Confirmarea proverbului la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Joe Abercrombie deschizând această antologie crossgenre cu tema lotrilor (cum altfel să traduci în limba română rogues? Haiduci? Nu, capătă tentă istoricistă. Hoți? Iarăși nu, că rogues nu sunt personaje prin definiție negative. Briganzi? Mai degrabă. Mă rog, să le spunem, pe românește, lotri) a fost unul dintre motivele pentru care am cumpărat volumul, de dimensiuni sănătoase, de la Librarium (sau librăria Cartea de Nisip, Timișoara). Alt motiv, la fel de serios, ar fi prezența, ca antologatori, a lui G. R. R. Martin și a irepetabilului Gardner Dozois.
Am început, așadar, colecția cu speranțe foarte mari, cu atât mai mult cu cât Joe Abercrombie deschide regalul și am auzit foarte multe lucruri bune despre el (dincolo de laudele nemăsurate din prezentarea în volum). Și trebuie să mărturisesc, 95% din povestire am fost în extaz. Mai mulți hoți de ocazie își dispută un pachet misterios, ce își schimbă destinatarul mai ca la o competiție de ștafetă, într-un oraș cu vagi accente steampunk.
Astfel, pachetul are următorul parcurs (consemnez doar numele personajelor, care variază de la copii care fac comisioane, la antieroi, apare și o Valkyrie în călduri, o matroană, un traficant de copii, niște recuperatori, și așa mai departe): Carcolf, Kurtis, Friendly, Mistress Borfero, Deep, Shallow, Kiam, Hove, Jervi, Sifkiss, Green, Fallow, Pombrine, Shev și, la final, din nou (?) Carcolf.
Înainte de a prezenta concluziile personale, trebuie să fac o mică concesie autorului (nu că i-ar păsa în vreun fel), prin a prezenta descrierea impecabilă a locului cu pricina: Sipani, and most especially its moist and fragrant Old Quarter, was full of thieves. They were a constant annoyance, like midgets in the summer. Also muggers, robbers, burglars, cutpurses, thugs, murderers, strong-arm men, spivs, swindlers, gamblers, bookies, moneylenders, rakes, beggars, tricksters, pimps, pawnshop owners, crooked merchants (…) – p. 21. Un alt lucru care m-a impresionat a fost prezentarea condensată, dinamică, a fiecărui personaj prin mâinile căruia trece pachetul misterios. Fiecare este condus de motive ascunse, are o obligație pentru cineva, o poliță de plătit altcuiva, cu toții sunt simplii curieri în această cursă contra-cronometru.
La un moment dat apare în peisaj și o anume preoteasă, Ishri, despre care ni se oferă toate indiciile să credem că ar fi destinatarul final al pachetului. Și, când mă pregăteam, apoteotic, să aflu ce conține încărcătura cu pricina, finalul se termină cu două hoațe lesbiene (mă rog, loatre, am căutat în DOOM), dintre care cea din urmă, Carcolf, este și cea dintâi, care se îndepărtează urând orașul cu pricina și pe mine că mi-am distrus neuronii să parcurg 50 pagini alerte despre… nimic.
O fi scris-o la mișto, sau la beție. Mă rog, poate am rămas eu în urmă cu noile tendințe în fantasy. Nu am absolut nimic cu minoritățile sexuale, sunt cât se poate de open minded, însă nădăjduiesc să nu văd și în paraliteratură aceleași tendințe din cinematografia senilă de peste ocean, unde, mai nou, orice film care se respectă trebuie să aibă, măcar acolo, un pic, printre personajele secundare, câte un negru homosexual. Chiar dacă acțiunea s-ar petrece în Nordul Europei, cu șefi de trib din epoca timpurie a bronzului, nu contează. Inventăm noi, cumva, un negru efeminat, să tragă la cântar, să fie acolo in charge. Vezi producția cu pretenții de steampunk fantasy Shadow and Bone, a cărei atmosferă seamănă destul de mult cu cea din această povestire, care începe salutar (sezonul 1) și al cărei sezon 2 mi s-a părut imposibil de parcurs până la capăt exact din aceste considerente ale unor minorități etnice sau sexuale grefate ilogic, cu de-a sila, în contexte fantasy care pur și simplu nu se pretează la așa ceva (Ex: negri în orașe steampunk rusești, alături de țarine și țarevici).
Ca intrigă ce anunță un punct culminant amânat la nesfârșit, povestirea este încântătoare, de referință prin modul în care Abercrombie ține în priză cititorul. Ca deznodământ, mi-a produs o mare dezamăgire. Foarte probabil, neelucidând misterul pachetului, autorul să-și fi dorit o frustă jecmănire a audienței, lăsându-ne cu ochii în soare așa cum fac aproape toate personajele din această, pe cât de originală, pe atât de bizară povestire.
Tough Times All Over, Joe Abercrombie, Rogues, Titan Books, Londra, 2015