Elecboy 1 – Birth (Jaouen Salaün) – Europe Comics 2021
Îngeri-roboți apocaliptici din metal lichid vânează un om pe un Pământ devastat. Când își găsesc prada, omul se apără declanșând o explozie nucleară care îi distruge pe toți urmăritorii săi și îi dezlănțuie moștenitorul asupra lumii…
Optsprezece ani mai târziu, un mic trib uman abia supraviețuiește, împărțit (ca întotdeauna) între bogați și săraci – o diferență vizibilă chiar și la școală, unde Joshua, un orfan cu talent pentru mașini, și Sylvio, moștenitorul clanului indian care controlează așezarea, sunt în conflict.
Să fie un cocktail de Romeo & Julieta și Terminator, cu un strop de mitologie greacă? Poate, dar universul e bogat în detalii și misterios, personajele sunt interesante, iar drama familială e multistratificată – ceea ce e cu atât mai impresionant cu cât Elecboy e primul album solo al lui Jaouen Salaün.
Stropul de supranatural face ca acest prim volum să fie și mai interesant, și abia aștept să văd ce se va întâmpla în continuare – mai ales având în vedere dezvăluirea din ultima pagină, care mi-a spulberat presupunerile. O serie promițătoare.
Elecboy 2 – Revelations (Jaouen Salaün) – Europe Comics 2022
Atât tatăl lui Joshua, cât și bunicul lui Sylvio îi poartă pe cei doi tineri pe drumuri foarte diferite ale memoriei – declanșând pe parcurs câteva revelații nu foarte surprinzătoare. Drama familială e chiar mai întortocheată decât credeam, deși mi se pare ciudat ca Joshua să înceapă să-și exploreze limitele abia acum, când aproape a ieșit din adolescență. Dacă Joshua caută adevărul, îngerii apocalipsei îl caută pe Joshua – pentru ce? Are vreo legătură cu petele ciudate de pe epiderma simulacrului de zeu grec? ????
Acest volum extinde universul, răspunzând în același timp la unele întrebări (și punând altele). Arta este și mai conștiincios detaliată; mi-au plăcut în special deșertul vast și neiertător și orașele distruse. Cliffhanger-ul de pe ultima pagină a fost un pic dezamăgitor (o “surpriză” atât de evidentă…), dar nu contează – tot vreau să știu ce se întâmplă în continuare ???? pentru că Salaün știe cum să escaladeze tensiunea și chiar m-a făcut să țin la eroii lui.
Până acum, o saga SF solidă.
Elecboy 3 – La Data Croix (Jaouen Salaün) – Dargaud 2022
Joshua își dă seama că a fost întotdeauna un elecboy – un aliaj perfect om-mașină, următorul salt evolutiv al umanității, poate primul și singurul din specia sa. Viața în tribul uman care i-a fost casă până acum devine imposibilă, iar el se trezește (la propriu, după o întâlnire furtunoasă cu Sylvio și bătăușii lui) în grija unei călugărițe cu aspect robotic, „La Grande Ordonnatrice” (Măreața Planificatoare), care vrea să-l folosească pe Joshua în scopurile ei dubioase (în ceea ce pare a fi, din toate punctele de vedere, un cult religios plin de țicniți). Nici tribul nu este uitat; la orizont se profilează o bătălie potențial dezastruoasă între clanul indian și săpătorii care extrag apa…
Acest volum e un adevărat salt calitativ pentru serie – desenul e și mai bun decât de obicei, iar povestea devine mai profundă și mai interesantă. Câteva dintre întrebările despre originea apocalipsei primesc răspuns, primim și câteva indicii despre inteligențele artificiale care orbitează în jurul Pământului…
Per total, acesta este cel mai bun album al seriei de până acum; sper ca finalul să fie și mai bun (dacă nu cumva succesul seriei va lungi puțin povestea, care acum e planificată în 4 volume).
Elecboy 4 – Le Mur du temps (Jaouen Salaün) – Dargaud 2023
Fiecare nouă serie BD e riscantă. Autorii riscă să nu-și găsească un public fidel, cititorii riscă să aștepte ani de zile finalul care poate să nu mai sosească niciodată – sau poate să dezamăgească. Toamna asta a adus, în mod surprinzător, patru pariuri reușite – patru finaluri decente pentru patru serii BD SF bune. Elecboy e una dintre ele.
Da, acest ultim volum nu doar că nu dezamăgește, ci impresionează: închide inteligent seria, răspunde la toate întrebările, iar atât scriitura, cât și desenul sunt încă și mai șlefuite decât în volumele precedente. Salaun și-a planificat atent seria, iar ceea ce putea să pară o lovitură de teatru facilă și un viraj neașteptat spre misticism e în mod evident o acumulare progresivă – îngerii apocalipsei, mesajul luptătorului kamikaze și apariția zeului grec din primul volum, amintirile din copilăria lui Joshua și demonii din spațiu din al doilea volum, Măreața Planificatoare și secta ei din al treilea volum, toate elementele aparent disparate capătă sens și o explicație logică și satisfăcătoare – chiar dacă finalul dulce-amărui ne reamintește că nu există niciodată soluții facile și că, uneori, tot ce putem face e să ne ridicăm de jos și să mergem mai departe. O serie SF de neratat pentru fanii genului.