După Ora 12 (2017 – premiul Asociației Bedefililor pentru cea mai bună BD românească apărută în acel an), Selected Works (2018) și Focurile Lumii Noi (2018, scenariu de Alex Lamba – BD nominalizată la Premiile Colin) iată că a apărut și a patra carte semnată Alexandra Gold, împreună cu Alex Lamba, cu care face echipă din 2018.
Povești din lumi și timpuri (84 de pagini) grupează cele mai bune povestiri grafice ale Alexandrei, care semnează și scenariul unora dintre ele. În ordinea din sumar:
#1 Suflu e despre un pelerin, un castel plin de statui de gheață, și un catren haios (“casele au iele, mai bine dormi sub stele”). A mai apărut în Revista Comics și în antologia din 2018.
#2 Os pentru os e despre o orfană, un vânător și un cerb fermecat. A apărut inițial în antologia UN1.0N (EAT Comics, 2016), celebră pentru că e nu doar o carte bună, dar și foarte… rară (există doar 50 de exemplare, din câte știu).
#3 Moș Ion Roată și Cuza Vodă (scenariu: Alex Lamba) e transpunerea în BD a întâmplării binecunoscute… într-o variantă cinică și ușor steampunk. O versiune alb-negru a apărut în antologia “Ficțiuni Centenare” (Pavcon, 2018).
#4 Fum și abur e prima BD pe care n-ați mai văzut-o nicăieri până acum, transpunerea în BD a povestirii Duh de abur și fum a lui Alex Lamba, despre modul în care Inchiziția spaniolă devine unealta progresului științific O ucronie haioasă, care descrie un univers care ar merita explorat mai temeinic.
#5 Fabrica, a doua povestire originală din antologie, e o distopie sarcastică despre oameni, ciori și goana după aur, pardon, după fildeș de mamut.
#6 Prima ediție din Focurile lumii noi (adaptarea BD a povestirii cu același nume din Singurătatea singularității, volumul din 2018 al lui Alex Lamba) s-a epuizat, așa că includerea ei aici îi permite să-și găsească noi cititori. Pe care îi merită, de altfel – e un thriller SF militar / religios despre o Rusie alternativă în care armata nu reușește să țină populația sub control; haosul amenință să cuprindă tot, când o rază de lumină lovește direct în Kremlin. Intervenție extraterestră sau mesaj divin?
#7 Poluarea e încă o poveste originală, care se întreabă ce fel de om ar fuma pipă într-un oraș în care aerul e deja irespirabil. Unul excentric și bazat, probabil
#8 Copiii întunericului e cea de-a patra BD originală din antologie, adaptarea povestirii lui Alex Lamba; într-un viitor postapocaliptic, suprafața Pâmăntului e scăldată de radiații ucigașe, oamenii supraviețuiesc în orașe subterane, iar trecutul glorios al omenirii e doar un mit. Până când o echipă de întreținere a infrastructurii energetice de la suprafață face o descoperire surprinzătoare…
Favoritele mele sunt Suflu, Fum și abur, Focurile lumii noi și Copiii întunericului, dar antologia e bine dozată, evitând monotonia tematică prin alternanța între umor și teme serioase, așa că toate poveștile au rolul lor. O carte simpatică, cea mai bună din bibliografia Alexandrei Gold – și cea mai accesibilă, dat fiind că celelalte sunt epuizate
Povești din lumi și timpuri, de Alexandra Gold & Alexandru Lamba
Titlu: Povești din lumi și timpuri
Autori: Alexandra Gold & Alexandru Lamba
Editura Pavcon
Nr. pag.: 84
Format mare: 16,5 x 23 cm
ISBN: 978-606-9625-43-9
Colecţia: Romane Grafice, #3
Descriere
Albumul Povești din lumi și timpuri este rodul unei fructuoase colaborări între talentata graficiană Alexandra Gold și apreciatul scriitor Alexandru Lamba, ambii brașoveni, membri de marcă ai Clubului Antares Science-Fiction & Fantasy Brașov.
Volumul conține nu mai puțin de opt lucrări grafice BD, cu tematici trecând prin science-fiction, fantasy, horror și bandă desenată istorică, multe dintre ele premiate la diverse festivaluri și manifestări de profil.
Cuprins
- Suflu
- Os pentru os
- Moș Ion Roată și Cuza Vodă
- Fum și abur
- Fabrica
- Focurile Lumii Noi
- Poluare
- Copiii întunericului
Despre autori
ALEXANDRA GOLD
Ilustratoare de carte și bandă desenată, a publicat albumul Ora 12 (Ed. Pavcon, 2019), distins cu Premiul pentru Cel mai Bun Roman Grafic; a participat la Antologia UN 1.ON (Ed. EAT Comics), precum și la ISTORII DIN ’89 (Muzeul Județean de Istorie Brașov); a editat mini albumul Focurile Lumii Noi, după un scenariu de Alexandru Lamba (Ed. Geek Network, 2018).
A ilustrat cărți pentru copii, în țară și străinătate, precum Floarea Domniței, Legenda nalbei, Legenda zorelelor (Ed. Pavcon), Cine a fost Iona, Misterul din Înaltul Cerului și O Dispariție Misterioasă (Ed. Viață și Sănătate).
A fost premiată la Festivalul Benzii Desenate Istorice, atât la ediția din 2019 cât și la cea din 2020.
ALEXANDRU LAMBA
Scriitor și editor al revistei online Galaxia 42. A publicat două romane science-fiction: Sub steaua infraroșie (Ed. Tritonic, 2016) și Arhitecții speranței (Ed. Tritonic, 2017) și volumul de proză scurtă Singurătatea singularității (Ed. Herg Benet, 2019), precum și primul volum al unei serii Science-Fantasy pentru copii, Stele și gheață (Ed. Herg Benet, 2019). În 2022 a publicat romanul realist Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, în colecția de autori contemporani a editurii Litera.
A primit Premiul Chrysalis al European Science-Fiction Society, în 2016, premiul și Premiul fantasticii românești Vladimir Colin, în 2021.