Enemy (2013)
Regizor: Denis Villeneuve
Scenariști: José Saramago (novel), Javier Gullón
Actori: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon
Nu sunt un fan al filmelor hipnotice, în care camera focusează îndelung pe detalii, unde personajele au mai tot timpul o mină siderată de parcă au fumat iarbă iar atmosfera este veșnic îmbâxită de ceață sau de fum de țigară. Nu sunt un fan al filmelor din care nu înțelegi nimic la prima vizionare, nici la a doua, ci doar începând cu a treia începi să te prinzi. Dacă ești foarte atent.
Și totuși, există filme din această categorie care te îndeamnă să le vezi și pentru a treia oară. Unul din acestea este Enemy (regia Denis Villeneuve, Canada, 2013, ecranizare a nuvelei Dublura de Jose Saramago). Este unul din acele filme în care sensurile se pot despărți și analiza separat, precum foile de tort.
Prima foaie, sau blatul de la suprafață, cel al intrigii, ne prezintă un profesor de istorie, Adam, în vârstă de aproximativ 35 de ani, complexat de rutina cursurilor predate și nesatisfăcut de viața intimă, care, într-un film închiriat pe DVD, remarcă un actor cu o înfățișare extrem de asemănătoare cu a sa. După o scurtă investigație, Adam află coordonatele actorului, al cărui nume este Anthony și intră în legătură cu el. Anthony este și el uimit de asemănarea perfectă dintre cei doi, care aveau până și o cicatrice identică pe piept. Ideea năstrușnică de a face schimb temporar de identitate și de a trăi fiecare în pielea celuilalt, de a se culca fiecare cu prietena sau soția celuilalt, este îmbrățișată de amândoi.
Atât Adam cât și Anthony trebuie să facă față spiritului de observație al partenerei de viață a celuilalt (Anthony era căsătorit iar soția lui era însărcinată în luna a șasea, iar Adam nu era căsătorit, dar locuia împreună cu prietena).
Finalul aventurii celor doi aduce cu sine rezolvarea definitivă și irevocabilă a dilemei: cine / ce aș vrea să fiu în viață?
Stratul al doilea al filmului este structurat pe tema căutării identității. Există un indiciu, în baza căruia putem să raționăm. La începutul filmului, Adam este sunat de mama lui, care îi spune să lase visurile irealizabile de a deveni un actor de mâna a treia. La sfârșitul filmului, soția lui Adam îi spune acestuia că l-a sunat mama lui. Deci telefonul primit de la mamă este singurul reper al realității trăite de erou. Între aceste două evenimente (conversația telefonică și evocarea ei de la final), tot ce se întâmplă este brodat de imaginația lui Adam, care se închipuie pe sine în rolul unui actor.
Stratul al treilea este tot oniric. Anthony nu este real, este doar suportul logic pentru o altă himeră, construită de subconștient, căci așa-zisa soție lui Anthony este în realitate propria soție a lui Adam, iar prietena lui Adam este “fosta” lui, o amantă mai veche, care îi bântuie coșmarurile sub forma unui păianjen și de amintirea căreia eroul principal încearcă să se debaraseze pentru a-și salva căsnicia.
Și pentru descifrarea aceasta avem o cheie. Filmul începe cu imaginea unui păianjen și se încheie cu un alt păianjen, de data asta monstruos. Este simbolul fantasmelor erotice în care Adam este prins ca într-o plasă și din care se zbate ca să scape.
Va reuși Adam să se elibereze?
Filmul este construit pe această confuzie dintre Adam și Anthony, interpretați de același actor (Jake Gyllenhaal). Cei doi nu pot fi deosebiți între ei pe baza figurii, și nici pe temeiul ambientului (căci se vor substitui unul cu altul). Asta e unul din motivele confuziei în urma primei vizionări a filmului. Cei doi reacționează totuși altfel, au personalități subtil diferite. Starea de confuzie este subliniată de ceață, de penumbră, de noapte. Fețele personajelor sunt deseori, parțial sau total ascunse în spatele ușilor întredeschise. Montajul este alert, cadrele sunt întrerupte înainte ca spectatorul să poată formula o idee, ceea ce contrabalansează fericit imaginea statică, prim-planurile lungi și accentul pe fenomenul psihologic: frustrare, spaimă, uimire, curiozitate, rușine, un evantai de stări sufletești ce se perindă pe chipul lui Gyllenhaal alias Adam/Anthony.
Un thriller psihologic bogat în semnificații, excelent regizat și interpretat.