Ștrengarii (The Irregulars)
Având ca sursă de inspirație romanele lui Sir Arthur Conan Doyle, serialul YA Ștrengarii are ca personaj central „The Baker Street Irregulars”, adică „ștreangarii de pe strada Baker”, o trupă anonimă de copii ai străzii, deseori folosiți de Sherlock Holmes în rezolvarea unor cazuri ce necesită informații din stradă, la care nici poliția, nici detectivul nu au acces direct.
Fiind un serial young-adult fantasy limbajul cinematografic și intriga sunt croite să corespundă cerințelor. Altfel spus trupa ștrengarilor, formată din Bea (Thaddea Graham), Jessie (Darci Shaw), Spike (McKell David), Billy (Jojo Macari) cărora li se adaugă și Leopold (Harrison Osterfield), sfidează lumea adulților, reușind să rezolve cazuri complicate și tot mai stranii.
Totul începe când Jessie are o serie de coșmaruri, în care întrevede o lume paranormală, populată cu ființe întunecate, nefirești și pornite să facă foarte mult rău. Concomitent, Doctorul Watson, mâna dreaptă a lui Sherlock Holmes, le cere ajutorul în rezolvarea unui caz straniu de dispariție a unor bebeluși. Coșmarurile lui Jessie și disparițiile încep să se lege, chiar dacă la început nu foarte evident. Însă isteața Bea, creierul trupei, ajunge destul de repede la concluzia că ceva nefiresc își face apariția în Londra.
Spre deosebire de serialele și filmele cu Sherlock Holmes, care ne-au obișnuit cu un detectiv stăpân pe situație, având o minte clară și o logică perfectă, în acest serial ya Sherlock este doar un drogat, incapabil să-și stăpânească emoțiile, o epavă a ceea ce a fost cândva marele detectiv. În schimb doctorul Watson… ei bine, ne este prezentat în culorile sumbre ale trădătorului, dar și ale îndrăgostitului din umbră. Această iubire neîmpărtășită a doctorului față de detectiv, se va împleti cu iubirea lui Sherlock față de mama celor două fete, dar a adolescenților între ei. Multă dragoste!
The Nevers
Situat în aceeași epocă victoriană cu cea din serialul The Irregulars, The Nevers aduce un plus de calitate și consistență. În spatele spectacolului se află scriitorul, scenaristul și producătorul Joss Whedon, cunoscut, printre altele, pentru producțiile Buffy the Vampire Slayer (1997–2003), Angel (1999–2004), Firefly (2002), Dollhouse (2009–2010) și Agents of S.H.I.E.L.D. (2013–2020).
Serialul îmbină science-fictionul și fantasticul într-un mod foarte plăcut și distractiv, chiar dacă drama nu lipsește. Aflăm chiar din primul episod că un fel de navă spațială extraterestră aruncă peste oameni scântei, sau rămășițele unei dezintegrări. Aceste artefacte tehnologice au capacitatea de a potența în anumiți oameni capacități paranormale, din zona magicului, dar și unele pur inginerești, sau de structură. Astfel avem atât clarvăzătoare, cât și inginere extrem de dotate. Uriașe, dar și vorbitoare în limbi.
Nu degeaba am folosit femininul. Majoritatea celor sensibili la atingerea extratereștrilor (le voi spune așa până la proba contrarie) sunt fete și femei. Bărbații par insensibili la farmecele magiei tehnologice, deși și printre ei să găsesc „the touched”, sau, cum sunt traduși la noi „afectații”, însă mult mai puțini. Poate e de vină și mentalitatea victoriană, care nu privea cu prea multă simpatie dirința legitimă a femeilor de tratament egal și nediscriminatoriu în relație cu statul și societate, în general. Ne aflăm în plină perioadă de emancipare a femeilor din Marea Britanie.
Intriga ar fi fost mult prea simplă și previzibilă dacă femeile „atinse” ar fi fost doar bune, plăcute, înclinate spre acțiuni caritabile. Pentru a o complica, și a ne bulversa pe noi, unele dintre „afectate” se dovedesc a fi criminale. Fără a forța o paralelă, dar modul în care oamenii se comportă după ce primesc puterile magico-tehnologice seamănă destul de mult cu mutanții din universul Marvel X-Men. O singură putere de persoană, caracterul celui atins nu se schimbă în bine, cei din jur vor să-i extermine, sau măcar să-i folosească și un lider ce încearcă să le protejeze și să lupte împotriva celor răi.
Lavinia Bidlow (Olivia Williams) joacă rolul profesorului Xavier, din X-men. Este bogată, înființează un fel de orfelinat pentru cei „atinși” și este paralizată într-un scaun cu rotile. Asemănările se opresc aici, pentru că Lavinia nu are puteri speciale, asta dacă exceptăm bogăția.
Un spectacol frumos având scenariu, decoruri, costume, dar mai ales actori bine aleși. În rolurile principale Laura Donnelly, Olivia Williams, James Norton, Tom Riley, Ann Skelly, Ben Chaplin, Pip Torrens, Amy Manson, Nick Frost, Eleanor Tomlinson, Denis O’Hare, Zackary Momoh și Rochelle Neil.