„Eclozor! Ronny se trezi brusc din somn, lac de transpirație. Era cald, nenatural de cald. Așternuturile jilave miroseau a eclozor.” (…) „Bătu ușor de două ori pe tâmplă, accesând Mesagerul direct pe retină iar irisurile îi străluciră hipnotic, transmițând instant numărul mesajelor necitite. Avu un puseu de frustrare: optzeci și două. Două bătăi și închise: Schtup! Era sătul de mesaje, ședințe, conferințe, sloganuri…” „Privi din nou în jur: cabluri, fibre, electricitate, leduri, ecrane, multe ecrane, unele cât un perete sau doi, altele holografice, temporare, sigla lui Ceylon stilizată dar sofisticată, ca un sigiliu antic, ochii fosforescenți ai fibrei optice, WI-FI COIL, Mac Book Pro EXEL, IPAD-EXEL, cinci modele de retina-feed… de la Huawei, dați dracu chinezii ăștia, cu firma lor gigantică din Siberia, PSX, Nintendo SwitchX, Zenith-Militech Holo – Armor strălucind ca un samurai împletit pe suporturi, totul curat, conectat la un Holodeck TellAVision 576 Megapixeli… ” „Da, e frumos să te trezești. Viața mea e formată din COIL, EXEL, X, HOLO, 576-uri cablate. Vi@t@ mea e frumoasă…”
Bine ați venit într-un viitor destul de apropiat la scara istoriei, atât de apropiat, încât îți poate da fiori reci. Bine ați venit în lumea imaginată de Lucian Merișca și Cristian Hriscu, „Cablat”, roman apărut în 2023 la Editura Eagle. Unul, Lucian Merișca, debutează în science-fiction, în revista internațională Antares, în 1987, cu ceea ce urma să devină una dintre cele mai celebre distopii românești – „Deratizare”. Membru marcant al fandomului, alături de fratele său, Dan Merișca, dispărut, tragic, prea devreme dintre noi, primul autor român propus pentru premiul Hugo în 2008. Medic stomatolog și apoi om de radio, scriitor, publicist, cercetător, Merișca are un master în Studii Europene și a rămas în continuare o figură emblematică a literaturii române. Celălalt, Cristian Hriscu, absolvent de arte teatrale, scriitor, grafician și artist VR. Creator profesionist de jocuri video și realitate virtuală, a lucrat pentru Ubisoft, la celebre jocuri video, iar în prezent activează la Amber Studio România, unde, printre altele, a lucrat la „Batman: Gotham Knights”.
Așadar, un nou cuplu fabulos în SF-ul românesc, ce va urma, cu siguranță, alte remarcabile și chiar legendare cupluri de autori SF, români sau străini. Sigur, atât Lucian Merișca, cât și Cristian Hriscu, sunt personalități individuale, proeminente, dar avem de-a face, în această scriitură comună (autorii n-au dezvăluit încă modalitatea de a lucra împreună), cu o adevărată capodoperă a genului. Aceasta nu e o remarcă emfatică sau de gașcă literară, ci una bazată pe firescul profesionist al realizării unui volum de care SF-ul românesc avea extraordinar de multă nevoie.
După ce ne obișnuiserăm cu romane sau volume de povestiri în care miza părea mai degrabă literară, iar marile idei lipseau, ceea ce putea duce literatura noastră de gen spre o zonă secundă, iată, „Cablat” este o excepție care confirmă fericit regula. Idei ingenioase, tehnologie, control aproape total al societății, dar autoasumat, techno-punk, cum numai la William Gibson mai găsești, dar cu elemente remarcabile în plus: inserții de mistică deformată, raționalizări extrem de curajoase ale ce va să vie în legătură cu credința, teorii ce vor trezi cu siguranță nemulțumiri celor care cred că religia e imuabilă. Pentru că a-ți imagina viitorul credințelor umane e o aventură ideatică și literară de excepție, care poate trezi animozități dar, vai, cât de interesante sunt aceste explorări!
Sunt mai multe lumi și mai multe entități în lumea lui Merișca & Hriscu. Una controlată total de tehnologie, dar un control care vine pe nesimțite și e bazat pe bunăstare. Scriam undeva că omul o să dispară lent, tot protezându-se și înconjurându-se de tehnologie, fără să avem realmente o revoltă a mașinilor. În „Cablat” oamenilor nu le lipsește nimic. Zumzetul permanent al unei lumi sufocate de informații coboară omniprezent în căștile neurale de stradă care seamănă cu niște sfinctere de sepie. Esteticul pălește în fața utilului și chiar devine de prost gust și indecent ca lumea să-ți mai vadă fața. „Sepioții” se dovedesc a fi, astfel, la exterior, indivizi amorfi, cu individualitatea amputată dar, în interiorul furtunii de informații, viețile lor sunt deosebit de complexe. Binențeles că sistemul are, în buna tradiție a „Big Brother”, agențiile lui secrete care nu-ți dau voie să te decablezi niciodată. Dictatura e discretă, un pumn de fier într-o mănușă de catifea.
Ronny Craig, eroul principal, este un individ model, cu grad de concordanță socială 850, adică un model de neocivism mult peste medie. Adică, aparține grupului select al celor 1 la sută fără niciun fel de excitante chimice sau vicii. Iar de muzica ubicuă a trupei SKEL EXO n-ai cum să te ferești, ea este motorul civilizației electro fade. Modă, așadar, bun gust digital, prosperitate. De asta are grijă Cherub Corp – „Totul pentru siguranța celor dragi. Vă mulțumim cetățeni și vă urăm punctaj maxim!” Slăbiciunea lui Ronny e un bike Ducati, o impresionantă piesă de muzeu pe arhaica benzină, a cărei întreținere îl costă o avere.
Dar într-o bună zi, cu tot protestul tehnologiei la care e conectat, descris magistral de autori, Ronny își scoate casca neurală și toți conectorii. I se dezvăluie, evident, o altă lume, periculoasă prin intruziunile ei naturale în conștiința și fizicul bărbatului până de curând cablat: „Își smulse sepia de pe figură, în timp ce traversa strada și trase aer în piept cu toată ființa. Fluxul de informații al inteligenței artificiale încetă secerat, ochii i se limpeziră, strălucirea lor electrică se stinse. A fost… o decizie grea. Dar acum se simțea ușor. Fără dispozitive, fără conexiuni. Un analfabet digital liber și… temător.” Este primul pas spre descoperirea unei a doua lumi, scăpate de sub controlul celei super tehnologizate. O lume care se hrănește din „firimiturile” celeilalte, așa cum avea să afle Ronny, însoțit de fiul său, în ceea ce probabil va fi aventura vieții sale. Urmărit de serviciile secrete ale colonelului Amos Ceakanika, Ronny dispare ca într-o altă dimensiune. Aidoma unor universuri paralele care teoretic nu se întâlnesc niciodată, lumea țiganilor versatili scapă atenției regimului. Societatea aceasta, șatra, mai bine zis, imaginată de cei doi autori, se află practic între două lumi iar adaptații țigani, vrăjitori și mistici, folosesc abil, în scopurile lor, resturi de tehnologie aruncate de fosta lume perfectă a lui Ronny. Pătrunși de evidența miracolelor, cei din șatră formează o lume fascinantă, un soi de fals creștinism-tech, o combinație uimitoare între tradiții arhaice și adaptarea la societatea tehnologizată, sigur în măsura în care servește scopurilor lor.
O combinație superbă de evoluție tehnologică deturnată, așa cum ne temem cu toții, spre un control total din care poate că nici nu ai chef să ieși și una de autenticitate și de misticism deformat este cartea celor doi autori.
Cât despre Ronny Craig, momit la un moment dat de frumoasa țigancă magiciană, Hercinia, într-o lume în care încă se mai frige carne la foc, el este, în cele din urmă, reabsorbit de sistemul care l-a creat. Poate, însă, în urma experienței fabuloase și mitice din lumea paralelă a celor care rezistă asaltului „cablaților”, Ronny se va dovedi, cine știe, un agent al schimbării.
Titlu: Cablat
Autori: Cristian Hriscu, Lucian Merișca
Anul publicării: 2023
Colecție: Seniorii imaginației
Editura Eagle
Format: Paperback
Gen: Science Fiction
ISBN978-606-8790-28-2
Număr de pagini: 186
Redactor: Antuza Genescu
Descrierea editurii
În orașul Civic-Ring, sectorul Raelsi este un paradis de înaltă tehnologie pentru elite. Încă de la naștere, cetățenii Raelsi sunt condiționați să se conformeze regulilor și reglementărilor stricte ale societății lor, folosind tehnologia avansată de condiționare neuronală și Realitatea Virtuală.
Atunci când Aaron Craig, un adevărat I-Star în ascensiune al Corporației Zenith Millitech și un cetățean model care face parte din elită, începe brusc să leviteze după o deconectare voluntară de la casca de condiționare, buna funcționare a societății pare să fie perturbată. Cetățeanul Craig devine rapid suspectul principal într-o alertă de nivel zero, iar agenții de Deprogramare și Reprogramare (D&R) ai Poliției Cherub intervin pentru a analiza evenimentele. Colonelul Amos Chakanika, investigatorul principal, își dă repede seama că dovezile au fost manipulate de către zeitatea IA a Civic-Ring, care pare că vrea să le zădărnicească ancheta. Pe măsură ce investigația avansează, fugarul Aaron Craig începe să suspecteze că ar putea exista o realitate superioară a răului, care manipulează AI-ul și îi folosește pe cetățenii din Raelsi ca pioni într-un joc mult mai sinistru.