Dacă nu ești familiarizat cu proza lui Marian Truță, volumul acesta s-ar putea să fie cea mai bună poartă de intrare în opera sa. Pentru că e scurt, se citește…
Recenzii de carte
-
-
Publicat prima dată la editura Tritonic, în anul 2018, apoi republicat la editura MyBestseller, în 2022, romanul Omul care s-a jucat cu lumea propune cititorilor o lectură a singurătății și…
-
Astăzi, după secole de exploatare literară, am putea crede că mitul licantropului e complet epuizat, că nu mai poate aduce nimic surprinzător literar. Dacă ne gândim strict la surpriză, la…
-
Voi încheia (pentru moment) ciclul cronicilor dedicate cărților fantastice ale Doinei Ruști cu câteva vorbe despre romanul Zogru, carte care de puțină vreme a fost tradusă în limba franceză și…
-
Babel este un miniroman science-fiction scris de Vladimir Colin și publicat prima dată în 1978 la Editura Albatros, ulterior reeditat la editura Nemira în 1992 și 2014. Romanul a fost…
-
Citind acum, la mai bine de optsprezece ani de la prima publicare, „Omulețul roșu”, romanul de debut al Doinei Ruști, nu ai cum să nu fii cuprins de un sentiment…
-
Nu se întâmplă prea des să primim la redacție vreo carte publicată în afara României, cu atât mai puțin una bilingvă (română/engleză) ilustrată excelent și inspirată din folclorul local,…
-
Povestirile Rodicăi Bretin nu se hrănesc numai din revărsări de evenimente, din suspansul aventurii, ci şi din atmosfera de lirism în care autoarea înfăşoară o istorie simplă, nesofisticată. Metafora domină,…
-
Doina Ruști este probabil cea mai relevantă autoare contemporană de literatură fantastică din România. Câștigătoare a mai multor premii literare cu greutate, tradusă și publicată în numeroase limbi, ea a…
-
Un alt volum de proză scurtă care mi-a atras atenția în ultima vreme a fost „Fata de pe Drumul Mătăsii” de Liviu Surugiu, apărut la editura Polirom. Aducând împreună literatura…
-
Kazuo Ishiguro a primit în 2017 premiul Nobel pentru Literatură, fiind descris ca un scriitor care „în romane cu mare putere emoțională, a dezvăluit abisul din spatele senzației noastre iluzorii…
-
În ultima vreme am citit foarte multă proză scurtă românească, mai ales din zona SF/Fantasy/Fantastic. Pe lângă faptul că profilul acestei reviste o cere, eu însumi sunt un cititor care…