Un univers post-apocaliptic, estetică steampunk, hoarde de zombi și o mână de oameni care vor să supraviețuiască și să reclădească civilizația? Nu, nu e un serial nou (și oribil) pe Netflix, deși putea foarte bine să fie, ci un joc de real time strategy (RTS, pour le connaisseurs) chiar foarte mișto. Adică, dacă treci peste grămada de elemente cu iz post-apocaliptic, steampunk și ficțiune cu zombies care te lovește de cum deschizi jocul, și care aparent nu prea se potrivesc (spun aparent pentru că există precedente, vezi romanul Boneshaker), vei descoperi că poți să scoți din They Are Billions câteva zeci de ore de gameplay foarte plăcut, chiar dacă în unele porțiuni sunt destul de frustrante, dar și extrem de satisfăcătoare odată ce înveți cum funcționează jocul.
Povestea se petrece în America de Nord, spre sfârșitul secolului al XXII-lea. O molimă asemănătoare turbării reduce întreaga populație umană la câteva mii de persoane (restul, adică miliardele din titlu, sunt transformați în zombi). Printre puținele așezări rămase se numără și Empire City, o metropolă amplasată într-un crater inaccesibil hoardelor și condusă de împăratul Quintus Crane. El te trimite să stabilești colonii și avanposturi pe întinsul continentului american. Nu ești primul care încearcă asta, înaintașii tăi eșuând. Îți recomand să fii atent la loading screen-uri, ele conțin mesaje de la alte colonii și te vor ajuta să intri în poveste și pe deasupra sunt destul de amuzante, sunt de genul “don’t high five the zombies”.
Gameplay-ul este exact ce te-ai aștepta de la un RTS. Ai tot ce vrei: element de city-building și resource management, poți să trimiți tot felul de soldați să omoare (oare? “what is dead may never die”) toți zombii din regiunea în care se desfășoară misiunea. Dacă tot a venit vorba de misiuni, ele sunt de mai multe tipuri, ca nu care cumva să te plictisești: ori ești pus să construiești un mic orășel care trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici, în mod uzual un număr minim de locuitori, sau să aperi, prin orice mijloace găsești de cuviință, un avanpost atacat de armatele de zombi, ori să te aventurezi printre ruine pentru a recupera tehnologii pierdute. Unele misiuni au un grad mare de dificultate, pe o parte din ele a trebuit să le repet de câteva ori ca să înțeleg ce trebuie să fac și, mai ales, de ce.
Grafica nu este punctul forte al jocului, seamănă cu o variantă îmbunătățită a Age of Empires, cu proiecție izometrică cu tot. Nu e neapărat rea, trebuie doar să știi la ce să te aștepți.
În concluzie, dacă acum mult timp jucai Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura, ori dacă ți s-a părut că Frostpunk are o idee foarte faină care mai are nevoie de un pic mai multă acțiune, îți recomand cu cea mai mare căldură They Are Billions.