Trebuie să spun din start că sunt un fan Star Wars și că nu aveam cum să ratez acest nou titlu din jocurile dedicate francizei. L-am cumpărat de cum a apărut pe piață și m-am așezat în fața consolei cum mi-a ajuns pachetul, deși în el era și Metro Exodus, ultimul din trilogia Metro, o altă serie care mi-a plăcut enorm și despre care am să vă povestesc într-un articol viitor.
Povestea
O să fii Cal Kestis, un scrapper care-și ține ascunse puterile de Jedi și care va ajunge să lupte cu agenții Dark Side și să restabilească Ordinul Căzut al Jedi, după cum zice și spoiler-ul din titlul jocului. Bineînțeles. că toată speranța galaxiei este în sabia ta laser, cum altfel! Acțiunea este amplasată undeva înainte de Episodul IV și imediat după Episodul III, când Sith activează Ordinul 66 și întoarce armata clonelor împotriva Cavalerilor Jedi.
În întreg jocul nu ai decât o armă: sabia laser care e dată naibii dacă știi, și nu ai cum să nu știi, să o folosești. Cred că sabia laser e cea mai mișto armă inventată vreodată, iar în mâinile unui Jedi adevărat este un adevărat chick magnet, ca să nu mai zic că te ajută să-ți crească self-esteem-ul de gamer, indiferent de ești wannabe sau cu vechi state de plată.
Pe lângă sabia laser, ai și o serie de puteri specifice unui Jedi adevărat, iar puterile telekinetice sunt bomboana de pe tort, care te vor ajuta adeseori în confruntările în care talentul și abilitatea de mânuire a sabiei nu sunt suficiente pentru a învinge oponentul, indiferent că e vorba de vreun broscoi uriaș sau vreun Jedi-Hunter.
O să vizitezi Bogano, Zeffo, Kashyyyk, Dathomir și Illum, o să lupți alături de wookies în drumul către restabilirea Ordinului Jedi și a confruntării cu The Second Sister (BONUS: apare și Darth Vader!). Fiecare planetă are fauna și provocările sale specifice, oferind o adevărată desfătare vizuală.
Game play
Game play-ul este specific unui hack and slash, action-adventure, 3rd person, care aduce aminte de Tomb Raider, GoW și Darksiders. Ai de rezolvat puzzle-uri, ai momente de parkour, de cățărat, strecurat, furișat, tupilat, plus lupte epice în care te confrunți cu animale dubioase de pe planetele pe care călătorești, sau cu Elite Troops.
Mecanica de luptă este inspirată din Dark Souls, fapt care m-a făcut să setez dificultatea pe Story Mode pentru că nu aveam de gând să retrăiesc frustările recente pe care mi le-a dat Sekiro (pe care l-am și abandonat înjurând în barbă pentru că jocul e foarte fain, însă nu pentru degetele, abilitățile, răbdarea și timpul meu disponibil pentru gaming). În funcție de experiența pe care o ai cu acest tip de mecanică, îți poți alege nivelul de dificultate (mulțumesc EA!) astfel încât să te poți bucura de poveste și luptă fără să spargi controller-ul. Pe scurt, fiecare inamic are o bară de viață și una de postură (posture). Dacă-i reduci postura, atunci îi poți da o lovitură adversarului care poate să-i ia foarte mult din viață sau chiar să-i fie fatală.
Controalele sunt relativ ușor de stăpânit și de învățat, combinația dintre control și mecanica de luptă fiind una destul de naturală și captivantă, și te ajută să te identifici și să te coordonezi rapid cu mișcările pe care trebuie să le faci. Animațiile pentru loviturile fatale sunt faine, adevărate eye candy-uri care te fac să te simți foarte mișto și să vrei să le repeți. Un alt aspect interesant și pe care ajungi să-l folosești des este mișcare prin care parezi și întorci gloanțele laser înapoi către Storm Trooperi. Dacă nimerești momentul perfect, atunci laserul se întoarce direct în moaca trăgătorului și scapi rapid de el.
Un lucru care m-a deranjat constant este camera, care se mișcă destul de anapoda uneori și refuză să se lase controlată de jucător – nu o dată te trezești blocat în câte un colț din care nu știi cum să ieși (altfel decât mort).
O altă parte care nu-mi este deloc pe plac este că de fiecare dată când mori ești întors la ultimul checkpoint, acesta fiind, de fapt, ultimul loc de meditație la care te-ai oprit și salvat. Inamicii sunt reînviați și ei. Și dă-i și luptă din nou… Recunosc că aș fi fost mult mai fericit dacă nu ar fi apelat la această găselniță Dark Souls. Ah, da! Toată experiența ta este la inamicul care te-a ucis! Dacă vrei să-ți recapeți abilitățile, trebuie să-l omori pe pe individual care ți le-a luat.
Personaje
Pentru mine, trei personaje sunt memorabile: The Second Sister, Darth Vader și BD-1, side-kick-ul lui Cal, care este de mare ajutor în multiple situații. BD-1 arată puțin cam ca Wall-E și-ți stă mereu în cârcă, fiind gata să deschidă cufere și să acceseze panouri de control. E simpatic și ajungi să te atașezi de el – eu abia așteptam să ajung la bancurile de lucru unde puteam să-l îmbunătățesc.
Goodies
La goodies s-ar putea pune lista de customizări pe care o poți face sabiei, lui BD-1 și navei Mantis, însă nu mi-au părut deloc demne de urmărit și obținut, fiind destul de banale. Iar poncho-urile pe care le are Cal și pe care le poți schimba mi s-au părut la fel de neinteresante. Cu adevărat goodies îmi par abilitățile de Jedi, pe care le poți dezvolta pe măsură ce înaintezi în poveste și faci level-up, în sensul că ajungi să vrei să le ai pe toate.
Grafica și sunet
Grafica este bunicică și îți dă senzația de familiaritate datorită Unreal Engine 4. Mai sunt bug-uri care-ți zgârie retina (te trezești că stai până la brâu în niște pietre), dar exploziile și lumea înconjurătoare arată foarte, foarte fain și te trezești că stai și te uiți pierdut la ecranul televizorului. Cinematics-urile sunt bestiale!!! Iar sunetele de luptă și săbii laser sunt geniale!
Bune și rele
Bune: sabia laser; sunet; universul Star Wars; luptele; Darth Vader; nu există loot boxes, microtranzacții și nici promoții games-as-service!
Rele: rejucabilitate zero; poveste cam slăbuță; opțiunile de customizare neatractive; momente de frustrare în timpul luptelor din cauza camerei; hartă neprietenoasă (pe mine m-a scos din sărite de multe ori).
Trofee
Sunt 40 de trofee pe PS4, toate sunt destul de ușor de obținut dacă îți place jocul, și se pot obține fără rejoci îl rejoci cu totul.
Game time
Povestea principală: 16 ore
Completare 100%: 30 ore
Walktrough: https://www.ign.com/wikis/star-wars-jedi-fallen-order/Walkthrough
Concluzie
Un joc fain pe care l-am așteptat și care m-a captivat și distrat pentru câteva ore bune. Merită jucat și păstrat în biblioteca de jocuri, chiar dacă nu este o piatră de hotar în istoria jocurilor video, doar unul demn de menționat în istoria francizei Star Wars. De la mine primește nota 7, chiar dacă nu cred că-l voi rejuca vreodată de la capăt, însă cred că voi reveni pentru a lua toate cele 40 de trofee.