va distruge. Responsabilitatea echipei condusă de Moiraine va fi cu atât mai mare cu cât numărul de candidați este mai mare. Patru se vor detașa dintre aceștia (Rand al’Thor, Perrin Aybara, Mat Cauthon și Egwene al’Vere), toți tineri, cu personalități puternice, dar și cu probleme specifice tinereții.
Serialul se încadrează în tendințele contemporane de incluziune socială. Personajele sunt de toate rasele; diferențele, ce evident creează necesara tensiune, apar din folosirea magiei și raportarea la ea. O specificitate a serialului este dată de ideea, nu tocmai nouă, că magia corupe. Sau, altfel spus, că folosirea magiei nu este gratuită. Această învățătură are la bază experiența prin care au trecut strămoșii lor, mai ales pe partea masculină, bărbații înnebunind subt efectul magiei. De altfel, ultimul Dragon, un bărbat, a fost cel care aproape că a distrus omenirea.
Rosamund Pike și partenerul ei Daniel Henney (Lan Mandragoran) fac un joc frumos, la fel și mulții adolescenți, asupra cărora staționează mai mult acțiunea și intriga. Un serial reușit, ce se adresează în special tinerilor, cu multe elemente de magie și fantastic, dar și cu cadre frumoase, scene romantice și de acțiune credibile.
Sweet Tooth (Un băiat cu cornițe)
Una dintre surprizele acestui an în materie de filme și seriale fantasy este Sweet Tooth, tradus la noi ca Un băiat cu cornițe, și lansat pe canalul de streaming Netflix în data de 4 iunie 2021. Serialul este dezvoltat de Jim Mickle și se bazează pe seria de benzi desenate cu același nume de Jeff Lemire.
Povestea îl are în rol principal pe Gus (Christian Convery), un băiat de 10 ani, rămas orfan într-o lume complet diferită de a noastră. În urma unei pandemii ucigașe misterioase, ce pare fără leac, se nasc copii hibrizi. Parțial oameni, parțial animale, aceștia își găsesc cu greu un rost într-o lume postapocaliptică, măcinată de lupte și anxietăți diverse. Ca drama să fie completă, o parte din oameni consideră că acești copii-hibrizi sunt vinovați de pandemie (sau cel puțin de răspândirea ei), fiind vânați și uciși în speranța deșartă că lumea își va reveni.
După moartea tatălui său, micul Gus pornește într-o călătorie de maturizare, alături de un prieten neașteptat, în căutarea mamei sale, pe baza unei fotografii neclare. Pe parcurs, tânărul mutant este pus în fața unor situații tot mai complexe și mai periculoase, dar și în fața unor decizii de ordin moral ce-l pun la încercare atât pe el, cât și pe partenerii lui de călătorie și, de ce nu, și pe noi.
Pe alte două planuri îi urmărim pe doctorul Aditya Singh (Adeel Akhtar), ce caută un remediu pentru soția sa, și pe Aimee (Dania Ramirez), mama unei fetițe hibrid.
Un serial emoționant, în care marile întrebări se împletesc: cum trebuie să ne comportăm în fața unei calamități, ce înseamnă a fi om, a fi un bun vecin, poate fi oare oprită evoluția umanității, ce mai rămâne din noi atunci când ucidem? Acestea și multe altele formează trama acestui serial.
3 comentarii
In toti acei ani care au trecut de la aparitia pe rafturi a Rotii Timpului, am visat in asteptarea ecranizarii operei lui Robert Jordan; poate era mai bine sa se fi intamplat acest lucru cu ani in urma, fiindca acum … „Serialul se încadrează în tendințele contemporane de incluziune socială.”
Se pare ca altfel nu se trece de noua cenzura … altfel spus, pentru a fi pe placul noii inchizitii este obligatoriu sa iti bati joc de munca unui om.
Trec si acest serial in randul marilor dezamagiri si nu neaparat datorita vreunei prestatii actoricesti mediocre (desi interpretul lui Perrin Aybara imi pare penibil fata de cum a zugravit Robert Jordan personajul si nu e singurul) fiindca, nu-i asa, serialul trebuie sa se încadreze în tendințele contemporane de incluziune socială! Ce tampenie!!!
Cine stie, intr-un viitor tot mai posibil dupa cum se vede, cei patru muschetari sa fie nevoiti si ei se încadreze în tendințele contemporane de incluziune socială, ori poate chiar Winnetou si Old Shatterhand sa formeze un cuplu interetnic pe placul promotorilor vremurilor smintite de acum.
Nu am vrut să fiu malițios, ci doar să arăt realitatea, mai ales acolo unde se simte artificial. Există, ca un contraexemplu, alte seriale unde incluziunea socială este potrivită. Cum este serialul de pe Apple+ „Invasion” (voi scrie și despre el). Consider, fără urmă de dubiu, că în filme trebuie, unu, să fie arătată realitatea (ori cea din US este net diferită de cea din Ro) și, doi, să se promoveze valorile umanismului, cu obs. personală că și mie-mi pică greu când văd romane dragi strivite sub talpa modei, obținându-se efectul invers celui sperat.
Nu vreau sa abuzez de timpul si rabdarea dumneavoastra … dar tare mult as fi vrut sa fiti malitios!
In ceea ce priveste realitatea din tara noastra sunt total de acord ca este extrem de diferita fata de multele si diferitele lumi din State … insa dorinta mea legitima este ca sa nu se rescrie ceea ce exista deja creat, dupa poftele ce le poftesc unii si altii (ca sa dau si eu un exemplu, miniseria Anne Boleyn 2021)… fiindca istoria a aratat unde poate duce dorinta nebuna de a anula trecutul si de a crea omul nou (a se vedea national-socialismul si fratele sau, international-socialismul). Sper sa ne revenim!
Pana atunci, sa avem un an bun, plin de carti, filme si seriale de calitate!