Între vulturi și oameni – Teodora Matei
Titlu: Între vulturi și oameni
Autor: Teodora Matei
Editura Tritonic
ISBN: 978-606-749-670-3
Format: 13 x 20 cm, 190 pagini
Aparitie: 2023, Mai
Descrierea editurii
În volumul de față, Teodora Matei descrie lumi fantastice, menite să ne ațâțe imaginația, ori prezintă întâmplări prin care am putea trece, oricare dintre noi, în zile mai puțin norocoase. Dar, mai mult de atât, ne vorbește despre viețile unor oameni obișnuiți, cu visurile și trăirile ce-i transformă, în conjunctura potrivită, în mici eroi. – Lucian-Dragoș Bogdan
Teodorei Matei îi place să ne spună povești, uneori amuzante, alteori înfiorătoare, uneori bizare, alteori inocente, dar, întotdeauna, călăuzite, precum firul Ariadnei pe tânărul Teseu, de fiorul căutării de sine. – Daniel Timariu
Încă o bijuterie marca Teodora Matei. De citit neapărat! – Bogdan Hrib
„De’Log m-a adus aici, în coliba părăsită de la marginea satului. M-a împins înăuntru și a fixat cu umărul scândurile prinse cu funii ce astupau intrarea. S-a întors peste câteva momente cu un cuțit în care se reflectau razele lunii. L-a trecut o dată peste legătura de la spate și mâinile mi-au țâșnit în față, eliberate din strânsoare. Vârful lamei îmi ciupise pielea antebrațului și lăsase în urmă trei picături de sânge. Le-am privit scurgându-se pe cămașa albă de pânză aspră.
Mă așez pe pământul bătătorit, rezemată de peretele colibei. Nuielele lipite cu pământ nu opun rezistență. Dacă m-aș lăsa pe spate, și aș face asta în mod repetat, bețele acelea s-ar rupe. Peretele colibei s-ar dărâma, iar eu aș evada. Degeaba, pentru că n-aș avea unde să mă duc. La răsărit e marea, pe care femeile nu pot călători. La apus, muntele sălbatic. N-aș ajunge vie dincolo de piscuri. Judecata Vulturoaicelor m-ar fi ținut prizonieră oriunde, chiar și în mijlocul câmpului. Funia de la încheieturi, coliba părăsită… erau doar pentru ceilalți, pentru sătenii ce așteptaseră încruntați să fiu scoasă de la judecată. Pentru ochii ce mă urmăriseră cu ură cum pășeam desculță prin colb. Pentru gurile mute, deschise a mirare. Pentru cei ce șopteau speriați. Pentru privirile acuzatoare ce mă sfâșiau. Eram primul om, după sute de ani, judecat după Cartea Veche. Prin spatele tuturor curioșilor, deodată cu mine, mergea cineva. Nu am întors capul. Cu coada ochiului, am zărit silueta zveltă și întunecată plutind dincolo de mulțimea încremenită. Am închis ochii, am inspirat și l-am simțit. Raa’Min era acolo. Venise după mine. Trebuia să aștept semnul.
În zori voi fi arsă pe rug.”
Boabe de poveste – Antologia cafelei – (antolog. Dan Popescu)
Titlu: Boabe de poveste – Antologia cafelei
Autor: Colectiv de autori
Editura Pavcon
Antologator: Dan Popescu
Ilustrator: Viorel Pîrligras
Coperta: George Ionescu (asistat de AI)
Nr. pag.: 252
ISBN: 978-606-9625-58-3
Colecţia: Colecţia Science-Fiction – nr. 209
Descrierea editurii
Antologia fantastică a cafelei, o inițiativă a pasionatului inginer Dan Popescu și a graficianului Viorel Pîrligras, reușește să aducă cititorilor o savuroasă îmbinare între literatura bună și cafeaua preferată. O experiență pe care n-o veți uita niciodată!
”Am învățat, cu mulți ani în urmă, să deschid cartea. Cartea cu povești. Și să cântăresc ce aș putea găsi în ea înainte să purced la explorarea ei. În tinerețe, însoțit de curiozitate (cea care m-a ademenit să citesc, la biblioteca municipală, tot raftul cu cărțile scriitorilor italieni); acum, natural, însoțit de o cană cu cafea.
Parafrazându-l pe Hegel, celui ce privește lumea prin ochii poveștilor, lumea, la rândul ei, îi dezvăluie fața ei de poveste, frumoasă, magică, de prea multe ori tragică. Relația este reciprocă.
Qahva, licoarea cu origine, probabil, în ținutul etiopian Kaffa, cu multe secole în urmă, s-a prefăcut în quahve la turci, a devenit caffe la italieni și prin filieră renascentistă, a ajuns cafe pe aproape toate meridianele globului, însoțind umanitatea în evoluția ei spre stele.
Le mulțumesc tuturor autorilor care au contribuit la realizarea acestei fascinante Antologii a Cafelei și îți urez ție, cititorule, lectură plăcută și succes în aflarea lumilor de dincolo de cuvinte.” – Dan Popescu – „Pișcu”
CUPRINS:
Cezarina Anghilac – La cazanul lui Romică
Roxana Brînceanu – Negocierea pentru Kavli
Anamaria Borlan – Drumul cafelei
Valentin Brașoveanu – Safta
Eugen Cadaru – De dimineață până seara
Aurel Cărășel – O cafea americană
Mircea Cărbunaru – La ibric
Mircea Ștefan Cărbunaru – Vizitatorii
Cristian Cârstoiu – Amazoanele
George Cornilă – Marginea
Ladislau Daradici – Despre vara în care am învățat să fac dragoste și să beau cafea
Cătălina Fometici – Tainele Palatului de Aur
Andrei Gaceff – Taurul se îneacă
Florin Giurcă – Tehnologie kangen
Simone Gyorfi-Deak – Două cești de cafea
Gyorgy Gyorfi-Deak – În tot locul, Mokka Loca
Alexandru Lamba – Să nu crezi în cărți sau cafea
Teodora Matei – ADN
Dan Perșa – Dragoste și Cafea
Ovidiu Petcu – Ultima carte
Viorel Pîrligras – Yes, Ness!
Dan Popescu – Kilometrul 1
Gabriel Leonard Sîrbu – Kahven
Sergiu Someșan – Un pic de cafea
Daniel Timariu – Dintr-un loc în altul
Pompilian Tofilescu – Kaldi nebunul
Mihail Toma – Astă seară dansăm în familie
Allex Trușcă – Vremuri mai bune
Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier, Flavius Ardelean-Bachmann
Titlu: Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier
Autor: Flavius Ardelean-Bachmann
Cu ilustrații de Radu Răileanu
ISBN: 978-973-46-9344-3
An apariție: 2023
Număr pagini: 200
Tip ediție: broșată
Format: 130×200
Editura Polirom
Colecție JUNIOR
Lângă un oraș trist și fără nume se află orfelinatul doamnei Kralle, unde trăiește orfana Iris împreună cu păpușa ei, Siri. Traiul acolo e tare nefericit pentru fetiţă fiindcă doamna Kralle nu o place și ceilalţi copii o cred o ciudată. Însă, când Iris descoperă o perlă magică în pieptul lui Siri și suflă peste ea, i se arată o lume miraculoasă: Teatrul Cartier cu păpușile sale adormite. Cu ajutorul doamnei Kah și al domnului Wuh, creaturi de praf și de rugină, Iris pornește în căutarea Suflului Vieţii prin universul subteran păzit de zeiţa Mamamana. Lumini și umbre, iubire și ură, adevăr și minciună, oameni curajoși și monștri înfricoșători – Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier este povestea fascinantă a descoperirii de sine, iar Iris e fiecare dintre noi.
„Romanul lui Flavius Ardelean-Bachmann te transpune de la primele pagini într-un film de animaţie al lui Miyazaki: un univers întunecat, în care umbrele prind viaţă, iar memoria ascunde, nu revelează. Iris, personajul principal, fetiţa care dă viaţă păpușilor, trăiește într-o lume ostilă, din care se refugiază într-o existenţă paralelă, totuși familiară. Este o carte înrudită cu Alice în Ţara Minunilor, dar și cu Pinocchio – Flavius Ardelean-Bachmann stăpânește arta suspansului, dar și secretele unei proze «pentru copii» de mare calitate: știe că o asemenea proză trebuie să arate lumea așa cum e – plină de umbre, bântuită de întuneric și demoni.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
Fantastica românească după al Doilea Război Mondial, de Cătălin Badea Gheracostea (reeditare)
Titlu: Fantastica românească după al Doilea Război Mondial
Autor: Cătălin Badea Gheracostea
An de publicare: 2017
Dimensiuni: 13×20 cm
Editura Eagle
Format: Paperback
ISBN 978-606-8790-00-8
Număr pagini: 332
Descrierea editurii
„Teza domnului Cătălin Badea-Gheracostea ambiționează să redefinească, de fapt, statutul scrierilor science-fiction în literatura română. În acest sens autorul tezei va încerca să adecveze în spațiul românesc un concept-umbrelă, fantastica, aparținând influentului cercetător britanic de origine canadiană John Clute. […] Așa cum subliniază autorul în Introducere, abordarea temei propuse se face din perspectivă antropologică și semiotică, „misiunile asumate convergent” fiind : „aducerea la zi a limbajului teoretic specializat – inclusiv cu introducerea unor termeni noi –, găsirea sprijinului ideologic al reuniunii – fie acesta de sorginte antropologică – și aplicarea unei modelări semiotice pe tipurile fundamentale ale fantasticii”. Modelele teoretice la care se raportează autorul tezei se împart între teoreticieni străini: Brian Aldiss și Darko Suvin, și români, Ion Hobana și Cornel Robu.” (Andrei Bodiu)
Iluzia – Diana Alzner
Titlu: Iluzia
Autor: Diana Alzner
Editura Pavcon
Coperta: George Ionescu (asistat de AI)
Nr. pag.: 232
ISBN: 978-606-9625-61-3
Colecţia: Colecţia Science-Fiction – nr. 203
Descrierea editurii
„Sofia tresări. Iar nu fusese atentă. Își auzi numele și privirile se întoarseră spre ea. Sângele îi năvăli în obraji și aproape că-i dădură lacrimile. Nu credea că se bucură de atâta simpatie.
— Sofia Miron a spus, în prima zi când a revenit printre noi, că am putea cunoaște mai ușor realitatea citind un text decât contemplând lumea. Asta m-a pus pe gânduri serios. Mi-am recitit notițele dintr-un vechi caiet de lectură, pentru că îmi aminteam că notasem acolo ceva oarecum asemănător. Nu mai caut acum citatul exact, notițele mele s-au amestecat de la atâtea întreruperi, dar e vorba despre faptul că lumea nu există în absența unei conștiințe care să o observe.
— Conștiința creează lumea. Lumea e doar o proiecție, zise cineva din sală.
— Ceea ce spuneți ar putea avea legătură cu experimentul unui medic savant, Luc Montagnier. El și echipa sa au plasat un fragment de ADN într-o eprubetă, iar o altă eprubetă a fost umplută cu apă pură. Cele două recipiente au fost apoi plasate în interiorul unei bobine de cupru și întreaga instalație a fost izolată față de câmpul electromagnetic terestru. După un timp, conținutul eprubetelor a fost testat și s-a găsit ADN în ambele. Concluzia savantului a fost că ADN-ul emite propriile unde electromagnetice care imprimă structura ADN pe alte molecule. Experimentul este semnificativ dacă ne amintim de Vladimir Poponin, specialist în domeniul biologiei cuantice, care a observat efectul ADN-ului asupra fotonilor. În vid, fotonii ocupă locuri în mod haotic, dar, dacă se introduce în acel spațiu o mostră de ADN uman, fotonii se adună în structuri ordonate. Ce înseamnă asta? Că ADN-ul uman este capabil să influențeze la nivel cuantic lumea din jur. Sau, cum spunea cineva adineaori, să creeze lumea exterioară.”
Un nou roman uluitor de la câștigătoarea Premiului RomCon, Diana Alzner!
Eversiune, de Alastair Reynolds
Titlu: Eversiune
Autor: Alastair Reynolds
Data apariției 12 mai 2023
Titlu original Eversion
ISBN 978-606-43-1586-1
Traducător Emil Sîrbulescu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 328
Despre carte
Maestrul absolut al space opera ne oferă o poveste complexă și întunecată ce-l are în centru pe doctorul Silas Coade aflat în căutarea unui artefact misterios. Aventurile sale străbat epocile, iar doctorul nu trebuie să se îngrijească numai de siguranța echipajului, ci și să descopere marginile realității.
La începutul secolului al XIX-lea, o corabie se lovește de coasta norvegiană. În anii 1900, un dirijabil explorează un canion înghețat din Antarctica. În viitorul îndepărtat, o navă spațială pornește în căutarea unui artefact extraterestru. În cadrul fiecărei expediții se întâmplă ceva îngrozitor. Și în fiecare călătorie Silas Coade este medicul echipajului, dar și singurul care pare să înțeleagă că aceste evenimente se tot repetă. Așa că de el depinde să își dea seama cum se întâmplă acest lucru și de ce.
„Reynolds este posesorul unei imaginații perfecte pentru science-fiction, cu o scriitură de-a dreptul cinematografică.“
Locus
„Unul dintre cei mai talentați scriitori hard SF ai momentului.“
Publishers Weekly
„Cât de satisfăcătoare este senzația pe care o ai ca cititor, atunci când se aranjează piesele acestui puzzle! E ca și când un alchimist ar extrage esențe din poveștile lui Jules Verne, H.P. Lovecraft, Dan Simmons, Kim Stanley Robinson și Liu Cixin și le-ar combina cu ceva adus din altă lume pentru a crea un parfum menit să-ți întoarcă mintea pe dos. E gothic și, în același timp, e hard science-fiction. E uimitor!“ – Marian Coman, redactor-șef Armada
Refugiul, de Sarah Pearse
Titlu: Refugiul
Autor: Sarah Pearse
Data apariției 5 mai 2023
Titlu original: The Retreat
ISBN 978-606-43-1561-8
Traducător: Dan Sociu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 392
Despre carte
Continuarea bestsellerului internațional Sanatoriul
Abia așteptau să stea aici!
Un wellness retreat idilic s-a deschis pe o insulă de pe coasta engleză, promițând odihnă și relaxare. Insula, cunoscută localnicilor drept Reaper’s Rock, are un trecut întunecat: a fost cândva terenul unui criminal în serie și se zvonește că ar fi blestemată.
Acum nu mai pot pleca!
Un cadavru este găsit sub pavilionul de yoga, aparent victima unei căzături tragice. Dar detectiva Elin Warner află curând că femeia nu se număra printre oaspeți.
Și ar face orice să scape.
Elin descoperă tot mai multe secrete, iar, când o altă persoană se îneacă în timpul unei scufundări, Elin începe să suspecteze că aceste morți nu au, de fapt, nimic accidental. Dar de ce oaspeții acestei stațiuni de lux au devenit țintele unui ucigaș? Elin trebuie să descopere criminalul înainte ca refugiul să se transforme în iad.
„O poveste la fel de înfiorătoare ca insula ce îi slujește drept cadru. Să nu aveți încredere în niciunul dintre protagoniștii Refugiului!“ – Stacy Willingham, autoarea bestsellerului internațional Scânteie în beznă
„Vocea lui Pearse e incredibil de puternică în Refugiul. Suspansul crește și tot crește, atingând un punct culminant incredibil.“ – David Baldacci
„Undeva, unde să te retragi să îți vindeci rănile. Un refugiu. Pare un spațiu în care poți să te simți în siguranță, nu-i așa? Doar că, uneori, răul stă la pândă tocmai în astfel de locuri. Izolare, tensiune, mister – cele trei cuvinte care definesc cel mai bine noul roman al lui Sarah Pearse.“ – Marian Coman, redactor-șef Armada