Recent (23 august 2023, ora 12:32 timp universal coordonat), sonda automată indiană Chandrayaan 3 a reușit o spectaculoasă performanță: aterizarea1 lină pe suprafața Lunii și debarcarea unui robot mobil capabil…
Știință
În lumea SF-ului există această idee interesantă că în viitorul îndepărtat vom putea trimite spre colonizarea spațiului clone umane. Datorită distanțelor foarte mari dintre stele, călătoria cu ajutorul sistemelor de…
În perioada 2008-2016 am făcut mai multe studii privind componența genetică actuală a populației de pe teritoriul României. Rezultatele au fost publicate sub forma unor articole științifice, în reviste de…
Urmăresc de câteva luni activitatea unor grupuri de profil de pe o rețea de socializare și găsesc fascinant cum autoritățile încearcă să controleze un fenomen generat de evoluția tehnologiei. Nu…
După Dawkins R, mema este unitatea de informație culturală moștenită, utilizată și transmisă de individ. După Dennett D, mema este o unitate de cunoaștere, iar după Brodie R, este o…
Pornind de la premisa că orice categorie socială și orice profesie are dezaxații ei este oarecum firesc ca printre medici sau oamenii de știință să apară și indivizi cu tulburări…
A venit toamna și odată cu ea au început să curgă invitațiile de participare la conferințe, simpozioane și grupuri de lucru pe teme științifice (multe în online, câteva cu participare…
„Voi vorbi în mare măsură despre șoareci, dar gândurile mele se referă la om, la vindecare, la viață și la evoluția ei” (J.B. Calhoud) Contextul În Biologie, unul dintre exemplele…
O parte din semenii noștri, în frunte cu fostul președinte american Donald Trump, au un fel de fractură de logică când aud de încălzirea globală, motiv pentru care, poate atunci…
Cum vine primăvară, primele fructe care se coc pe meleagurile noastre sunt cireșele de mai, ocazie numai bună să fie vândute la prețuri piperate de 20-30 lei Kg, situație care…
Titlu și subtitlu: Odiseea genelor. Aventura speciei umane, Autor: Evelyne Heyer (în colaborare cu Xavier Muller), Editura: Nemira, Seria: Orion, Anul publicării: 2021, Traducător: Alunița Voiculescu, Număr de pagini: 332,…
(Continuare…) Citește articolele anterioare (articol I, articol II). Am reușit să obțin rezultatele secvențierii genomului meu după mai mult de opt săptămâni, cât era termenul declarat de laborator. După o…