Când eram relativ mic, mă îndrăgostisem de filmele de aventură (și de o fată blondă din vecini care mă ignora, dar ce ar mai fi copilăria fără câteva inimi frânte?). Mă refer la acele filme din anii ’80-’90 în care eroul, un James Bond campestru cu pălărie de fetru și bici la betelie, explora un număr record de morminte și catacombe pentru a scoate la iveală artefacte uitate de mii de ani. Mai un Sfântul Graal, mai un craniu de cristal, poate sabia lui Damocles, sacul lui Moș Crăciun sau, ce să vezi, banii rămași de la devalizarea Bancorex. În paralel, se răfuia cu tot felul de indivizi puși pe distrugerea lumii, personaje ce ajungeau în final hrana monstruoșilor gardieni ai comorilor, treziți pe nepusă masă din somnul lor ancestral.
Derulând pe repede înainte în zilele noastre, aflăm că Xena este la menopauză, Nathan Drake s-a retras, iar Indiana Jones este mai interesat de efectele extractului de echinaceea, consumat de două-trei ori pe zi, decât de efectele următorului cataclism mistic. În atare condiții, ce ar fi mai indicat să umple acest gol, decât Lost Ruins of Arnak? Mă refer la board-game-ul de complexitate medie publicat în 2020 de Czech Games Edition, având la bază un design al soților Michaela Štachová și Michal Štach (mai cunoscuți ca Mín și Elwen). El este disponibil de ceva timp și în limba română, prin intermediul celor de la Lex Games. Nu te speria dacă observi că jocul tradus are fix același titlu cu cel în limba engleză (și nu Ruinele Pierdute ale Aradului, așa cum propunea un hâtru coleg de Discord). Componentele și regulamentul aferent adoptă dulcele grai mioritic.
Un prim indiciu despre ce ai de făcut în Lost Ruins of Arnak stă în sintagma „joc de tip euro”. Această clasificare presupune, în principiu: conflict indirect, competiție pentru resurse, absența eliminării jucătorilor, accentul pus pe strategie și șansă mitigabilă (imaginează-ți că joci barbut și poți schimba rezultatul de pe zar în anumite condiții). Păi ia stai așa! Pentru că am moștenit talentul bunicii de a citi în nechezol și pudră de roșcove, sunt sigur că acum te întrebi cum se împacă oare fascinanta temă a exploratorului de ruine cu aparenta sobrietate a mecanismelor dintr-un joc de tip euro. Ei bine, în acest caz răspunsul diferă de la jucător la jucător. Astfel, pentru fiecare amic ce privește prin poleiala tematică drept în intestinele jocului, există un alt amic ce rotește o toporișcă boantă în jurul mesei țipând exaltat: „It belongs in a museum!”.
Cei doi arheologi pot fi trimiși să exploreze zone necunoscute sau să sape în cele deja explorate. În orice caz, nu se întorc niciodată cu mâna goală, ci cu aur în buzunare, rubine în traistă, frunze în buze și lapte nu mai știu exact pe unde. În plus, poți oricând să te apleci asupra cercetării, consumând resurse pentru a deveni mai bogat, mai energic și mai bine înzestrat de natură. Studiul și cercetarea sunt reprezentate tematic printr-un track pe care avansezi o lupă și un jurnal, obținând bonusuri la fiecare pas. Dacă ajungi până sus, ești recompensat cu locația Templului Pierdut și ți se deschide larg drumul către Nirvana și iluminarea instantanee.
Și încă ceva, vorba bunicului meu, oricât de amară ar fi înfrângerea, tot mai dulce e victoria.
Sursa fotografiilor: Gabriel-Leonard Sîrbu.