Thinner
De Stephen King (sub pseudonimul Richard Bachman)
New American Library
1984
Sunt, fără doar și poate, fan Stephen King. M-a prins în mreje cu Carrie acum douăzeci și patru de ani și de atunci i-am tot vânat cărțile. Puține sunt cărțile lui King pe care să le fi citit doar o singură dată. Doar că…
Doar că, de ceva timp, romanele semnate de Stephen King lasă doar impresia asta. Că sunt semnate, nu și scrise de Rege. Dacă în trecut făcea din rahat bici – iertată să-mi fie exprimarea – adică pleca de la intrigi banale și avansa spre capodoperă, în ultimi ani a cam tras frâna de mână imaginației. Cantitatea e prezentă, mult mai prezentă ca în perioada maturității autorului, calitatea însă… Intrigi subțirele la care dezvoltarea pare făcută pe fugă, iar rezolvarea conflictelor lasă mult de dorit. Totul lasă impresia că manuscrisul început dimineața trebuie predat la amiază și nu e loc de amânări. Finețea bijutierului cu care King își construia personajele și textul a fost înlocuită determinarea salahorului angajat să presteze la cantitate. Mult să fie, că în rest…
Mda, nu știu ce să spun. Încă nu știu ce să spun… Chiar dacă am fost dezamăgit de unele dintre cărțile lui King, încă le mai caut în librării, încă mai cumpăr titlurile noi, încă mai urmăresc noile apariții. Sunt dependent?! Cam așa ceva. Dependent, dar pretențios. Au fost ceva scântei care amintesc de perioada de glorie, dar… „Mai târziu” m-a determinat să iau o decizie pe care regret că nu am luat-o mai devreme.
Nu am făcut niciun secret din faptul că nu prea le am cu limba engleză. În școală am studiat limba rusă, în facultate am pierdut timpul cu altceva. Deși mi-am dat seama că-mi este din ce în ce mai necesar, am tot amânat să mă apuc serios de studiul limbii engleze. Mai târziu… Lasă, sunt prea multe de făcut acum, lasă pe mai târziu. Și oricum nu o să te apuci să scrii în limba engleză… Da, am tot amânat și-mi pare rău…
Dar după „Mai târziu” am luat o decizie radicală. La naiba cu „mai târziu”! Apucă-te serios de engleză. Acum, nu „mai târziu”. Și asta pentru că doream să citesc ceva bun de Stephen King. Din fericire sau din păcate – depinde de pe ce parte a abilităților lingvistice privești problema – Stephen King încă mai are multe cărți care n-au fost traduse în română.
Cred că e cazul să fac abstracție de „Carrie”, prima carte a Regelui pe care am lecturat-o exact așa cum a fost publicată inițial, fără intermedierea traducătorului… Deci…
„THINNER”…
În paginile romanului „Thinner”, semnat de Stephen King sub pseudonimul Richard Bachman și publicat în 1984, suntem invitați să explorăm viața lui Billy Halleck, un avocat supraponderal blestemat să slăbească în mod constant și ireversibil după un tragic accident rutier. Prin intermediul acestui roman captivant, King adresează teme profunde precum blestemul, răzbunarea și limitele umane, provocându-ne să reflectăm asupra naturii umane și a puterii destinului. Cu o atmosferă tensionată și personaje bine conturate, „Thinner” ne poartă printr-o călătorie plină de suspans și neliniște.
Povestea începe cu un accident rutier tragic, care îi schimbă complet viața lui Halleck. Deși scapă de răspunderea penală cu ajutorul relațiilor, este blestemat de tatăl victimei și începe să slăbească în mod constant și ireversibil, fiind nevoit să se confrunte nu doar cu propriile demonii, ci și cu consecințele acțiunilor sale.
Deși cartea e un pic cam prea voluminoasă pentru câtă acțiune conține (opinia subiectivă a unuia care a cam transpirat să citească din scoarță-n scoarță) King reușește să creeze o atmosferă tensionată și opresivă, în care suspansul atinge cote maxime. Personajele sunt bine conturate și complexe (ba chiar complicate, pe alocuri), iar cititorul este purtat într-o călătorie întunecată și captivantă, în care fiecare pagină aduce cu sine o nouă surpriză și o nouă revelație.
Cu toate acestea, nu toate aspectele romanului sunt perfecte. Unele părți ale povestirii par să se desfășoare într-un ritm lent și uneori prea previzibil, iar finalul poate părea puțin abrupt și nesatisfăcător pentru unii cititori.
În ansamblu, „Thinner” rămâne o lectură captivantă și palpitantă, care te va ține lipit de pagini de la început până la sfârșit. Cu toate că nu este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui King, acesta reușește să ofere o experiență literară satisfăcătoare pentru fanii genului horror.