În episodul anterior am vorbit despre serialele Trenul zăpezii (Netflix) și Cei 100 (Netflix). În acest articol vom prezenta alte două seriale, de data asta de pe HBO GO. Devs și Avenue 5.
Devs
Devs, sau Divizia de Dezvoltare, este un miniserial de opt episoade produs de Hulu, adică de Disney, și disponibil la noi pe HBOGO. Genul serialului este Science fiction, dar și Techno-thriller. Regizorul și scenaristul este Alex Garland, cunoscut pentru Annihilation (2018), Ex Machina (2014) sau Dredd (2012). Este un apreciat scenarist și scriitor. În rolurile principale: Sonoya Mizuno (Lily Chan), Nick Offerman (Forest), Stephen McKinley Henderson (Stewart), Zach Grenier (Kenton), Jin Ha (Jamie) și Karl Glusman (Sergei). Sonoyou a mai jucat alături de Alex Garland în Ex Machina și Annihilation. Ea a avut un rol secundar ți în oscarizatul La La Land.
Acțiunea serialului curge lent, pentru a ne oferi timpul necesar înțelegerii părții tehnologice și teoretice a ceea ce vedem. Chiar din primele cadre aflăm că locul de desfășurare a acțiunii este o firmă de IT de înaltă tehnologie, iar când Sergei (iubitul personajului principal Lily) este acceptat în Divizia de Dezvoltare, brusc avem imaginea unei companii ieșite din tipar. Ascunsă în pădure, în miezul unui buncăr de beton, ținut într-un echilibru perfect de uriașe bobine electromagnetice, se află cel mai performant calculator cuantic. C
Ce se urmărește cu acest supercalculator? Ce programe rulează? Care e scopul lui de nici măcar finanțatorii statali nu știu? De ce este ținut în secret? Când Sergei intuiește o mică parte din adevărul din spatele acestor întrebări legitime, viața lui nu mai valoareză nimic și el se sinucide.
Sinuciderea lui Sergei este declanșatorul întregului scenariu. Lily, iubita lui și colegă de servici, se îndoiește de explicațiile oficiale și începe o anchetă pe cont propriu. Nu-i va fi ușor iar pe parcursul serialului vom vedea adevărul din spatele Diviziei de Dezvoltare.
Devs folosește tehnologia de ultimă oră, respectiv calculatorul cuantic, într-un mod oarecum paranormal. Puterea de calcul cuantic este extinsă extrem de mult atât fizic, cât și ca rezultate. Acestea din urmă sunt extrapolate pentru a returna imagini și sunete ale unor evenimente trecute. Rezultatul așteptat nu este atât aflarea unor secrete din trecut, cum a ar fi uciderea lui Kennedy, nici vizualizarea unor scene de sex cu vedete, cât determinarea acțiunilor viitoare.
Dacă putem înțelege trecutul, atunci vom putea vedea viitorul. Iar dacă putem vedea viitorul, atunci îl putem modifica. Un Oracol, asta caută Devs să construiască. Acuma, noi știm din Dune, că Paul Muad’dib, Oracolul uman, putea vedea printre miliarde de evenimente, dar și că preștiența lui avea limite și că schimbarea bruscă poate provoca evenimente cu o mare încărcătură energetică.
Alex Garland este un scenarist foarte bun și știe să țină un suspans ridicat și un interes pe măsură, de la primul episod, până la ultimul. Lăsându-ne, chiar și așa, la final să ne răspundem singuri: există liber arbitru sau totul se supune implacabil determinismului, în care orice eveniment din prezent sau viitor, a fost deja stabilit în trecut, printr-o suită de pași, la rândul lor predeterminați? Sau, cu alte cuvinte, suntem noi oameni liberi sau doar niște păpuși care funcționează pe baza unor altgoritmi momentan neînțeleși? Un rezultat al aceste gândiri e și acela că dacă un lucru urmează să se întâmple, el s-a întâmplat deja și orice am face nu-l mai puteam schimba. La fel cum nu putem schimba nici trecutul, nu putem schimba nici viitorul.
Avenue 5
Spre deosebire de Devs, care îmbină înalta tehnologie cu filosofie, Avenue 5 îmbină tehnologia cu sociologia. Cum ar fi dacă pe o navă spațială de croazieră, plină cu turiști spațiali, ar avea loc un accident ce ar provoca o mică deviație a traiectoriei? Fiind în spațiu, supuși mecanicii cerești, acest mic, foarte mic incident, conduce în cascadă la prelungirea sejurului de la câteva săptămâni la câțiva ani.
Serialul urmărește cu mult umor ipotetica situație și tot ce decurge din ea. Pasageri disperați și increduli, echipaj nepregătit și insuficient, o succesiune de situații neuzuale pentru ca nimeni nu are soluții gata pregătite. Nici căpitanul, nici echipajul, nici patronatul și nici măcar echipa numeroasă de la sol, care urmărește cu interes desfășurarea dramei.
În Gravity ni s-a explicat cum e cu lipsa gravitației și cu mecanica corpurilor în lipsa ei. În Marțianul am văzut cum se manifestă accelerația și decelerația în spațiu și cum o mică schimbare de traiectorie poate schimba complet datele problemei. Pentru că în spațiu vitezele și distanțele sunt mult mai mari decât pe Pământ. Totul e altfel și ușor, ușor, călătorii astronavei Avenue 5 vor afla asta pe propria lor piele.
O comedie pentru oameni mari, aș zice eu. O satiră la adresa societății, aș completa. Un amestec de incompetență, politică, lipsă de educație (unii pasageri se cred la camera ascunsă și ies în spațiu), situații neverosimile, personaje de toate felurile, de la un comediant fără talent, soți care se urăsc, frustrați, obsedați sexuali, milionari excentrici, ratați și VIP-uri cu aere, toată societatea umană, cu tarele ei, defilează prin fața noastră. Cireașa de pe tort este un căpitan, magistral interpretat de Hugh Laurie (celebrul Dr. Gregory House), de fapt un actor de mâna a treia angajat să joace rolul căpitanului și acuma aflat în situația neplăcută de a se comporta ca un autentic căpitan.
O satiră la adresa societății moderne mutată în spațiu pentru un mai mare efect.
Serialul este produs de HBO și regizat de Armando Iannucci (nominalizat la Oscar pentru scenariul comediei In the Loop – tot o satiră). Actorii principali sunt: Hugh Laurie, Josh Gad, Zach Woods și alții.
2 comentarii
Și mie mi-a plăcut Devs.
„Devs” suna f intersant, multumim pt sugestii…