Chiar în deschiderea volumului Boabe de poveste – Antologia cafelei, editura Pavcon, 2023, antologatorul Dan Popescu ne spune: „Parafrazându-l pe Hegel, celui ce privește lumea prin ochii poveștilor, lumea, la rândul ei, îi dezvăluie fața ei de poveste, frumoasă, magică, de prea multe ori tragică. Relația este reciprocă.” cu referință la o anumită licoare catalizatoare a oniricului ce se regăsește în titlul volumului doar sub formă de boabe – „Qahva, licoarea cu origine, probabil, în ținutul etiopian Kaffa, cu multe secole în urmă, s-a prefăcut în quahve la turci, a devenit caffe la italieni și prin filieră renascentistă, a ajuns cafe pe aproape toate meridianele globului, însoțind umanitatea în evoluția ei spre stele.” – pentru ca a doua parte a titlului să ne lămurească asupra frumosului joc de cuvinte oferit de antologator, în care cafeaua este înlocuită de poveste, un alt catalizator spre visare.
Editura Pavcon și-a făcut obiceiul de a scoate în fiecare an câte o antologie de proză science-fiction, fantasy, fantastică, și horror, sub titlul Antologia CSF, ajunsă anul acesta la volumul 5. Deși primită inițial cu scepticism, mai ales pentru că reflectă nud starea actuală a literaturii autohtone de literatură speculativă, antologiile au prins la cititori, dar și la autori, aceștia din urmă, debutanți sau consacrați, oferind an după an mici perle din producția proprie. Ca o dovadă în acest sens stă apariția unei antologii tematice, lucru care nu poate decât să-i bucure pe cititorii literaturii de gen.
În ciuda unei tematici comune, povestirile cuprinse în volum sunt foarte diverse. Avem povestiri de atmosferă, cum sunt cele scrise de Cezarina Anghilac, în care cafeaua (hiperbolizată ca importanță) oferă un fundal propice unei acțiuni romantice cu un personaj principal văduvit nu doar de onoare ci și de…. dric; sau în Taurul se îneacă, de Andrei Gaceff unde asistăm la un interviu de angajare pe aproape fantastic, magie pe care o regăsim în toată puterea ei în povestirea lui Alexandrul Lamba Să nu crezi în cărți sau în cafea.
Deși la prima vedere este doar o antologie de proză scurtă, volumul ne oferă surpriza unei benzi desenate de Viorel Pîrligras Yes, Ness!, întinsă pe mai multe pagini, o combinație de bandă desenată cu text, formând ceea ce autorul ei numește BeDefic.
„BeDeficul – ineditul melanj al literaturii cu artele vizuale, s-a născut în mai 1995 în revista ALTCEVA, sub semnătura lui Viorel Pîrligras. [..] Sperăm ca lectura lui să vă producă o reală satisfacție și să vă stârnească interesul pentru această nouă ramură artistică.”
Dar și câteva poezii. O poezie jucăușă de Teodora Matei, cunoscută nouă prin seria fantastică Stăpânul Castelului, Editura Tritonic, numită ADN.
A zi-dimineață, din cafeaua fierbinte
C âțiva stropi au sărit revoltați;
T ava argintată purtătoare de ziar
G âlgâia de emoție și senzațional!
Și Două cești de cafea, de Simone Györfi-Deák: Cum ședeam amândoi în centrul lumii / genuin țintuiți de-aceste două cești / de cafea aburindă în zori. [..] Doar două cești fierbinți / întruchipând / rația zilnică / de fericire.
Și, pentru că science-fictionul nu putea lipsi, editura fiind specializată pe acest gen literar, volumul cuprinde și câteva povestiri de gen. În Negociere pentru Kavli, Roxana Brînceanu folosește cu multă iscusință elementele asociate îndeobște cu universul cafelei, aromă, familiaritate, plăcere, pentru a rezolva un posibil conflict între trei oameni și două specii extraterestre. În O cafea americană, Aurel Cărășel ne oferă o imagine scurtă, de parcă am privi printr-o gaură de cheie, într-un univers paralel, unul în care cafeaua fie este valută forte, fie necunoscută complet. Tot pe banalul Pământ se petrece și acțiunea din povestirea lui Florin Giurcă, Tehnologie kangen, într-un registru asemănător, cel al întâlnirii intraspecii. Povestirea pare un fragment dintr-o operă mai extinsă, a cărei finalizare o așteptăm cu interes.
Ar fi foarte multe de spus despre acest volum și despre fiecare povestire în parte, pentru că toate sunt bine scrise și oferă clipe plăcute de lectură. Lista povestirilor și autorilor mai jos:
- Cezarina Anghilac – La cazanul lui Romică
- Roxana Brînceanu – Negocierea pentru Kavli
- Anamaria Borlan – Drumul cafelei
- Valentin Brașoveanu – Safta
- Eugen Cadaru – De dimineață până seara
- Aurel Cărășel – O cafea americană
- Mircea Cărbunaru – La ibric
- Mircea Ștefan Cărbunaru – Vizitatorii
- Cristian Cârstoiu – Amazoanele
- George Cornilă – Marginea
- Ladislau Daradici – Despre vara în care am învățat să fac dragoste și să beau cafea
- Cătălina Fometici – Tainele Palatului de Aur
- Andrei Gaceff – Taurul se îneacă
- Florin Giurcă – Tehnologie kangen
- Simone Gyorfi-Deak – Două cești de cafea
- Gyorgy Gyorfi-Deak – În tot locul, Mokka Loca
- Alexandru Lamba – Să nu crezi în cărți sau cafea
- Teodora Matei – ADN
- Dan Perșa – Dragoste și Cafea
- Ovidiu Petcu – Ultima carte
- Viorel Pîrligras – Yes, Ness!
- Dan Popescu – Kilometrul 1
- Gabriel Leonard Sîrbu – Kahven
- Sergiu Someșan – Un pic de cafea
- Daniel Timariu – Dintr-un loc în altul
- Pompilian Tofilescu – Kaldi nebunul
- Mihail Toma – Astă seară dansăm în familie
- Allex Trușcă – Vremuri mai bune
PS după cum ne spune editorul, va urma o nouă antologie tematică, probabil în toamnă sau în primăvara anului viitor.
PS2 vă recomand articolul Cerneală în cafea, de George Cornilă, publicat în Revista Familia, nr. 4 / 2023 (versiunea tipărită).
Titlu: Boabe de poveste – Antologia cafelei
Autor: Colectiv de autori
Editura Pavcon
Antologator: Dan Popescu
Ilustrator: Viorel Pîrligras
Coperta: George Ionescu (asistat de AI)
Nr. pag.: 252
ISBN: 978-606-9625-58-3
Colecţia: Colecţia Science-Fiction – nr. 209
Descrierea editurii
Antologia fantastică a cafelei, o inițiativă a pasionatului inginer Dan Popescu și a graficianului Viorel Pîrligras, reușește să aducă cititorilor o savuroasă îmbinare între literatura bună și cafeaua preferată. O experiență pe care n-o veți uita niciodată!