Turnul de de fier și funingine înghite încă o lopată de cărbune. Aburul inundă craterul, încălzind Noua Londră. Minerii și pădurarii duc spre depozit roabe sau carucioare pline de cărbune, fier și lemn, pentru ca mai apoi să se ducă fiecare la casa lui. Mult zis case, mai degrabă spre corturile și colibele din jurul Generatorului. În infirmerie unui nenorocit îi e amputată mâna. Degerătură. Automatonul îl imobilizează pe suferind, injectează ce anestezic au pregătit cu greu cercetătorii și retează partea necrozată.
1886, Marea Britanie, tehnologie anacronică și foarte mult abur. Primul cuvânt care îți vine în minte probabil e steampunk. Da, un alt joc steampunk. Poate că tocmai ce ai trecut de Dishonored, Bioshock, They Are Billions sau de Sunless Sea. Ei bine, acum ai în față un univers care e steampunk într-un mod absolut justificat, chiar foarte logic. Nu că jocurile pe care tocmai le-am pomenit n-ar fi foarte bune, doar că ele puteau la fel de bine să se înscrie în alt gen, fără ca povestea să se schimbe într-un mod esențial. Nu e vorba doar de o preferință a autorilor pentru estetica genului (ea lipsește în mare parte din joc, adică nimeni nu poartă costumele ALEA, de exemplu) ci mai degrabă de o necesitate narativă. Ce faci când toată planeta e acoperită de zăpadă și gheață? Încerci să te încălzești cumva! Locuitorii din Noua Londră se încălzesc cu cărbuni. Orașul lui Tesla e înconjurat de un câmp electric ce îl protejează de frig (spoiler alert: s-au cam fript). În rest, regiunea e o întindere imensă de zăpadă.
Trecând peste această justificare pentru cei care nu apreciază în niciun fel steampunk-ul, jocul este un survival city-builder excelent, dar și al naibii de greu. Ai uitat să pui Frostpunk pe pause cât ai lipsit două minute din fața calculatorului? Bravo, poți deja să apeși pe New Game. Ai rămas fără cărbune? La fel. Dar dacă rămâi fără lemne? Ai o șansă dacă mai demolezi din clădiri (pe care poate tocmai ce le-ai construit). În cazul fierului poți să construiești o mină și rezolvi rapid problema. Apoi, trebuie să ai în vedere și cum se simt locuitorii orașului, adică să acorzi o mare importanță celor două bare în josul ecranului: Hope (speranță) și Discontent (nemulțumire). Logic, dacă speranța crește și nemulțumirea scade ești pe drumul cel bun. Dacă e invers, nu prea.
Ai de-a face și cu game mechanics clasice, cum ar fi un tech tree interesant și util, ciclul zi-noapte sau cu faptul că oamenii din orășelul pe care îl îngrijești au nevoie, printre altele, și de mâncare. Dar ai parte și de o abordare mai puțin întâlnită în city builders și anume legile. Poți să hotărăști structura programului de lucru, cum sunt tratați bolnavii, ce se întâmplă cu morții (dacă îi îngropi sau dacă le folosești organele pentru transplant), totul cu consecințe pentru oraș. Deciziile pe care le iei se reflectă în grafica și expresivitatea jocului. Fiecare personaj are un nume, are nevoi, dorințe, speranțe. Soundtrack-ul este și el de excepție și îl poți audia pe Youtube.
Îți recomand Frostpunk dacă Surviving Mars ți s-a părut prea ușor, dacă ți-a plăcut This War of Mine (tot de la 11 bit studios) și dacă ești pasionat de jocurile din seria Anno.