Pe afară-i vopsit gardul…
„Eroi de mâna a doua”, prima parte din seria „Sabia celor șapte suflete”, e un roman fantasy. Hai să începem de-aici. Citită din avion… scuzați… citită de pe dragon, cartea lui Vlad Pasencu împărtășește ceva ADN cu, să zicem, creațiile lui Tolkien sau Abercrombie sau Pratchett, alegeți voi. E ca și cum ai compara o pizza cu un Okonomiyaki japonez. Recunoști elementele de bază: aluat, brânză, roșii, poate salam, niște orci, elfi, vrăjitori, lupta dintre bine și rău, dar și… varză tocată, mochi, konjac, alge? E o încurcătură din care nu cred că ne pot salva nici măcar învățăturile Sfântului Dietemar Platitudinul, care planează tangențial și pe deasupra eroilor noștri.
Care eroi? Ei bine, numele spune totul. Începând cu un prinț obsedat atât de propriul destin monumental, cât și de justa promovare a celor mai bune mărci de băuturi alcoolice fermentate, trecând la o sălbatică luptătoare care a învățat limba comună doar atât cât să poată evidenția un eufemism liric, apoi la un inorog pișcat de mișcarea hippie, și încheind cu un vrăjitor al cărui suflet tânăr se găsește în disonanță cu vârsta sa biologică, fiecare personaj creionat de Vlad Pasencu este unic și neconvențional.
Nu știu dacă se poate afirma că autorul își iubește personajele, de vreme ce le plasează cu nonșalanță în tot felul de aventuri dubioase, unele aproape absurde, dar el nu face rabat de la spațiu pentru a le pune în evidență. Spre deosebire de operele high fantasy, care, de cele mai multe ori, sunt foarte interesate să prezinte imaginea de ansamblu, „Eroi de mâna a doua” excelează în a lăsa undeva în plan secund titanica miză a supraviețuirii lumii, alegând, în schimb, să se concentreze asupra interacțiunilor spumoase dintre protagoniști. De altfel, dialogul ocupă o bună parte din roman și, credeți-mă, este fantastic. Încă din prolog, am fost bulversat de schimburile de replici și, cu cât povestea avansează și echipa se completează, discuțiile devin tot mai savuroase și mai impredictibile.
Am apreciat, de asemenea, minuțiozitatea cu care autorul și-a construit lumea. N-avem doar o poveste suspendată în neant, ci o istorie care se împletește cu mitul, întocmai ca în realitate. De asemenea, sistemul magic e unul inedit, care dă naștere unor întâmplări total neobișnuite. Chiar și exagerările vin să ofere acea aromă specifică produselor maturate vreme îndelungată, asta ca să revin la motivul culinar, așa cum revine și autorul de câte ori are ocazia. Poate nu întâmplător unul din personajele sale își face permanent cunoscută dragostea pentru aspectele ceva mai alimentare ale existenței, exceptând totuși salatele, legumele și alte produse destinate consumului animal, desigur.
… înăuntru-i leopardul.
„Eroi de mâna a doua”, prima parte din seria „Sabia celor șapte suflete”, e mai mult decât un roman fantasy. Mult mai mult. De fapt, dacă eliminăm ambalajul fantastico-medieval și tragem cu ochiul în spatele cortinei, rămâne în picioare cel mai deosebit aspect al cărții: o satiră tăioasă, zgrunțuroasă, o critică inteligentă îndreptată asupra clișeelor societății moderne. Vlad Pasencu nu iartă nimic, slobozind săgeți (și nu doar săgeți) în toate direcțiile, luând la țintă political correctness-ul, extremismul, prostia, ipocrizia, tradiționalismul și, dacă vă vine să credeți, chiar eroismul. Din acest motiv, e foarte greu de intuit ce urmează, toate așteptările noastre, ca cititori, fiind permanent înșelate.
În plus, narațiunea e… ahem… condimentată cu tot felul de elemente anacronice care, în loc să tulbure fluxul firesc al evenimentelor, se îmbină ciudat de armonios cu bizareria situațiilor în care se găsesc personajele. Citind cartea, nu o dată am izbucnit în hohote zgomotoase, intrigându-i pe cei din jur, cărora le reciteam cu voce tare cele mai memorabile replici. Ca să înțelegeți mai bine, imaginați-vă Duhul lui Aladdin, cel care scotea din turban tot felul de rachete și instalații și obiecte care n-aveau ce să caute în cultura islamică medievală, doar că, în „Eroi de mâna a doua” lucrurile merg și mai departe, însăși lumea fiind contaminată cu modernism nelalocul lui. Căruțe lăsate pe avarii, istoria cripto-monedelor, Pasiv-Agresivul Cancelar, emanciparea sexuală a femeilor sunt doar câteva exemple izolate extrase din tabloul general, întocmai cum un dentist extrage o măsea pentru a vindeca PTSD-ul – vedeți despre ce e vorba dacă citiți romanul.
În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui fantasy alert, cinematic, scris în tonul best-seller-urilor din vest, dar care dă pe-afară de ironie și umor, atunci vă recomand să pășiți hotărât alături de eroii de mâna a doua, pentru că alții mai buni (mai amuzanți) nu există.
Titlu: Eroi de mana a doua – Seria Sabia celor sapte suflete, volumul 1
Autor: Vlad Pasencu
Editura BookForge
Gen: Comic Fantasy
ISBN: 978-606-985-650-5
Total Pages: 428
Book Formats: Soft cover
Publication Date: 2024-12-04
Descrierea editurii
O amenințare străveche clocotește în măruntaiele pământului, iar orașele oamenilor cad pradă cohortelor de orci. O profeție vorbește despre Sabia Celor Șapte Suflete, arma de legendă care poate stăvili puterea misteriosului mag întunecat aflat în fruntea fiarelor însetate de sânge.
În căutarea ei pornește un grup de aventurieri format dintr-un pierde-vară cu un apetit vorace, o războinică măcinată de crize existențiale, un consilier a cărui superputere este birocrația, un prinț cu mintea ascuțită ca o lingură și un vrăjitor trecut de pragul senilității.
În călătoria lor, ei vor face gafe diplomatice, vor stârni războaie civile, vor rezolva conflicte cu ajutorul sațierii semantice și vor consuma cantități enorme de mâncare și băutură. La urma urmei, ce rost are să salvezi omenirea de la pieire, dacă o faci pe stomacul gol?