Anamaria BORLAN – Karma
Al doilea volum al seriei Aripile albastre continuă povestea adolescentului japonez ce descoperă în podul casei un jurnal scris de o contesă britanică din secolul al XIX-lea, plecată în călătorie spre Extremul Orient. După aventurile din Africa, vine rândul Indiei, despre care tânărul Kei citește cu interes. În paralel, băiatul încearcă să-și dea seama de ce i se pare că intră în contact cu ființe din mitologia propriei culturi.
O carte bine documentată, dar cu excesiv de mulți termeni japonezi (cu explicațiile aferente), lucru ce îngreunează lectura. Ritmul acțiunii este foarte lent.
John BRUNNER – Polymathul
În anii ’70, Brunner a rescris trei dintre romanele sale, reunindu-le într-o istorisire a supraviețuitorilor de pe planeta Zarathustra, distrusă atunci când soarele ei a devenit novă. Primul roman (publicat inițial sub titlul Castaways’ World) descrie aterizarea pe o lume necunoscută a două echipaje plecate în exil. Unul dintre grupuri încearcă să pună bazele unei comunități capabile să supraviețuiască în mediul ostil, condusă fiind de un polymath – un om antrenat special pentru a conduce coloniști pe lumi noi –, în timp ce al doilea construiește o societate sclavagistă.
Un roman tipic pentru SF-ul vremurilor când a fost scris, o poveste de aventuri cu o savoare (nostalgică) aparte pentru cei ce au crescut cu acea literatură, dar care nu știu în ce măsură ar putea capta interesul publicului actual.
Florin PURLUCA –Războiul pietrelor
Primul volum al seriei Mercenarii, un dark fantasy în cadrul căruia supraviețuitorii Brigăzii de Crom ajung să fie prinși în conflictul dintre o vrăjitoare și un rege, căutând să-și vândă talentele războinice unei tabere sau celeilalte.
Impresia mea a fost de carte greoaie, fără claritate, o alergare continuă spre un scop pe care l-am înțeles prea puțin.
Jack VANCE – Emphyrio
Pe o planetă ce a instaurat un regim feudal care obligă localnicii să realizeze doar produse manuale, circulă mitul unui erou capabil să schimbe lumea. Un tânăr e decis să urmeze același drum ca figura legendară și află despre civilizațiile ce trăiesc, în regimuri libere, dincolo de cerul planetei sale.
Și aceasta e o carte specifică anilor ’60-’70, cu un farmec aparte, cu personaje și o intrigă ce puteau fi dezvoltate, dar care cred că ar fi ok și pentru publicul de azi.
Sergiu SOMEȘAN – Laika, dragostea mea
Un grup de soldați ruși creează o bulă temporală în care poate „împietri” locuri și oameni, dar pe care trebuie să învețe s-o controleze. Premisa este interesantă, dar modul cum a tratat-o mai departe autorul nu exploatează potențialul SF, ci rămâne în zona unor jocuri politice mondiale pe care le-am găsit neplauzibile.