Interviu cu Faycel Lahmeur, realizat de Darius Hupov
Am plăcerea de a realiza un interviu cu Faycel Lahmeur, un cunoscut scriitor algerian de SF și activist pentru fandom. Lectură plăcută!
Faycel, te rog să te prezinți cititorilor noștri.
Faycel Lahmeur: Sunt un scriitor de SF, interesat, de asemenea, și de poezie și filozofie. Mi-am început timpuriu cariera SF (în timpul facultății) și eram singurul care a îndrăznit să folosească genul „ciudat” de scriere cunoscut prin cele două litere ghinioniste: SF.
Cu aproape treizeci de ani în urmă, când am citit romanul Brave New World (Minunata lume nouă) de Aldous Huxley, am fost foarte încântat. Mi-am spus că asta este exact ceea ce îmi doresc de la viață, de la scris și de la literatura științifico-fantastică, care îmi însoțise începuturile de lectură într-un mod foarte ciudat. Doi dintre primii mei profesori mi-au înmânat accidental două cărți decisive. Profesorul de limba franceză mi-a dat romanul The Last Castle de Jacques Vance, iar profesorul de limba arabă mi-a împrumutat The World of Tomorrow de Tawfiq al-Hakim (un pionier al SF-ului arab)… Și, nu știu din ce motiv, tatăl meu mi-a oferit Doctor Jeckyll and mister Hyde (Un caz foarte straniu: doctorul Jekyll şi domnul Hyde) de Stevenson.
Aceste lecturi v-ar duce cu gândul pentru o vreme la faptul că nu există nimic altceva în afară de SF în cărți… Un drum care va fi alimentat de întâlnirea mea însemnată cu romanul lui Aldous Huxley.
Este de o importanță capitală să ne amintim că, în perioada grea ai anilor ’90 din Algeria, eu și câțiva prieteni scriitori am produs o mulțime de texte cu tematică SF pentru a-l obișnui pe cititorul algerian cu acest gen necunoscut.
Aproape nimeni nu ne asculta, dar noi ne ascultam cu seriozitate pe noi înșine, iar acest lucru era de ajuns (după cum arată lucrurile astăzi)!
Te rog să faci o scurtă introducere în istoria SF-ului din Algeria.
Faycel Lahmeur: Primele povestiri SF din Algeria au fost ale scriitoarei Safia Kettou, din anii ’60. Ulterior, în 1983, aceasta a publicat o carte de povestiri interesantă, intitulată The Purple Planet. Pe coperta din spate, editorul menționa clar „SF”, iar aceasta a fost o premieră în țara noastră. Cu toate acestea, există o carte excelentă publicată înainte de acea perioadă, care ar putea avea legătură cu SF-ul, și anume Who remembers the sea de Mohammed Dib (1962), chiar dacă autorul a intenționat să scrie în principal o satiră politică simbolică sub forma unei distopii și nu a menționat niciodată „SF” în scrierile sale și nici în cele câteva interviuri pe care le-a acordat.
Adevăratul început al SF-ului algerian ca gen asumat va mai aștepta până în 1996, când în mod fericit a apărut periodicul pe care l-am creat și îndrumat sub denumirea A cultural world, care conținea o rubrică de trei pagini permanentă intitulată Science fiction spaces.
După aceea, 2002 a reprezentat un an important datorită aparițiilor primelor două cărți arabe care aveau pe copertă mențiunea curajoasă de SF (una dintre ele a fost colecția mea de povestiri politice SF intitulată Outside chronicles). De atunci, lucrurile s-au schimbat radical, mai ales după big bang-ul internetului!
Care sunt cele mai cunoscute reviste și fanzine SF (tipărite și online) din Algeria?
Faycel Lahmeur: În Algeria nu există reviste specializate, pentru că publicul SF-ului se încadrează în cel literar. Prin urmare, nu există delimitări clare între cititorii mainstream și cititorii de SF. Fandomul, așa cum este cunoscut în lume, nu există în Algeria sau, mai bine zis, este încă în formare, profitând de audiența largă și de oportunitățile numeroase de exprimare pe care internetul le poate oferi.
Cu toate acestea, trebuie să menționez din nou propria mea experiență de publicare, între 1996 și 1998, a ziarului cultural săptămânal menționat mai devreme, Alaalam athakafi (A cultural world), care conținea o rubrică de trei pagini numită Science fiction spaces. Aceste pagini adunau o multitudine de texte SF, povestiri, recenzii, critici, comentarii, traduceri și… utopia mea timpurie The perfect planet, care a fost publicată sub forma unui foileton foarte popular.
De asemenea, una dintre cele mai importante reviste care se ocupă de SF este ziarul cultural Almuthakkaf (The intellectual), chiar dacă nu publică în mod regulat.
Aveți cluburi SF și Fantasy care se întâlnesc în mod regulat?
Faycel Lahmeur: Din păcate, comunitatea algeriană de SF nu este organizată și chiar dacă scriitorii sunt destul de prezenți pe scena literaturii, adevărul este că nu există o bună organizare. Întâlniri există, dar sunt întotdeauna legate de convențiile sau evenimentele din literatura mainstream. Trebuie să subliniez, totuși, faptul că se formează o mulțime de grupuri pe rețelele de socializare. Există grupuri de cititori, de scriitori, de critici etc. și chiar întâlniri organizate pe platforme precum Zoom, Google Meet și așa mai departe.
Aveți și alte asociații SF&F locale sau naționale?
Faycel Lahmeur: De fapt, avem un singur club de SF&F care există în ciuda tuturor dificultăților (clubul SF algerian). Nu prezintă ambiții speciale, sunt niște întâlniri ocazionale ca între prieteni și fani SF, așa cum am fost și cum ne-am comportat în ultimii 25 de ani. În altă ordine de idei, efortul nostru se bazează pe promovarea acestui gen special.
Doi dintre curajoșii aceștia sunt scriitorul și editorul Mohamed Dadi Addoun, care deține editura Lillaalamin, și mai sus-pomenitul Nabil Dadoua (de asemenea, un mare editor la editura Alalmaya).
Există tipografii specializate în SF și Fantasy? Dacă nu, care sunt tipografiile care publică acest tip de literatură?
Faycel Lahmeur: În momentul de față avem doar două edituri specializate în SF. Una aparține unui scriitor de SF, iar a doua a publicat șase cărți de SF, pentru că un alt scriitor de SF foarte activ lucrează acolo ca și consultant editorial. Prima este Lilaalamin books, iar a doua este Almuthakkaf publisher.
Acum câțiva ani era un alt editor celebru, care este și un scriitor cunoscut de SF, domnul Nabil Dadoua, și care este partenerul meu de drum. El a publicat trei cărți de SF de-ale sale și una de-a mea.
În afară de acestea, nu există edituri specializate în Algeria, cu siguranță din cauză că domeniul nu este încă bine întipărit, iar domeniul nu este încă suficient de bine organizat. Totuși, se pare că totul se îndreaptă spre mai bine.
Mai există unele edituri importante de demult, pentru care SF-ul este doar una dintre posibilele teme recunoscute în general ca o temă editorială clasică, printre multe altele. De fapt, acestea nu se concentrează pe acest gen, chiar dacă publică o mulțime de cărți SF de mare interes. Cea mai cunoscută și totodată cea mai importantă este editura Enag.
Tirajele sunt, în general, între 500 și 1500 de exemplare în cazurile norocoase (la fel și pentru cărțile în limba franceză și în limba arabă).
Care sunt cele mai populare convenții SF și Fantasy din Algeria? Care sunt principalele lor atracții?
Faycel Lahmeur: Nu există convenții SF în Algeria. Dar trebuie să precizez că SF-ul, ficțiunea speculativă și genul Fantasy sunt întotdeauna prezente în convențiile de literatură în general, și în întâlniri sau alte evenimente de acest gen (în special cele organizate de universități sau de centre de cercetare). Cred că motivul este că publicul algerian (și poate cel arab) de SF a apărut din cărțile mainstream și nu din fandomul SF. În viziunea noastră locală, SF-ul rămâne încă o variantă a literaturii mainstream. O scriere la fel ca și celelalte scrieri.
Care sunt principalii scriitori de SF și Fantasy din Algeria?
Faycel Lahmeur: Cei mai cunoscuți autori (pentru că au scris mai multe cărți SF) sunt cu siguranță: Nabil Dadoua, Habib Mounsi, Takieddine Bouskine, Anouar Rahmani, Abderazak Touahria, Riadh Hadir, Ahmed Gasmia și Chérif Arbouz.
Alți autori cunoscuți care au scris cărți SF (sunt scriitori renumiți care au făcut o incursiune în acest domeniu minunat): Waciny Laredj, Boualem Sansal, Rabia Djelti, Hajar Bali, Djilali Beskri, Djilali Khellas, Adlène Meddi și mulți alții.
În orice caz, nu este o listă exhaustivă.
Spune-ne câteva nume de artiști grafici SF și Fantasy din Algeria.
Faycel Lahmeur: Nu sunt foarte cunoscuți, în ciuda talentului lor. Voi menționa trei artiști grafici cu care am lucrat: Nabil Dadoua, Abderazak Touahria și, de asemenea, Djilali Beskri, care este un mare artist (toți sunt bine cunoscuți și ca scriitori buni de SF). Artistul grafic cu care lucrez acum este un tânăr talentat la început de drum pe nume Takieddine Benderdoukh.
Ce face ca SF-ul algerian să fie original?
Faycel Lahmeur: Este o întrebare complicată. Fără a părea lăudăros, voi spune că este un SF bine scris, filosofic, serios și modern. Cu siguranță este surprinzător să găsești o eră (și o arie) SF atât de recentă cu niște cărți foarte bune, cu scriitori de SF activi, printre care se numără mulți debutanți, și un fandom în creștere. Un alt element trebuie subliniat: cultura arabă, precum și cea romană (deoarece Algeria are o istorie romană importantă, și să nu uităm faptul că marii scriitori latini Sf. Augustin și Apuleius sunt ambii algerieni), asigură un fundal filosofic interesant care oferă caracteristici SF deosebite. Măgarul de aur de Apuleius poate fi cu ușurință corelat cu unele teme celebre din domeniul SF (cum ar fi metamorfoza).
Cultura arabă (și chiar Sfântul Coran) conține o mulțime de contexte SF în minunatele sale povești (chiar și fără o cercetare exhaustivă pot menționa călătoria în timp, paradoxul temporal, paralaxa intelectuală, superputeri, extratereștri, călătorii spațiale, lumi paralele etc.) și toate acestea fac ca scrierea unor astfel de teme, planuri sau motive să fie acceptată mai ușor, deoarece acceptabilitatea a fost întotdeauna cea mai mare problemă în domeniul uimitor al SF-ului.