Chiar dacă nu ai avut norocul de a achiziționa ochelarii de VR pentru Play Station 4 într-un bundle avantajos, împreună cu vreun joc în vogă, și chiar dacă ți-ai dat ultimii bani pe el, nerămânându-ți nici măcar zece lei să cumperi un joc, Sony nu te va lăsa să te uiți cu jind la noua ta jucărie, ci îți va oferi gratuit o suită de joculețe pentru copilul din tine.
Bine, vorbesc prostii, evident, nu numai că există în permanență câteva titluri gratuite pe Play Station store pentru aplicația PSVR, fie că e vorba de plimbări, jocuri sau doar imagini 360 relaxante, dar odată ce conectezi ochelarii la Play Station și pornești Youtube-ul în modul VR, vei vedea ce înseamnă un filmuleț panoramic și care e gradul de imersiune al privitorului într-un asemenea film. Plimbările cu Roller-coaster-urile pe Youtube, de exemplu, sunt fantastice!
Dar, cum spuneam, odată ce ochelarii VR vor fi conectați la PS, vei fi anunțat că aplicația „The Playroom VR” este gata să fie descărcată și instalată în mod gratuit. Ce este această cameră de joacă? Ei bine, e o suită de mai multe jocuri de VR, special concepute pentru copii, care permit un număr de până la cinci jucători simultan, patru dintre ei utilizând controllere, sau vocea, și unul casca de VR.
Dacă ești cel cu casca, încă de la început, lumea puternic colorată și creionată ca într-un desen animat de genul „Clubul lui Mickey Mouse” te va atrage, aceiași roboței zburători care veneau să se joace cu tine în realitatea augmentată din „The Playroom” fiind acum cei care te conduc și-ți arată ce ai de făcut. Vei vedea mai mulți norișori, fiecare propunându-ți un anumit joc.
Poți alege să te joci de-a Godzilla și să vezi lumea prin ochii monstrului imens, să distrugi un oraș urmărind piticuți cu care apoi să te lupți, aceștia fiind comandați de jucătorii care au controllerele, poți să te joci cu ei de-a șoarecele și pisica, tu intrând în pielea pisicii și pândindu-i pe șoricei, iar ei trebuind să fure bucățele de cașcaval de pe jos, poți forma o alianță cu toți ceilalți jucători și să apărați, stăpânind arme și roboți de luptă, o cameră de joacă de invazia unor jucării malefice.
Te poți însă juca și singur, având doar ochelarii de VR, un joc special pentru acest caz fiind un soi de action-adventure în 3D, în care vei comanda un roboțel în quest-ul său pentru a-și salva semenii, a pocni monstruleți și a aduna monede, plutind în spatele lui și făcându-i uneori poduri peste prăpăstii.
Mai există jocuri în care doar jucătorul cu ochelarii de VR este activ, ceilalți ajutându-l doar cu sfaturi, ei văzând pe ecranul televizorului alte imagini decât vede cel care poartă ochelarii. Astfel, vei putea vâna fantome în camere bântuite sau vei putea prinde bandiți, ajutat de spusele celor din jur.
De fapt, perspectiva dublă e valabilă pentru toate jocurile. Poate de aceea, pentru că trebuie să genereze două imagini distincte în același timp, amândouă foarte dinamice, grafica nici nu încearcă să aducă a realitate, ci este proiectată minimalist, în corpuri geometrice simplificate.
Dar să nu credeți că din această cauză efectul de realitate virtuală e diminuat! Există momente în care senzația de zbor poate chiar crea panică jucătorilor mai neexperimentați.
Una peste alta, această suită de jocuri pe care o primești gratuit va fi un pansament pe suflet pentru copilul din tine. Ce n-ai fi dat la opt ani să poți juca așa ceva!? Ei, din păcate pentru preșcolarii și școlarii din ciclul primar al zilelor noastre, deși aceste jocuri par făcute special pentru ei, VR-ul nu e recomandat decât copiilor de peste 12 ani.