Pe 5 martie 2024, ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Perpessicius (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București) Editura Crux Publishing și autoarea Alina Voinea, alături de invitați din lumea literară, lansează romanul de debut SENTIENT. Acesta este primul volum al seriei Nordam 2190 și este o poveste intensă despre trăiri profund umane la granița dintre distopie, science fiction și thriller. Evenimentul va fi animat de momente inedite de improvizație teatrală și promite astfel nu doar o dezbatere importantă despre viitorul omenirii și al inteligenței artificiale, ci și o experiență interactivă unică.
Despre SENTIENT
Roman cu ilustrații de Alina Voinea, SENTIENT este un thriller SF alert, cu accente biopunk și cyberpunk, ce îmbină ritmul unui blockbuster cu o viziune distopică (și tulburător de actuală asupra viitorului). Tensiune la cote maxime, conspirații, IA-uri rebele și un univers în care însuși conceptul de umanitate își pierde contururile.
Într-un viitor în care umanitatea și inteligența artificială coexistă într-o tensiune fragilă, SENTIENT pune sub lupă sensul revoltei, al identității și al umanității. O poveste de acțiune, dar și o reflecție profund filosofică asupra libertății, conștiinței și alegerilor care ne definesc.
Invitații speciali ai acestui eveniment sunt:
- Doina Roman – scriitoare (Fata cea mică a timpului, Prea mulți zei pentru un deșert, trilogia Pragul)
- Germin Petcu – scriitor (Apiscalips, Evanghelia după Christ 2.0, Ultimul înger, prima I.A.)
- Mihai Buzea – scriitor și jurnalist (Frunza, Vulcan, Tarot, Jimmy)
- Iulia Dromereschi – traducătoare, jurnalistă culturală
- Andreea Sterea – editor-șef Crux Publishing
Evenimentul va fi moderat de: Alexandru Roșu
Surpriză: Moment artistic live
Lansarea va fi animată de un moment inedit de improvizație teatrală, inspirat de universul cărții. Trei actori (Dan Miron, Mihail Dan Codreanu și Răzvan Florin Bratu) vor întruchipa personaje anonime din lumea Nordam 2190, oferind o experiență unică de imersiune în lumea distopică a Alinei Voinea, subliniind, totodată, întrebările esențiale ale romanului SENTIENT: Ce înseamnă să fii uman? Cui îi lăsăm controlul asupra viitorului?
Despre autoarea Alina Voinea
A publicat cărți pentru copii, printre care și Pisicul din câmp, primul roman simplu scris din România, menit să ajute copiii cu dificultăți de învățare să deprindă cititul mai ușor. A publicat proză scurtă pe LiterNet.ro și în revistele Utopiqa și ArtZoneSF. Debutează la Editura Crux Publishing cu seria de romane science-fiction distopice Nordam 2190, al cărei prim volum, Sentient, se lansează în 2025.
Așadar, vă așteptăm cu drag pe 5 martie, la Muzeul Național al Literaturii Române, de la ora 18.00, alături de Alina Voinea și invitații săi – Doina Roman, Germin Petcu, Mihai Buzea, Iulia Dromereschi, Andreea Sterea și Alexandru Roșu – pentru o seară de dezbateri aprinse despre umanitate, inteligență artificială, iluminism întunecat, autocrație tehnologică și viitorul omenirii. Indiferent dacă sunteți cititori împătimiți de science-fiction sau doar curioși să explorați un roman care pune sub semnul întrebării granițele umanului, vă garantăm o experiență memorabilă!
Intrarea este liberă.
Pentru mai multe informații despre editura Crux Publishing, romanul SENTIENT și eveniment, vă invităm să verificați site-ul editurii, www.cruxed.ro, sau să ne contactați pe adresa de email contact@cruxed.ro.
Titlu: Nordam 2190 – SENTIENT
Autor: Alina Voinea
Editura Crux Publishing
ISBN: 978-606-9027-26-4
Editor: Editura Crux
Dată publicare: 2025
Număr de pagini: 460
Prezentarea editurii
Într-o lume guvernată de o corporație militară care-și asigură controlul cu tehnologii avansate, căpitanul Rhad Wilder pune întrebările greșite la momentul nepotrivit. În deșerturile nemiloase ale Nordamului trăiesc triburi rebele, mașinării gânditoare se revoltă împotriva celor care i-au creat, iar un secret vechi de decenii amenință să răstoarne echilibrul întregii lumi. Alături de Sondra Warg, o femeie prinsă într-un joc de putere inegal și periculos, Rhad trebuie să aleagă între loialitate și trădare, între datorie și propriile convingeri. De ce parte a istoriei va lupta?
SENTIENT este un thriller distopic intens, cu accente biopunk și cyberpunk, unde fiecare decizie are consecințe. Într-o lume în care minciunile sunt lege, adevărul poate fi cea mai periculoasă armă.
SENTIENT este acel roman în care distopia unor clasici ai SF-ului (Blade Runner apare instantaneu în minte) întâlneste intriga de tip fantasy regăsita la alți clasici (GRR Martin). În care nanoboții, inteligența artificială și sinteticii viitorului întâlnesc familii și clanuri cu rădăcini în trecut, dar care dețin puterea și, astfel, pot determina direcția lui mâine. A unui mâine ce poate aduce o societate în care omul născut învață să coabiteze cu cel făcut, dar care poate conduce și la exterminarea celuilalt, a celui diferit, chiar dacă diferit înseamnă om fără augmentari sau inteligență artificială ajunsă la conștiență de sine.
Vârtej de idei revoluționare, personaje complexe și evenimente derulate într-un stil plin de suspans, SENTIENT este un roman care nu te lasă să te culci. Știi că trebuie să o faci, știi că a doua zi te vei simți ca lovit de tren… dar, în același timp, știi că n-ai cum să adormi dacă nu mai citești măcar un singur capitol. Hai, două. Maxim-maximorum trei, deși dacă mai citești trei, ai putea la fel de bine să citești și restul, că au mai rămas doar încă vreo câteva… – G.P. Ermin