Vincent (Australia) în regia lui Alan King a fost înscris în festivalul The Galactic Imaginarium la categoria Comedie/Parodie. Din punctul meu de vedere, este un film mult mai complex decât încadrarea realizată de autor, fiind, mai ales, un film introspectiv, cu glisaje fantastice și suprarealiste. Reprezintă una dintre recomandările noastre la TGIFF, ediția 2024.
Vincent a fost filmat în doar șapte zile. Pentru a realiza acest lucru, regizorul Alan King a adoptat multe elemente ale stilului Dogme 95: configurații rapide, cameră de mână, folosirea luminii naturale acolo unde era posibil și utilizarea mediului natural ca decor, în loc să necesite configurații complexe ale departamentului de artă pentru fiecare loc de filmare.
Filmul este povestea unui scriitor ocolit de muză, care-și găsește alinarea în băutură, cel puțin la început. După o ceartă serioasă cu soția, el se retrage la o cabană pentru a se liniști și a-și pune ordine în gânduri. Din nefericire pentru el, pe acolo bântuie o bestie despre care nu știm cât este reală și cât este parte din imaginația lui.
Filmul se dorește a fi unul de comedie neagră și, în mare parte, reușește acest lucru. Ceea ce însă îl scoate în evidență este aplecarea spre autoanaliză, având momente de psihologie neagră – dacă se poate spune așa – foarte reușite. Mai puțin reușite, și aici se vede lipsa de experiență, dar și bugetul redus, sunt stop-cadrele în care ni se povestește, în loc să ni se arate, anumite secvențe și acțiuni.
Pe ansamblu, filmul își îndeplinește sarcinile autoasumate, fiind, pe de o parte, un bun cadru pentru expunerea și exorcizarea demonilor unui scriitor aflat în pană de inspirație și cu mari probleme personale, iar, pe de alta, reușește să ne țină cu sufletul la gură. Nu lipsesc umorul negru, suspansul, groaza sau dialogurile savuroase și naive, ingredientele unui film fantastic bun.
Filmul a putut fi urmărit în cadrul festivalului TGIFF 2024.
TGIFF este finanțat de Municipiul Timișoara prin @centruldeproiectetimisoara
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Centrului de Proiecte Timișoara. CPT nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.