An Nou fericit de pe Lună! An Nou fericit de pe Marte! An Nou fericit de pe stația spațială! Sună frumos. Omenirea a cucerit sistemul solar, prietenii își trimit felicitări…
Privind spre viitor
Oare cum aș putea fi plătit dacă aș trăi mai multe vieți simultan? * În lumea creaturilor magice poate că faptele mele de vitejie vor fi răsplătite cu hărți ce…
Ploaia măruntă m-a udat până la piele. Când descalec în fața hanului, tot ce-mi doresc este un foc lângă care să mă așez ca să-mi usuc hainele, o tocană aburindă…
Îmi amintesc că, pe vremuri (în antichitatea jocurilor pe calculator), erau la mare căutare Duke Nukem 3D și Quake. Ambele intrau în categoria „first-person shooter” și le permiteau maniacilor în…
Întreaga zi, mașina visa viețile zecilor de miliarde de oameni ce populau lumile guvernate de ea. sau Întreaga zi, miliarde de oameni își trăiau zecile de vieți virtuale ce clădeau,…
Am încercat să vedem cum am putea supraviețui în cazul în care un război nuclear ar afecta Terra. Am avea alternativa retragerii sub pământ, ori pe cea a construirii de…
În articolul precedent am analizat scenariul mutării omenirii sub pământ ca urmare a unei conflagrații mondiale în care bombele nucleare au făcut suprafața nelocuibilă. N-ar fi ceva de dorit, dar…
Cărțile și filmele SF ating uneori tema lumilor post-atomice. Cu alte cuvinte, un război nuclear a făcut praf cam tot ce ține de civilizația umană, iar suprafața Pământului este afectată…
Trăim, în ultima perioadă, sub spectrul declanșării unui război atomic. Am revenit, cumva, la setările din perioada Războiului Rece, când temerea aceasta era expusă în diverse povestiri, romane, filme, benzi…
Marea aventură cosmică, savurată în cărțile, filmele și benzile desenate SF, se petrece dincolo de granițele sistemului nostru solar. Un fel de western spațial, cu coloniști încolonați la bordul navelor…
Citind o serie de povestiri și cărți, am visat, pe măsura trecerii anilor, despre coloniile selenare, ori cele marțiene. Ba chiar am călătorit pe comete alături de autori de SF.…
În Almanahul Anticipația de prin ‘85 sau ‘86 a apărut un text – traducere după Arthur C. Clarke, dacă-mi amintesc bine – care stabilea cât de „vizionar” sau „conservator” era…