Timp preparare: 12 ore
Timp gătire: 1 oră 15 minute
Timp pregătire emoţională: 23-36 ani
Bună, dragilor! Nu ştiu ce v-a adus vouă primăvara, însă la mine a sosit cu o poftă enormă de zeamă de flori! Majoritatea s-ar putea să o ştiţi deja, doar cu alt nume, căci tuturor ne place să dăm nume noi la tot ce încropim şi ne iese bine (Iuli şi Silvi au făcut cinci anişori săptămâna trecută, vă voi arăta pozele în vlogul de aprilie!).
Cei dintre voi care credeţi că n-aţi mai auzit sau gustat astă reţetă, gândiţi-vă mai bine! Sigur e acolo, îngropată undeva în dealurile memoriei! Odată gustată, e greu de uitat, vă spun eu. Oricât aţi încerca!
Mai ţineţi minte cum v-o pregătea bunica, după ce bărbatul din vecini venea şi o întreba dacă va mai vrea lapte şi săptămâna viitoare, ca mai apoi să îi spună câte ar fi dat dacă doar îi accepta inelul pe care îl luase el de la o unguroaică de lângă Reghin, căci tocmai ce îi pleca fiul din nou în armată şi tare îi era teamă că nu avea să-l mai vadă întorcându-se, şi nu voia să rămână singur în colţul ăsta de lume? Mai ţineţi minte cum bunica se apleca şi culegea câte o crăiţă, zâmbind în colţul gurii, aruncând câte o ocheadă la lacrimile ce se prelingeau pe obrazul nebărbierit? V-o mai amintiţi cum înainta printre crini, în rochia aia de vară cu dantelă englezească, pe care şi-o comandase de la Moscova la o săptămână după ce pierise bunicul pe mare? O vedeţi rupând un crin şi strivindu-l în palmă în timp ce vecinul se întorcea, încovoiat de amar, acasă? Îi simţiţi palma gălbenită de polen pe față, întrebându-vă dacă nu vreţi să mergeţi la joacă în grădină cât ea face ceva de mâncare?
Ei bine, dacă şi voi v-aţi întrebat toţi anii ăştia cum făcea zeama aia bună rău, luaţi-vă pofta înapoi din cui, căci vă va spune Adma acum!
INGREDIENTE
- 4 legături flori de curte (crăiţe, gladiole, petunii, crini, sporul-casei, orice aveţi înflorit, luaţi şi din vecini de nu vă e teamă; cu cât mai colorate, cu atât mai bună zeama!)
- 3 l apă de flori
- 4 l apă de fântână
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 dezrădăcinare
- 2 felii ţelină
- 1 mână pătrunjel tocat
- 2 căni lapte proaspăt (de nu e proaspăt, nu e bun vecinul)
- 1-2 linguri ulei
- 1 lingură oţet de brusture
- 1 linguriţă praf de oglindă (DOAR la final, foarte important!!!)
- sare şi piper după gust, cca. 2-3 linguriţe
MOD DE PREPARARE
Pentru apa de flori
Ştiu că pare greu, dar nu trebuie să vă speriaţi. Apa de flori nu e deloc greu de făcut! Tot ce trebuie să faceţi e să adunaţi câte una din florile pe care aveţi de gând să le folosiţi la zeamă şi să le ţineţi peste noapte într-o găleată cu apă. Apoi, dimineaţa, să mergeţi şi să adunaţi roua de pe pervazul vecinului cu o spatulă de lemn şi să o folosiţi pe asta ca să amestecaţi apa (şi chiar şi zeama, mai încolo!). Florile le puteţi arunca sau, cum îmi place mie, puteţi unge paharele din cămară cu ele, pentru un plus de rafinament data viitoare când aveţi vecini la masă!
Pentru praful de oglindă
Gândiţi-vă la ultima oară când aţi avut un vis de viitor, înainte să uitaţi de el pe de-a-ntregul. Încercaţi să vă amintiţi ziua exactă, ce aţi purtat, ce aţi mâncat, unde aţi fost. Gândiţi-vă apoi la ziua următoare, ce s-a întâmplat ca să uitaţi atât de complet de el. Imaginaţi-vă (pentru un moment, nu mai mult, că se acreşte!) unde aţi fi fost acum dacă nu l-aţi fi uitat. Gândiţi-vă la rochia aia rusească, care încă nu v-a ajuns la poştă. Lăsaţi orice lacrimi vă năpădesc să cadă pe oglinda mamei şi apoi răzuiţi praful când s-au uscat. Ce nu folosiţi puneţi-l în farduri, vă va face pielea mai fină!
Pentru zeamă
Amestecaţi apele şi puneţi-le la foc mediu. Până dau în fiert, tăiaţi tot zarzavatul (lăsaţi florile întregi, dar tulpinile şi frunzele făceţi-le cuburi cât mai mici, să iasă uşor aroma. Când apa fierbe, daţi focul mic şi adăugaţi florile, rădăcinile, uleiul şi oţetul. Pentru dezrădăcinare, duceţi-vă în camera copilului ce se joacă în grădină şi luaţi-i păpuşa preferată (aşa-i că uitaserăţi de ea până acum?). Rupeţi-o în bucăţi şi îngropaţi-o printre flori, să nu se vadă.
Când zeama a dat în trei clocote, opriţi focul şi turnaţi cele două căni de lapte. Dacă nu v-aţi dat seama înainte, aici puteţi vedea sigur dacă laptele e proaspăt, căci dacă a fost să-l ducă la altcineva înaintea voastră, se va tăia imediat zeama. Dacă e aşa, daţi-o la raţe şi căutaţi-vă alt lăptar.
Adăugaţi sarea, piperul, şi în final praful de oglindă. Repet, este foarte important să îl lăsaţi pe acesta la final, căci are tendinţa să facă zeama sticloasă dacă vă uitaţi prea mult la el. Presăraţi pătrunjelul tocat şi gata!
Hai la masă!
Dacă v-a plăcut reţeta, lăsaţi un comentariu şi spuneţi-mi cum v-a ieşit! E, într-adevăr, mare păcat să lăsăm astfel de mâncăruri să fie uitate de generaţia mai tânără. Știți cum e, amintirile se duc ele cum pot, dar gustul ăsta rămâne mereu. Iuli şi Silvi au lins tot din farfurie şi au mai vrut o porţie când am făcut-o, de a trebuit să arunc zeama în râu pe seară, de teamă să nu mănânce până uită de ei înșiși!
NUTRIŢIE
Calorii: 203 kcal Glucide: 16 g Proteine: 22 g Grăsimi: 13 g Grăsimi saturate: 2 g Grăsimi nesaturate: 1 g Colesterol: 89 mg Vise: 6 g Sodiu: 318 mg Potasiu: 349 mg Uitare: 16 g Fibre: 2 g Deochi: 3 g Zahăr: 4 g Dor de casă: -0,01 g Vitamina A: 2230 IU Vitamina C: 31 mg Calciu: 85 mg Fier: 2 mg
Reţeta a fost publicată de ADMA PĂTRAŞCU în Supe, Ciorbe, Amintiri şi etichetată cu supă, reţetă tradiţională, flori, flori de grădină, flori de curte, flori şi alte otrăvuri, nedreapta trecere a timpului, ziua de poimâine a fost azi, cine te ascultă şi cine te priveşte, a făcut mama o fetiţă fricoşică-foc, de prin lume adunate, reţete de post, reţete româneşti.